Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Silent Scream
(The Retreat)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Silent Scream på CDON
Sök efter Silent Scream på Discshop.se
   ANNONS
Rysare / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 25 minuter
Genre: Rysare
Produktionsland/år: USA, 2005
Produktionsbolag: Charity Island Pictures & Iceberg Films, i samarbete med Freetown Entertainment
Producent: Bob Brown & Janese F. Horton
Regi: Matt Cantu & Lance Kawas
Manusförfattare: Lance Kawas, baserad på en grundstory av Bob Brown, Matt Cantu & Cantu Kawas
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Nicole - Melissa Schuman Mark - Scott Vickaryous
Chloe - Shanti Lowry Brad - Michael McKiddy
Steve - Walter Harris Amy - Carey Shawn
Derrick - Roger Bergeron Pete - David Craze
Sandy - Chrissy Lawver May - Courtney Kling
Maria - Cheryl Campbell Professor Barren - Peter Carey

Det är sällan jag recenserar rysare och skräckfilmer, av den enkla anledningen att det långt ifrån tillhör min favoritgenre. Men givetvis ska man inte dra alla filmer över samma kam, och därför bestämde jag mig för att göra ett undantag med den här filmen. Det är en independentfilm, som från början hette The Retreat, men som senare döptes om i USA till Silent Scream (lite vilseledande titel, då det redan finns ett flertal andra filmer med exakt samma namn). Anledningen till namnbytet har jag inte lyckats få klart för mig, men det är i alla fall under denna nya titel som filmen släpps i Skandinavien - dock enbart på DVD, den har aldrig fått biopremiär här. Filmen kretsar kring en skolklass på en gymnasieskola någonstans i delstaten Michigan i USA, som hela terminen har medverkat i ett hypnosprojekt med psykologiläraren professor Barren. Som tack för hjälpen bjuder professorn hela klassen på en weekendresa till hans ensliga stuga i skogen på en ö, där mobiltelefontäckningen är lika med noll och det bara går färjor till fastlandet en gång om dagen. Men det som eleverna tänkt sig skulle bli en rolig och underhållande resa, med alkohol och sex, blir inte fullt lika kul som väntat. I området finns nämligen en mystisk maskerad man, som roar sig med att mörda alla han ser. Klassens smartaste elev, den blonda tjejen Nicole, kommer till stugan med sina vänner en dag senare än många andra; och är till en början lyckligt ovetande om att de flesta av hennes klasskamrater redan är döda. Men när den otäcka sanningen går upp för henne, gäller det för hon, hennes f.d. pojkvän Mark och de fåtal andra överlevande att lägga ner all sin själ på att se till att överleva natten...

Då jag generellt sett tycker riktigt illa om rysare, hade jag inte särskilt höga förväntningar inför den här filmen. Inledningsvis stämde också min första instinkt, då fokuset ligger på så många otäcka mord som möjligt. Redan 20 minuter in i filmen har fyra personer hunnit dö, och värre blir det... Handlingen får stryka på foten, och istället är det obehagliga stämningar som gäller. Dessutom verkar regissören ha en lite väl stor förtjusning i nakna tjejer, som egentligen inte har något syfte (annat än möjligen att höja filmens åldersgräns i USA...). Men allt eftersom filmen fortgår, så blir det faktiskt bättre. Vi får lära känna några av eleverna ganska väl, karaktärsutvecklingen blir mer påtaglig och filmen börjar kännas ganska spännande och intressant. Upplösningen blir också en riktig överraskning, och det visar sig att ens inledande tankar faktiskt inte alls stämt. Det höjer helhetsintrycket, och gör att filmen faktiskt är djupare och mer genomtänkt än vad åtminstone undertecknad inledningsvis tänkte. Det som i början känns som kraftiga logiska luckor får också sin förklaring, och gör att det faktiskt inte är fullt så ologiskt som väntat. Det gör att filmen faktiskt blir fullt sevärd, trots ett minst sagt tvivelaktigt slut. Dock är det bara några få personer - främst Nicole, Mark och Chloe - som vi får lära känna någorlunda ordentligt. De flesta andra karaktärer känns ganska endimensionella och ogenomtänkta. Filmen hade också tjänat på att minska ner antalet mord och mer koncentrera sig på obehaglig stämning - då hade den blivit mer hemsk, för periodvis är det så många som dör att man egentligen inte hinner bli riktigt uppskrämd, utan snarare ganska avtrubbad. Trots de tydliga bristerna är det dock en så pass originell och genomtänkt film, att jag överlag ändå är ganska nöjd. Det gör att jag absolut inte ångrar att jag sett den, även om den knappast håller att ses om.


Recensionen skriven: 24 oktober 2007

Recensionen har lästs 2029 gånger av 1170 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *      
5
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - FEMMA - FEMMA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern