Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Smoke Sauna Sisterhood
(Savvusanna sõsarad)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Smoke Sauna Sisterhood premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får svensk biopremiär den 9 februari 2024.
Sök efter Smoke Sauna Sisterhood på CDON
   ANNONS
Dokumentär / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 31 minuter
Genre: Dokumentär
Produktionsland/år: Island/Estland, 2023
Produktionsbolag: Alexandra Film & Kepler 22 Production
Producent: Marianne Ostrat
Regi: Anna Hints
Manusförfattare: Anna Hints
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ej tillämpbart
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kadi Kivilo Maria Meresaar
Elsa Saks Marianne Liiv
Eva Kübar Liis Kuresoo

I en rökbastu någonstans i Võrumaa i Estland berättar nakna kvinnor om sina upplevelser och skamfulla minnen från när och fjärran, i Estlands Oscarsbidrag från 2023.

Det låter helt klart inte så upphetsande, och jag var milt uttryckt skeptisk inför en dokumentär om en rökbastu. Men Smoke Sauna Sisterhood är bättre än det låter som, och det är en bra och intressant film. Här får vi höra om intressanta upplevelser och människoöden, från förr och nu, som de olika bastubadarna berättar för varandra. Alla lyssnar intresserat, och det känns nästan som att man själv befinner sig på plats i bastun.

Det är öppet och frispråkigt, och i brist på bättre ord upplevs det naket; både bildligt och bokstavligt. För det är både öppensinnat och frispråkigt, med intressanta utlämnande berättelser om kvinnornas liv. Men det är också naket rent bokstavligt, då alla kvinnorna är helt nakna hela tiden; och filmen inte tvekar inför att zooma in på bröst och andra kroppsdelar. I fel händer hade det här lätt kunnat upplevas som översexualiserat och med en så typisk "manlig blick" som förekommer lite för ofta i filmer världen över. Men i Anna Hints varma händer blir det aldrig sexualiserat, utan det upplevs helt naturligt på ett varmt och närvarande sätt. Enda gången det känns lite märkligt är när en kvinna uppenbarligen inte vill visa sitt ansikte, och vi istället får se på hennes bröst medan hon pratar; vilket inte känns riktigt rätt. Men vi får en värdefull inblick i den estniska (och finska) rökbastutraditionen, samtidigt som det är intressanta människoöden vi får höra om; när kvinnorna berättar om intima detaljer ur sina liv.

Men hur intressant det än är kan man ändå inte släppa känslan av att det blivit lite för enahanda och långsamt, eller i brist på bättre ord en aning "tunt". För det blir trots allt inte så filmiskt att se några kvinnor berätta händelser ur sina liv, samtidigt som 90% av filmen utspelas inne i en liten bastu ute i ödemarken. De fåtal gånger vi får bege oss utanför bastun blir det lite mer filmiskt, med vackra vyer och ett imponerande foto; men det rör sig bara om några minuter totalt och snart är vi inne i bastun igen. Jag förstår tanken, men faktum kvarstår att filmen känns ganska lång; trots att den bara är en och en halv timme - men den känns klart längre än så, och det är kanske inget jättegott tecken. Det hade nog ändå behövts något litet mer, för det blir ibland lite tråkigt att bara se kvinnor prata inne i en bastu och inte mycket mer än så; kvinnor som aldrig ens framgår med namn under filmens gång.

Smoke Sauna Sisterhood är en välgjord och intressant dokumentär, och jag uppskattar det lyckade fotot där det aldrig upplevs sexualiserat trots att vi får se nakna kvinnobröst mest hela tiden. Det är bra musik och stämningsfullt. Vi får höra intressanta berättelser, och de här kvinnorna har mycket att berätta; och gör det på ett utlämnande och intimt sätt. Så det är en klart bättre dokumentär än jag hade väntat mig, men likväl blir det lite för "tomt" och långsamt när vi nästan aldrig får gå utanför bastun och allt kretsar kring en enda liten bastu. Så fastän det blir originellt, så blir det heller inte i klass med de bästa dokumentärerna. Men en välgjord och intressant film, som är värd att se men inte så mycket mer än det; så en hyfsat stabil sjua blir det givna betyget på denna intressanta och annorlunda men också lite enahanda dokumentären.

Att en så smal film går upp på bio i Sverige känns lite mer förvånansvärt, för jag skulle åtminstone inte vilja betala fullpris för att se en sådan här film på bio - då passar det bättre på streaming, då det heller inte är en film där en stor biosalong gör varken till eller från för upplevelsen.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 januari 2024

Recensionen har lästs 108 gånger av 92 personer, sedan den 30 januari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - TVÅA - TREA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern