Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Skuggspel
(Sleuth)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Skuggspel på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Baserad på scenpjäs/musikal / Nyfilmatisering / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 25 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: USA, 2007
Produktionsbolag: Sony Pictures Classics, Castle Rock Entertainment, Riff Raff Film Productions & Timnick Films
Producent: Kenneth Branagh, Simon Halfon, Jude Law, Simon Moseley, Marion Pilowsky & Tom Sternberg
Regi: Kenneth Branagh
Manusförfattare: Harold Pinter, baserad på en teaterpjäs av Anthony Shaffer
Svensk distributör: Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Andrew - Michael Caine Milo - Jude Law
Maggie - Carmel O'Sullivan Man på TV - Harold Pinter

1972 kom den kritikerrosade filmen Sleuth - spårhunden, som i sin tur byggde på en teaterpjäs av Anthony Shaffer. Ganska precis 35 år senare är det nu dags för en nyfilmatisering, med manus skrivet av ingen mindre in Harold Pinter, 2005 års Nobelpristagare i litteratur. Precis som i originalfilmen spelar Michael Caine en av huvudrollerna, men lustigt nog inte samma huvudroll. En rik och populär romanförfattare vid namn Andrew Wyke lever ensam i ett stort och högteknologiskt hus efter att hans fru Maggie lämnat honom. Andrew och hustruns nya pojkvän Milo ska nu träffas i Andrews stora hus, och Milo försöker övertala Andrew att skriva på skilsmässopapperen så att han och Maggie kan gifta sig. Andrew har dock helt andra planer, och det utvecklas till ett psykologiskt maktspel, som tar sig alltmer våldsamma proportioner...

Jag har inte sett någon av förlagorna, varken 1972 års film eller den brittiska pjäsen, och kan därför bara dedöma den här filmen oberoende. Det här är onekligen en mycket originell och annorlunda film. Totalt ser vi fyra skådisar under filmen, och under 99% av filmen bara två av dessa. Filmer med så få personer i centrum kan fungera, men min erfarenhet säger att det allt oftare blir tvärtom. Trots manusförfattaren tillhör den här filmen den sistnämnda kategorin, och även om jag inte har särskilt stor erfarenhet av Harold Pinters tidigare verk, så kan jag inte låta bli att tycka att det här måste vara ett kliv neråt för honom. Skuggspel börjar visserligen ganska lovande, och i en dryg halvtimme är det intressant, småspännande och bitvis fascinerande. Men sen börjar storyn sakta men säkert spåra ur, och innan filmen tagit slut har den skruvats ett antal varv för hårt. Efter ca 45 minuter har alla poänger avverkats, och det känns tydligt att storyn helt enkelt inte räcker till en hel långfilm. Trots den ganska knappa speltiden på 1 timme 25 minuter har helt enkelt filmen blivit riktigt seg och utdragen, och den sista halvtimmen är nästintill plågsam. Skådespelarinsatserna är goda, även om Jude Law periodvis har en tendens att spela över. Men skådespelarinsatserna och det imponerande fotot räcker helt enkelt inte till, och Skuggspel har tyvärr blivit alltför tråkig och seg. Det hör heller inte saken bättre att ingen av de två huvudrollerna framkommer på ett särskilt sympatiskt sätt, vilket gör att man egentligen inte bryr sig om vad som händer. Det blir helt enkelt tämligen oengagerande och menlöst. Att könsrollerna förefaller ganska mossiga och gammaldags, och rimligen måste ha känts se redan 1972, gör heller inte saken bättre. Trots att filmen är mycket oförutsägbar, kan jag heller inte med gott samvete ge den mer än en fyra i betyg. Nätt och jämnt sevärt om man tycker om annorlunda filmer, men det är tveksamt om den är värd att ens hyra på DVD. Att vänta tills den visas på TV är troligen ett bättre alternativ, så behöver man inte lägga ner pengar på ett så pass osäkert kort.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bild i proportionerna 2,35:1, samt ljud i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra, utan att utmärkta sig nämnvärt. Filmen är textad på sju språk, däribland svenska och engelska. Det är uppskattat med engelsk text, men tyvärr finns ingen text för hörselskadade eller döva. DVD-skivan inleds med distributörsjingel på fem sekunder, och därefter kommer vi direkt till huvudmenyn. Menyerna är enkla och på engelska. Det är roligt att vi slipper både propaganda och påtvingade trailers, men inte fullt lika smart att det inte finns någon språkvalsmeny. För att välja textning måste vi därför gå in i språkinställningsmenyn från huvudmenyn, och hitta åt textning. Till råga på allt, måste man bläddra ner flera skärmbilder innan vi äntligen hittar åt svenska, vilket inte känns alltför användarvänligt för personer med bristfälliga kunskaper i det engelska språket. När man startar filmen visas reklamjingel för ljudstandarden Dolby Digital, följt av varningstexter på engelska samt det språk man valt textning på (exempelvis svenska). Först därefter startar själva filmen. Det känns lite malplacerat att visa varningstexter just innan själva filmen, och jag förstår heller inte nödvändigheten i att visa varningar på både engelska och svenska (svenska borde väl ändå räcka...?); men man får trots allt vara tacksam att vi i motsats till filmer från vissa andra distributörer slipper se varningstexter för alla andra språk på skivan.

Som extramaterial hittar vi först två olika kommentatorspår till filmen. Det första befolkas av regissören Kenneth Branagh och skådespelaren Michael Caine. Det är relativt intressant med en del matnyttiga kommentarer, men alltför stor vikt läggs vid jämförelser mellan förlagan och nyinspelningen, vilket är måttligt intressant för oss som inte sett originalet. Det blev för mycket för mig, och ärligt talat hade jag inte tålamod nog att lyssna klart på hela spåret. I det andra kommentatorspåret medverkar enbart den andra huvudrollsinnehavaren Jude Law. Att lyssna på en enda skådis i en och en halv timme, utan någon annan inblandad, kan aldrig bli särskilt intressant; och det här är inget undantag. Det låter alldeles för monotont och tråkigt, och jag stod inte ut mer än 10 minuter. Varför kunde inte någon annan ha medverkat tillsammans med Jude, exempelvis manusförfattaren Harold Pinter...? Vidare hittar vi en bakom kulisserna-dokumentär på en kvart, som periodvis är intressant men som mellan varven alltmer känns som reklam för filmen. Slutligen hittar vi en kortare featurette om sminkningen av en av karaktärerna i filmen, vilket är ganska intressant men alldeles för kortfattat (under tre minuter). Den blir tyvärr mestadels teoretisk, och vi får inte se någonting rent praktiskt om sminkningen, vilket annars hade varit intressant. Tyvärr finns vare sig svensk eller engelsk text till extramaterialet, vilket är mycket beklagligt. De enda språken som bonusmaterialet är textat på är italienska och spanska, vilket inte lär vara till någon större hjälp för de flesta svenskar. Det är onekligen ingen lovande utveckling att vi allt oftare inte får textning på extramaterial, något jag tycker borde vara en självklarhet.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 21 maj 2008
Senast uppdaterad: 21 maj 2008

Recensionen har lästs 3407 gånger av 1878 personer, sedan den 21 maj 2008

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - TREA - SEXA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern