Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Snabba cash 2
(Snabba cash II)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Snabba cash 2 på CDON
Drama / Action / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 39 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Danmark/Tyskland, 2012
Produktionsbolag: Tre Vänner AB, i samarbete med Film i Väst, Nordisk Film, ZDF & Nouvago Capital
Producent: Fredrik Wikström
Regi: Babak Najafi
Manusförfattare: Maria Karlsson, baserat på romaner av Jens Lapidus
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
JW - Joel Kinnaman Jorge - Matias Padin Varela
Mahmoud - Fares Fares Mrado - Dragomir Mrsic
Nadja - Madeleine Martin Radovan - Dejan Cukic
Lovisa - Lea Stojanov Sophie - Lisa Henni
Nippe - Joel Spira Misha Bladman - Peter Carlberg
Axel Bolinder - Rolf Jenner Paola - Annika Ryberg Whittembury
Jamila - Vivianne Romanos Andreas - Christopher Wagelin
Ratko - Hamdija Causevic Bashir - Joseph Kasten

Den svenska advokaten Jens Lapidus debuterade som romanförfattare 2006 med den kritikerrosade Snabba cash, som har blivit en av Sveriges mest sålda böcker på senare år. Den har resulterat i två uppföljare, varav den första hette Aldrig fucka upp. Häromåret blev Snabba cash film, som blev en stor framgång både i Sverige och internationellt. Något som bl.a. resulterat i att dess regissör Daniel Espinosa nu slagit igenom internationellt i Hollywood. Därför är han nu utbytt mot Babak Najafi, som debuterade med Guldbaggevinnaren Sebbe, när det nu blivit dags för en uppföljare. Filmen bygger mycket löst på både Snabba cash och Aldrig fucka upp, och precis som med föregångaren har Maria Karlsson skrivit filmmanuset.

Den en gång i tiden lovande studenten JW har nu suttit tre år i fängelse efter händelserna i den första filmen, och nu väntar sig hans första obevakade permission. JW har under åren i fängelse lagt ner mycket tid på att utveckla en programvara för aktiemarknaden, som han planerar att sälja tillsammans med sin kompis Nippe. På så sätt ska JW, när han väl kommer ut ur fängelset, kunna komma på rätt fötter och tjäna mycket pengar på laglig väg. Men allt går inte som planerat, då Nippe lurar honom och säljer JWs arbete under eget namn. Den serbiska torpeden Mrado sitter i samma fängelse som JW, och trots att han sitter i rullstol har han planer på att rymma från fängelset. Jorge återvänder till Stockholm efter några år utomlands, och har planerat för en sista stor kokainaffär. Under tiden arbetar Mahmoud åt den jugoslaviska maffian som "horvakt", men blir skyldig en massa pengar när två av tjejerna flyr.

Snabba cash var en helt okej film, även om den led av vissa luckor och jag aldrig varit lika förtjust i den som resten av världen. De goda nyheterna är att Snabba cash 2 också är en fullt sevärd och godkänd film. De dåliga nyheterna är att filmen inte riktigt kommer upp i samma nivå som den första filmen; och då var det heller inget mästerverk direkt. Det är trevligt att få återse JW och Mrado igen, och visst har jag velat veta vad som hänt efter att den första filmen slutade - en film som trots allt tydligt öppnade upp för en uppföljare genom sitt ouppklarade slut. Även den här filmen har en ganska intressant story, även fast jag saknar en del av sidohistorierna från den första filmen.

Filmteamet har ändå gjort sitt bästa med att få in ett visst djup i historien, och vid några tillfällen blir det riktigt berörande. Framförallt blev jag förtjust i den prostituerade flickan Nadja, som är ett värdefullt tillskott till filmen och är en intressant rollfigur som är lätt att känna för. Det är bara tråkigt att hon tyvärr fått alldeles för lite utrymme, medan Mahmoud istället fått orimligt stort utrymme.

Ett problem är att Snabba cash 2 upplevs mer svartvit och endimensionell än sin föregångare, och både JW och Jorge är inte lika mångbottnade som senast. De är båda tämligen osympatiska, och det känns inte riktigt trovärdigt att återigen dras in i den kriminella världen med så pass lätta medel och utan någon egentlig anledning till det. Kanske beror det på att jag inte alls är bekant med den här kriminella världen, och det är mycket möjligt att det för någon mer insatt person är mer trovärdigt än vad det framstår som för gemene man. Men för mig känns det inte helt rätt, och fortfarande får vi heller inte mycket till bakgrundshistoria kring någon av rollfigurerna.

Jag tycker heller inte riktigt att storyn är lika intressant eller fängslande som den första filmens handling, utan periodvis tyckte jag att det blev en smula oengagerande. Ettans starka sidohistoria kring JW och hans flickvän Sophie lyser exempelvis med sin frånvaro här, och Sophie får vi bara se i en enda scen i den här filmen. Därigenom försvinner också tematiken kring klasskillnader i samhället, som tydligare kom fram i föregångaren. Det känns lite tråkigt, och på gott och ont blir den här filmen överlag lite mer lättsam och onyanserad, och därmed också ett mindre djup.

Precis som föregångaren lider också Snabba cash 2 av ett ojämnt tempo, där det bitvis är intensivt och fartfyllt medan det mellan varven blir långsamt och utdraget. Riktigt segt blir det förvisso aldrig och heller aldrig tråkigt, men heller inte alltför spännande under stora delar sv filmen. Men det finns en viss spänning, och överlag går tiden hyfsat fort medan man ser filmen. Det är helt enkelt underhållande för stunden; men mycket mer än så blir det inte. Det är överlag också ganska förutsägbart, om än med några få överraskningar.

Snabba cash 2 har ett snyggt foto och ett starkt bildspråk. Precis som Daniel Espinosa förlitar sig även Babak av mycket närbilder, men det blir inte riktigt lika tröttsamt här som i föregångaren då det gjorts med lite mer stilfullhet. Filmen är nästan uteslutande filmat med handkamera, vilket ger en fin och intim närvarokänsla men som ibland blir lite för mycket. Ibland blir det ganska skakigt, men samtidigt fungerar det bättre än i Snabba cash där det ofta förekom så snabba och intensiva scener så att man inte lyckades se någonting när allting bara skadade. Fullt så illa blir det inte här, utan här hinner man fortfarande se allting utan större irritationsmoment. Skådespelarinsatserna är utmärkta, och både Joel Kinnaman, Matias Padin och Dragomir Mrsic är utmärkta som JW, Jorge och Mrado. Fares Fares är bättre än vanligt som Mahmoud, men gör samtidigt ingen direkt banbrytande rollprestation. Då blev jag desto mer imponerad av Madeleine Martin, som är mycket bra i en stark och intressant roll som Nadja. Lisa Henni är förstås också bra när hon repriserar rollen som Sophie, men har här begränsats till en enda scen; verkligen tråkigt.

Tyvärr lider dock filmen av samma problem med ljudet som i föregångaren, och det är överlag mycket svårt att uppfatta vad som sägs. Många av skådespelarna närmast mumlar fram sina repliker, och detta i kombination med starka brytningar och bristfällig mixning gör det svårt att uppfatta vad många av rollfigurerna säger. Visst förstår jag att tanken varit att få naturlig dialog som inte blir teatralisk, och det har man absolut lyckats med. Men det måste finnas någon gyllene medelväg, och naturlig dialog får inte ske på bekostnad av förståelsen som tyvärr skett här. Visserligen är det många svenska filmer som lider av detta problem, men här blir det värre än vanligt och trots ansträngning var det många repliker som jag inte hade en chans att uppfatta. Därför kände jag mig lika glad varenda gång som det förekom utländska repliker på bl.a. serbiska, så att man kunde få text. Vid sådana här filmer borde det verkligen vara en självklarhet med textning av hela filmen för hörselskadade även på bio, för trots god hörsel hade jag inte en chans att höra vad många av rollfigurerna sade.

Snabba cash 2 är en överlag realistisk och intressant film, med en stark och trovärdig skildring av Stockholms undre värld. Det är hyfsat originellt, spännande och välgjort. Men tyvärr också bitvis ganska oengagerande, då de redan tidigare inte alltför sympatiska huvudrollerna blir ännu mer osympatiska här och får mindre nyanser än tidigare. Framförallt skildringen av JW skiljer sig påtagligt mot föregångaren, och inte till det bättre. Det är också lite rörigt och en smula osammanhängande, när filmen försöker att väva ihop de ganska fristående parallellhistorierna. Däremot uppskattar jag att Snabba cash 2 inte förutsätter att man faktiskt har läst boken, som det kändes som att föregångaren gjorde genom sin totala avsaknad av introduktion, och här hänger man med utan större problem även om man inte läst någon av Jens Lapidus böcker. Det här är på intet sätt en dålig film, men tyvärr heller ingen alltför bra sådan. Visst är det sevärt och hyfsat underhållande för stunden, men något större djup saknas och i slutändan kan det inte bli aktuellt med annat än en svag sexa i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 augusti 2012
Senast uppdaterad: 17 augusti 2012

Recensionen har lästs 3763 gånger av 2443 personer, sedan den 16 augusti 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - TVÅA - FYRA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern