Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Skolan vid världens ände
(Lunana: A Yak in the Classroom)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Skolan vid världens ände på CDON
   ANNONS
Drama / Skolmiljö / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 50 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Bhutan/Kina, 2019
Produktionsbolag: Dangphu Dingphu: A 3 Pigs Production & Huanxi Media Group
Producent: Pawo Choyning Dorji, Jia Honglin, Stephanie Lai & Shaokun Xiang
Regi: Pawo Choyning Dorji
Manusförfattare: Pawo Choyning Dorji
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ugyen Dorji - Sherab Dorji Michen - Ugyen Norbu Lhendup
Saldon - Kelden Lhamo Gurung Asha - Kunzang Wangdi
Pem Zam - Pem Zam Singye - Tshering Dorji
Pema - Chimi Dem Kencho - Sangay Lham
Tashi - Tandin Sonam Tandin - Sonam Tashi
Extra - Oriana Chen Ugyens mormor - Tsheri Zom

Ugyen Dorji jobbar som lärare i Bhutan, men vill allra helst bli sångare och drömmer om att flytta till Australien. Han ägnar mest tid åt att vara ute och festa, och sköter undervisningen så lättvindigt som möjligt. Tills skolledningen tröttnat på hans halvhjärtade lektioner, och förflyttar honom till byaskolan i Lunana för att bli av med honom. Det är det sista Ugyen vill, men då lärare i Bhutan har femåriga kontrakt med staten, och därför inte kan säga upp sig hur som helst, kan han inte direkt säga nej. Problemet är bara det att skolan i Lunana inte bara är Bhutans mest avlägsna och svårtillgängliga skola, utan förmodligen den mest svårtillgängliga i världen - för att ta sig dit måste man först resa en lång sträcka med buss, och sen väntar åtta hela dagars tuff vandring uppför berget innan man till sist kommer fram till den lilla byn med 50 invånare... I Lunana finns inga butiker eller restauranger, knappt någon el, inget Internet och högst instabil mobiltäckning. Och för att värma upp lokalerna eldar man dynga från jakar, varför en jak lägligt nog finns placerad i klassrummet...!

Det är minsann inte varje dag man ser filmer från Bhutan; det här är nog faktiskt första gången för mig. Men det är en intressant handling, och jag skulle tro att miljön och premissen upplevs tillräckligt annorlunda även för de som faktiskt bor i Bhutan. Skolan vid världens ände är en riktigt bra film, som engagerar och berör med enkla medel. Det är intressant, underhållande och småroligt. Jag uppskattar den originella stilen och premissen, och den ovanliga miljön gör att filmen får en extra krydda.

Man har kul medan man ser filmen, samtidigt som den har en sensmoral och budskap; om än ett något övertydligt sådant. Rollfigurerna är intressanta, där flera hinner få i alla fall en del nyanser, även om det är bäst ställt med Ugyen som man känner för och som har både bra och dåliga sidor. Filmen är något långsam och tar god tid på sig att introducera rollfigurerna och storyn, men det händer hela tiden precis tillräckligt mycket för att man ändå ska dras in i handlingen utan att det upplevs segt eller tråkigt. Gränsen mellan långsamt och segt är förvisso hårfin, men jag tycker att den här filmen håller sig på rätt sida av gränsen.

Skolan vid världens ände lider dock av en del klichéer, och fastän miljön är annorlunda så håller grundstoryn sig till klassiska mallar. Oavsett land råder det ju inte direkt någon brist på filmer där någon tvingas göra något de egentligen inte vill, för att sen motvilligt dras in och bli mer engagerad i det hela; vare sig det gäller lärare eller något annat. Ugyen förändras också lite onormalt snabbt, då det går snabbt från det att han vill bort från Lunana till varje pris till att han plötsligt blir mer engagerad i undervisningen. Det är förstås nödvändigt för premissen, men påverkar trovärdigheten lite då övergången går en aning för fort för att riktigt kännas trovärdigt.

Skolan vid världens ände är en riktigt bra och välgjord film, med ett snyggt foto och utmärkta skådespelare. Det är originellt och mysigt med en annorlunda miljö, även om premissen är lite väl klichéartad och budskapet att inte bry sig om materiella ting känns lite väl övertydligt. Men jag uppskattar den exotiska miljön och den annorlunda stilen, och likaså de intressanta rollfigurerna. Det är både underhållande, småroligt och djupsint, och då kan man ha överseende med att det åtminstone bitvis känns onödigt klichéartat med en premiss som inte är alltför ovanlig. Men det hade behövts ett par extra scener för att få övergången att bli mer realistisk, och ett par av birollerna får heller inte riktigt det djup de hade förtjänat.

Genom de tydliga brister som finns blir man inte direkt hänförd, men samtidigt är det svårt att klaga på en så pass originell och annorlunda film med en miljö som de flesta aldrig lär ha sett förut på film - men samtidigt utan att det blir svårtillgängligt på samma sätt som filmer från mer "udda" länder kan ha en tendens att bli för en västerländsk publik. Då det är så engagerande, underhållande och mysigt väljer jag att sätta betyg med hjärtat hellre än hjärnan och väljer därför en väldigt svag åtta i betyg. Om man älskar amerikansk action upplevs det här förmodligen outhärdligt segt, men för alla som uppskattar annorlunda filmer är det en film väl värd att se; men att den inte vann Oscarn för bästa utländska film 2022 förvånar ingen.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 6 april 2023

Recensionen har lästs 1158 gånger av 799 personer, sedan den 6 april 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - TREA - TREA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern