Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Silent House
(Silent House)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Scanbox Vision för recensionsexemplaret
Sök efter Silent House på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Rysare / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 22 minuter
Genre: Rysarthriller
Produktionsland/år: Frankrike/USA, 2011
Produktionsbolag: Elle Driver & Tazora Films
Producent: Laura Lau & Agnès Mentre
Regi: Chris Kentis & Laura Lau
Manusförfattare: Laura Lau, baserat på ursprungligt filmmanus av Gustavo Hernández
Svensk distributör: PAN Vision AB & Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Sarah - Elizabeth Olsen John - Adam Trese
Peter - Eric Sheffer Stevens Sophia - Julia Taylor Ross
Den mystiska mannen - Adam Barnett Den lilla flickan - Haley Murphy

Den unga kvinnan Sarah följer med sin pappa John och sin farbror Peter till deras ensliga stuga vid havet. Stugan är i dåligt skick efter flera inbrott, och ska snart säljas, och därför måste allting i huset packas ihop för att antingen tas med eller kastas bort. Stugan har haft problem med ohyra, och råttor har gnagt sönder elledningarna, så därför finns ingen ström. Sarah följer med sin pappa in för att packa, men snart börjar märkliga saker hända i huset. Sarah börjar höra röster och oljud från vinden, samtidigt som pappan och farbrodern lyser med sin frånvaro. Och värst av allt; det går inte ens att öppna dörren för att komma sig ut ut huset...

Min första tanke när jag fick DVD:n i brevlådan och läste igenom omslagstexten var att Silent House lät som en direkt kopia av Amityville Horror. Men skenet kan bedra, och ju längre in i filmen jag kom desto mer inser jag att filmen egentligen inte har någonting alls gemensamt med den klassikern. Jag har tyvärr inte sett originalfilmen från Uruguay, men åtminstone utifrån enbart den här filmen upplevs den som en förvånansvärt originell och nyskapande film. Till viss del genom storyn, men framförallt genom filmhantverket och berättartekniken. Silent House är nämligen helt och hållet inspelad med handkamera, och är inspelad i en enda lång tagning under hela filmen - helt utan klipp, i praktiken som en enda jättelång scen, med enbart en kamera samt helt och hållet i realtid. Något liknande har i alla fall jag aldrig sett tidigare, och det fungerar över förväntan. Under nästan hela tiden följer kameran efter personerna, och som regel Sarah, så att vi aldrig ser mer än vad just Sarah ser. Och i all sin enkelhet är det ärligt talat ganska genialiskt. Genom det här sättet att filma på har filmen fått en utmärkt närvarokänsla, där det verkligen känns som att man själv är närvarande i huset tillsammans med Sarah. Vi erbjuds en otrolig klaustrofobisk stämning, och hela filmens stämning är snudd på makalös.

Det är obehagligt, spännande och riktigt otäckt. Man hoppar högt vid några tillfällen, men framförallt har Silent House en fantastisk obehagsstämning där man får kalla kårar hela tiden. Det är kanske ingen regelrätt rysare i bemärkelsen att det är jätteotäckt, men genom den här otroliga obehagskänslan i kombination med scener där man hoppar till av skräck, så var det länge sedan jag blev så pass rädd av en film. Oerhört stämningsfullt och effektfullt. Filmen har ett ytterst minimalt persongalleri, och totalt är det sex skådespelare som medverkar. Under stora delar av filmen är Sarah antingen helt ensam eller med en annan person, och med misslyckad regi skulle det kunna bli oerhört tråkigt. Men här fungerar det faktiskt, och gör att filmen hela tiden fängslar med sitt intensiva tempo och imponerande spänning. Framförallt uppskattar jag att filmteamet uteslutande satsat på psykologisk skräck, där vi egentligen inte får se speciellt mycket utan det mest handlar om skuggor och ljud. Därför blir filmen överlag ganska oförutsägbar, då man väldigt länge helt enkelt inte vet vad det är som pågår - är det vanliga inkräktare i huset, är det spöken eller något helt annat? Vi som tittare vet aldrig mer än vad Sarah själv vet, och därför bibehåller filmen sin otroligt effektiva psykologiska stil igenom hela filmen.

Här finns visserligen inga alltför mångbottnade rollfigurer, och varken Sarah, John eller Peter hinner få något alltför stort djup. Men för att vara en rysarthriller är det ändå fullt godkänt, då i alla fall Sarah hinner få åtminstone några nyanser. Man kan dock ha invändningar på slutet, och jag kan ärligt talat inte bestämma mig för om det känns antiklimaktiskt eller är genialiskt. Genom det här (åtminstone för mig) oväntade slutet försöker filmen att erbjuda ett större djup än hittills och sticka ut från mängden, samtidigt som det förklarar de ologiska frågetecken man fått under filmens gång. Men samtidigt känns det lite tråkigt, och gör att filmen till viss del förändrar karaktär; något som inte känns helt positivt. Men jag lutar trots allt åt att jag uppskattar det här slutet, och filmteamet förtjänar en eloge som faktiskt lyckats att åstadkomma en oväntad vändning - jag kom inte på idén förrän bara någon minut innan det avslöjades.

Tekniskt är det en mycket välgjord film, med nästan inga specialeffekter utan istället naturliga effekter genom smink och dylikt. Fotot är snyggt, och bakgrundsmusiken är mycket passande och stämningsfull samtidigt som den aldrig tar överhanden. Precis så här ska bakgrundsmusik vara. Skådespelarinsatserna är också utmärkta, och i den här minimala ensemblen finns inte ett enda svagt kort. Elizabeth Olsen, lillasyster till de mer kända tvillingarna Mary-Kate och Ashley Olsen, är fullkomligt makalös i huvudrollen som Sarah. Hon gör en otrolig minnesvärd rollprestation, som övertygar in i minsta detalj och med en effektiv användning av både kroppsspråk och dialog. Mycket bättre än så här kan det inte bli, och det är bara synd att en del av filmillusionen går förlorad då Silent House i Sverige släpps efter Martha Marcy May Marlene så att man därmed känner igen Elizabeths ansikte; något som förstås inte var meningen genom att anlita en debutant. Även i övrigt är det bra skådisar, och alla gör imponerande insatser.

Silent House må ha en ganska enkel och tunn story, men i sin enkelhet är det en mycket bra film genom sin annorlunda berättarteknik, fantastiska obehagsstämning och mycket realistiska stil. Visserligen finns inget jättestort djup, men det är hela tiden engagerande, obehagligt och spännande; och mer än så begär i alla fall inte jag av en rysarthriller. Åtminstone så länge man inte sett originalfilmen La Casa Muda, så är det en både originell och mycket lyckad film som inom sina premisser egentligen inte kan bli speciellt mycket bättre. Trots att det tar emot lite grand att ge så höga betyg åt lättsamma rysare, så kan det ändå inte bli aktuellt med annat än en svag åtta i betyg. Har man däremot sett originalfilmen blir det sannolikt mycket mer tveksamt om den här nyfilmatiseringen är värd att se, då den enligt uppgift följer originalfilmen ganska väl och det förmodligen bara är för att filmen ska få ett mer accepterat språk som det överhuvudtaget blivit av att nyfilmatisera en så ny film. Utan denna nyfilmatisering skulle originalet från Uruguay förmodligen fortfarande vara helt okänt utanför hemlandet, så på så sätt får man väl se det som något positivt med en nyfilmatisering; även om det bara skett för att engelskspråkiga personer ska slippa läsa textremsor.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, samtidigt som ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. Texten är lagom stor och lättläst, men översättningen håller varierande klass med bl.a. ett mindre antal mindre allvarliga översättningsfel. När man matar in DVD-skivan, möts man av varningstexter och en distributörsjingel, innan vi kommer till en språkvalsmeny. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är på engelska och är stillastående. Det enda extramaterial som finns är trailers för fyra andra filmer, individuellt valbara från en meny. Det är ganska okända filmer som förtjänar att uppmärksammas, och jag uppskattar att inte bli påtvingad trailersen innan huvudmenyn, men jag har ändå inte mage att faktiskt klassa det här som extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 13 september 2012
Senast uppdaterad: 14 september 2012

Recensionen har lästs 3308 gånger av 1997 personer, sedan den 13 september 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - TVÅA - FYRA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern