Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Behind Enemy Lines: Seal Team 8
(Seal Team Eight: Behind Enemy Lines)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till 20th Century Fox Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Behind Enemy Lines på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Krig / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 35 minuter
Genre: Krigsactiondrama
Produktionsland/år: USA/Sydafrika, 2014
Produktionsbolag: 20th Century Fox & Film Afrika Worldwide
Producent: David Wicht
Regi: Roel Reiné
Manusförfattare: Brendan Cowles & Shane Kuhn, baserad på en grundstory av Roel Reiné
Svensk distributör: Twentieth Century Fox Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ricks - Tom Sizemore Zoe Jelani - Aurelie Meriel
Case - Lex Shrapnel Jay - Anthony Oseyemi
Bubba - Michael Everson Vic - Darron Meyer
Dan - Colin Moss General Ntonga - Leroy Gopal
Collins - Tanya van Graan Löjtnant Parker - Langley Kirkwood
Amjad - Dylan Edy Pat - Warrick Grier

Ett Navy Seal-team med Case i spetsen är på hemligt uppdrag i afrikanska Kongo, där en krigsherre med okänd identitet enligt uppgift ska använda stora mängder uranium som vapen. Deras uppgift är att rädda Zoe, som hålls som gisslan av en av gärningsmännen. Efter att ha blivit räddad tror hon sig kunna vara till hjälp, och följer med Case och de andra i teamet till gruvorna där den mystiska organisationen ska hålla till.

Är det någon som tycker att det här låter som en originell och nyskapande film? Nej, det är det inte heller; men det är förstås heller inte meningen. Den första kvarten av Seal Team 8 är dock riktigt usel, då allting går ut på att skjuta på allt som rör sig helt utan handling. Jag befarade det värsta, och väntade mig en fruktansvärt usel film. Men sen händer det något, och filmen förändras till det bättre. När handlingen väl kommer igång blir det faktiskt ganska intressant och underhållande.

Det finns förvisso inget djup att tala om och det fullkomligt kryllar av klichéer, men det är ändå intensivt, underhållande och i alla fall periodvis engagerande. Det blir aldrig segt, utan tempot är föredömligt där det händer något hela tiden. Åtminstone för mig som lekman upplevs filmen också som relativt trovärdig vad gäller miljö och teknik för militära insatsstyrkor, och det förhöjer helhetsintrycket. Actionscenerna är också snyggt koreograferade, och bidrar till en effektiv intensitetskänsla och stämning.

Problemet är bara det att Behind Enemy Lines: Seal Team 8 är minst sagt ojämn. Mellan varven, under mer stillsamma scener, är det ganska intressant och engagerande; trots tämligen endimensionella rollfigurer. Men då och då kommer nya versioner av den poänglösa stridsscenen i början, med mer eller mindre skjutgalna personer som skjuter på allt som rör sig. Det finns visserligen inte så många sådana scener, men de som finns är på tok för utdragna och väldigt oengagerande. Då tappar man snabbt intresset.

Filmen är dessutom väldigt förutsägbar, och allt som händer går att förutspå utan större ansträngning. Redan efter en kvart stod det för mig helt klart om alla de nyckeldetaljer som i filmen avslöjas som en "oväntad" vändning mot slutet. Jag satt därför hela tiden och hoppades att det inte skulle vara så uppenbart som det verkade, men mina förhoppningar var tyvärr förgäves. Därför blir det heller aldrig särskilt spännande, men i och för sig heller inte segt. Det förekommer också några logiska luckor, och dialogen tillhör det mest klichéartade som världen någonsin har skådat - så här kan väl ändå ingen prata i verkligheten...?

Men fotot är snyggt, och genom en effektiv användning av lagom skakig handkamera ger filmen en elegant närvarokänsla där det hela tiden känns som att man faktiskt är där. Skådespelarinsatserna är helt okej, varken mer eller mindre. Jag blev mest imponerad av Aurélie Meriel som Zoe, men Lex Shrapnel spelar också ganska bra som Case. Resten av ensemblen gör också hyfsade insatser, men ingen lär vinna några priser för de här prestationerna.

Behind Enemy Lines: Seal Team 8 är en hyfsad film om man tycker om lättsam action, med snyggt koreograferade men oengagerande actionscener; och en intressant men extremt förutsägbar handling. I extramaterialet skryter regissören om att filmen riktar in sig till tonåringar som älskar datorspelet Call of Duty, och med den utgångspunkten är det väl i och för sig en lyckad film. Tycker man om sådana datorspel och vill se det på film utan att själv kunna påverka handlingen, så är Behind Enemy Lines: Seal Team 8 ett mycket bra val. Älskar man lättsamma actionfilmer utan nämnvärt djup kan det för all del också vara värt att ge filmen en chans. För oss andra är det mer tveksamt, och fastän filmen absolut går att se så är det heller ingen större förlust om man hoppar över den. Mitt betyg stannar därför på en stabil femma; varken bra eller dåligt. Trots att filmen klassas som en uppföljare till Behind Enemy Lines har den för övrigt ingen direkt koppling till den filmen, och alla rollfigurer är helt nya.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,85:1 samt ljud i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen har engelskt ljudspår och textning på de skandinaviska språken. För en gångs skull när det gäller 20th Century Fox finns dock ingen engelsk text, vilket är beklagligt. Textningen håller en relativt hög klass, men lider av ett fåtal översättningsfel. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av en kort anti-piratpropaganda, som för en gångs skull är vinklad rätt genom att tacka konsumenten istället för tvärtom. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är stilren men endast engelskspråkig. Avsaknaden av inledande språkvalsmeny medför att vi, för att kunna se filmen på något annat sätt än engelska utan text, måste gå in i menyerna och välja textning; något som kanske inte är alltför lätt om man inte kan engelska. Efter filmens slut visas varningstexter på valt textningsspråk, men för en gångs skull tvingas vi inte genomlida femtioelva andra språk.

Som extramaterial hittar vi först ett kommentatorspår till filmen med regissören Roel Reiné, som märkligt nog inte nämns något om på DVD-omslaget. Vi får veta en del matnyttigt, men särskilt djupt eller intressant blir det aldrig. Sen hittar vi tre bakom kulisserna-inslag på 5 - 10 minuter styck - "The Ultimate Mission" handlar om produktionen och storyn, "Surviving the Shoot" om action- och stuntscener och "Master of Chaos" om regissören Roel Reiné. Vi får veta en del matnyttigt, men överlag rör det sig om typiska så kallade "puff pieces" som skryter över allt och alla inblandade utan att gå in på djupet. Inte mycket att hurra för... Glädjande nog har dock allt extramaterial utom kommentatorspåret svensk text, något som verkligen inte tillhör vanligheterna nuförtiden, men undantaget har tyvärr ingen textning alls.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 maj 2015
Senast uppdaterad: 8 maj 2015

Recensionen har lästs 2517 gånger av 1390 personer, sedan den 8 maj 2015

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - SJUA - NIA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern