Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Smitty
(Smitty)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Njutafilms/Studio S Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Smitty på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 2012
Produktionsbolag: TriCoast Studios
Producent: Michael Baumgarten & Marcy Levitas Hamilton
Regi: David M. Evans
Manusförfattare: Michael Baumgarten
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ben - Brandon Tyler Russell Hund - Freddie James
Amanda - Mira Sorvino Jack - Peter Fonda
Smitty - Louis Gossett Jr. Russell - Jason London
Tia - Gabrielle Bui Peeboo - Booboo Stewart
Carl - Tory Weisz Stevie - Daisy Hamilton
Domare Greenstein - Lolita Davidovich Yvonne - Makeba Pace

Ben är en 13-årig bråkstake, som ställt till med mycket bråk genom åren. Han har dessutom tvingats flytta mängder av gånger, och har vuxit upp med en ensamstående mamma då hans pappa övergav henne innan Ben föddes. På sin första dag på en ny skola i storstaden hamnar han i fel sällskap, och blir lurad av två översittare att bryta sig in i en restaurang; som de sedan vandaliserar och stjäl från efter att ha låst in Ben i kylrummet. När polisen väl kommer har Ben svårt att bortförklara vad som hänt, och vill heller inte tjalla på sina "vänner". Han åtalas för grov stöld, inbrott och vandalisering; men då domaren ser tecken på andras inblandning ger hon honom en chans - vill han inte hamna i ungdomsvårdsskola måste han istället tillbringa tre månader hos sin morfar Jack, som är bonde på landsbygden; en man som hans mamma Amanda inte sett efter att Ben föddes. Jack framstår till en början som hård och tuff, men inser att Ben behöver någon form av vän och väljer därför ut en hund åt honom på en hundgård. Hunden, som döpts till Hund (!), är först mest i vägen men efter ett tag hjälper hunden Ben att tina upp.

Smitty är inte någon särskilt originell film, och det finns knappast någon brist på liknande familjefilmer med hundar. Men å andra sidan brukar hundar alltid vara ett säkert och beprövat kort, som nästan aldrig blir dåligt. Det gäller här också, för Smitty är en riktigt trevlig och underhållande film. Visst är det sentimentalt och väldigt förutsägbart, men det fungerar ändå då det helt enkelt är så charmigt. Till skillnad från många andra liknande filmer är det här inte alls någon komedi, och det finns knappt någon humor alls. Det rör sig istället nästan uteslutande om ett drama, om än ett tämligen lättsamt sådant. Allting är underhållande och berörande, och vid ett flertal scener är det nästan omöjligt att hålla tårarna borta. Filmen har också ett bra, om än något övertydligt, budskap.

Jag uppskattar också att filmteamet faktiskt lyckats att bredda målgruppen på ett fint sätt, så att det blivit en familjefilm i ordets rätta bemärkelse - en film som faktiskt fungerar för alla åldrar, och som både barn och vuxna kan se och uppskatta. Här finns något för alla, och det upplevs inte barnsligt ens för fullvuxna som ser filmen utan barn. Filmen talar heller inte ned till barnen, något som annars är alltför vanligt, utan behandlar alla med respekt utan någon alltför påtaglig övertydlighet. I de flesta familjefilmer om barn brukar föräldrarna antingen vara helt osynliga eller demoniseras och behandlas som "skurkar". Därför är det en mycket välkommen omväxling att Bens mamma Amanda här behandlas som en riktig människa; med både bra och dåliga sidor men alltid närvarande. Även morfar Jack har blivit förvånansvärt nyanserad och känns även han äkta.

Däremot har Smitty blivit lite väl översentimental och sockersöt, och vid många tillfällen kan man skönja att regissören valt att avsiktligt spela på känslosträngar. Det är beklagligt, då handlingen är tillräckligt berörande och stark ändå, utan att behöva manipulera publiken. Jag stör mig också på att huvudrollen Ben från början är väldigt osympatisk, och en bortskämd och allmänt vidrig person. Det är visserligen till viss del nödvändigt för att handlingen ska fungera och för att han ska kunna genomgå någon karaktärsutveckling, men det har gått lite för långt då man under filmens första halvtimme omöjligen kan känna mycket annat än irritation för Ben. Det borde verkligen ha tonats ner, så att Ben kunnat framstå som någorlunda sympatisk trots dåliga karaktärsdrag.

Jag tycker heller inte att vi genom filmen får en trovärdig förklaring till varför Ben i början upplevs så bortskämd, då hans mamma trots allt verkar vara en normal och vettig människa. Då han inte växt upp utan mycket pengar och inte haft någon annan vuxen förebild, så lyckas jag inte att se varifrån bortskämdheten och attityden kommer. Därmed inte sagt att barn till vettiga föräldrar inte kan bli bortskämda ändå, men på film behöver sådana karaktärsdrag på något sätt förklaras så man ser varifrån det kommer. Många av de andra rollerna har också blivit tämligen endimensionella och stereotypa, och jag är framförallt besviken på att Tia fått så litet utrymme då hon inledningsvis är viktig för handlingen.

Fotot är enkelt men funktionellt, och filmen har en del vackra vyer. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Brandon Tyler Russell är helt okej i huvudrollen som Ben, men känns periodvis lite opersonlig och är utan tvekan ett av de svagare korten i rollistan. Mira Sorvino är som vanligt mycket bra som mamma Amanda, och Peter Fonda är bra som Jack. Louis Gossett Jr är bra, men får inte särskilt mycket att arbeta med i den viktiga men begränsade rollen som Smitty. Långfilmsdebuterande Gabrielle Bui är riktigt bra som Tia, och jag önskar att vi hade kunnat få se mer av henne.

Smitty är en underhållande och charmig film, som lyckas att engagera och beröra med en enkel men funktionell historia. Jag uppskattar att filmteamet för en gångs skull lyckas att göra en film som fungerar bra för alla åldrar, men bitvis blir det tyvärr lite väl sockersött och översentimentalt, t.o.m. för mig. Det är heller ingen alltför minnesvärd film; men då den duger riktigt väl som underhållning för stunden, och dessutom har en bra sensmoral, så förtjänar den en stabil sjua i betyg.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,85:1. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på svenska, norska, danska och finska; men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst, och översättningen håller relativt hög klass om än med enstaka misstag och grammatikfel. När man matar in skivan kommer man till en distributörsjingel på 19 sekunder, som inte går att hoppa förbi. Det följs av språkvalsmeny, följt av varningstexter på valt språk (som inte heller går att hoppa förbi). Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är stillastående och stilren men tyvärr endast engelskspråkig.

Som bonusmaterial hittar vi en fem minuter lång bakom kulisserna-dokumentär, som innehåller lite grand matnyttigt men som till största delen går åt till att beskriva rollfigurerna och handlingen; något man säkerligen redan vet då de flesta ser filmen innan de kollar in extramaterialet. Uppenbarligen har det här inslaget producerats som marknadsföring innan premiären, och därför går den heller inte in på djupet. Därefter hittar vi ett bildspel, som visar stillbilder från filmen ackompanjerade av bakgrundsmusik. Det är visserligen snygga foton, men det ter sig ändå tämligen poänglöst. Slutligen finns även en ursprunglig biotrailer för filmen, som är precis lika spännande som det låter. Bonusmaterialet är på engelska helt utan text.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 4 april 2014
Senast uppdaterad: 4 april 2014

Recensionen har lästs 2718 gånger av 1635 personer, sedan den 4 april 2014

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - FEMMA - NIA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern