Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade TV-serier

Snobbar som jobbar
(The Persuaders!)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller serien samt sätta egna betyg.

Tack till Pan-Vision för recensionsexemplaret
Sök efter Snobbar som jobbar på CDON
Sök efter Snobbar som jobbar på Discshop.se
   ANNONS
Komedi / Äventyr / Action / Spelfilm / TV-serie
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 20 timmar
Avsnittsinformation: 24 avsnitt á 50 minuter
Genre:
Produktionsland/år: Japan, 1971 - 1972
Produktionsbolag: Incorporated Television Company (ITC), i samarbete med Granada International
Producent: Robert S. Baker
Regi: Leslie Norman, Roy Ward Baker, Basil Dearden, Val Guest, Sidney Hayers, Roger Moore, Sidney Hayers & David Greene
Manusförfattare: Terry Nation, Brian Clemens, Donald James, Michael Pertwee, Tony Barwick & Val Guest
Svensk distributör: PAN Vision AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte alla tre steg (vid majoriteten av avsnitten)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Danny Wilde - Tony Curtis Lord Brett Sinclair - Roger Moore
Judge Fulton - Laurence Naismith Carla - Anouska Hempel
Prue - Juliet Harmer Maria - Imogen Hassall
Michelle Devigne - Susan George Pullicino - Alfred Marks

Alla som är lite äldre kommer väl ihåg 1970-talets succéserie Snobbar som jobbar, som i Sverige hunnit visats åtskilliga gånger i repris (nu senast för några år sedan på Kanal 5). Och trots att denna brittiska serie blev väldigt kortlivad och lades ner efter bara en säsong och 24 avsnitt, så har den väl med tiden närmast kommit att klassas som en kultserie. Trots att serien som sagt har över 30 år på nacken, så har det dröjt fram tills nu innan serien släppts på DVD i Skandinavien - men nu har det äntligen skett, genom Pan-Vision. Och visst får man en del nostalgiska känslor av att återse Tony Curtis och Roger Moore i dessa tidiga roller innan de blev kända på allvar. För nya generationer som inte känner till serien, kan den närmast beskrivas som en action-komedi, med inslag av äventyr. I centrum står den ameríkanen Danny som kommer från en hård bakgrund men jobbat sig till en förmögenhet, och engelsmannen Brett som kommer från den brittiska överklassen. De råkar hamna i slagsmål med varann och blir arresterade, men kommer då i kontakt med en lite underlig domare vid namn Fulton som erbjuder de att bli frisläppta om de hjälper honom med ett litet uppdrag. Och på den vägen är det, varför de sedan blir iväglurade på alla möjliga uppdrag som någon slags "självutnämnda" detektiver. Egentligen kan det klassas som en deckar-actionserie, men lättsamt och med humoristisk underton, varför jag personligen skulle vilja kalla det för en actionkomedi.

Det här är utan tvekan en lågbudget-serie, vilket märks tydligt. I synnerhet vid våldsscener, så ser det oerhört fejkat ut. Manuset är inte heller något underverk, men fyller sin funktion och duger gott. Trots alla brister, så håller serien riktigt väl än idag, och känns fortfarande sevärd och underhållande - inte bara för nostalgiska skäl, utan även för nya generationer. Visst finns det många bättre serier i dagens läge, men den här serien har ändå klarat sig hyfsat genom åren och fungerar fortfarande som underhållning, utan att det känns alltför gammaldags. Det är onekligen roligt att serien äntligen släppts på DVD, men huruvida den här boxen är prisvärd kan bara ni själva avgöra...

Serien kommer i en gigantisk box, med sex separata keep-case i ett tjockare papphölje. Här är det alltså inte tal om några dubbelfodral eller tunnare slimcase-fodral som andra bolag brukar släppa TV-serier i, utan det handlar alltså om sex helt vanliga (tjocka) keep-case. Visst är det praktiskt, men ack så stor plats boxen tar upp... En annan brist är att kortändan på fodralen, det enda man ser när fodralen är inne i papphöljet, bara listar "Snobbar som jobbar" och vare sig anger vilken skiva det är eller vilka avsnitt som finns på skivan. För att se det, så måste man ta upp keep-caset från papphöljet, vilket känns jobbigt - en enkel "disc X" på kortändan av respektive fodral/skiva hade onekligen varit att föredra. Dock är det positivt att baksidan av respektive fodral listar både avsnittstitlar och korta resuméer av varje avsnitt. När man laddar själva skivorna, så presenteras först varningstexter och sen kommer vi till menyn. Där finns funktioner för att spela alla avsnitt, ett visst avsnitt samt välja språk. Endast engelskt ljudspår, och textning på svenska, norska, danska och finska (dock tyvärr inte engelska) är vad som erbjuds. Givetvis finns också ingen textning med som alternativ - något som borde vara en självklarhet, men som tyvärr inte är det genom det ökade problemet med tvångstextning som vissa bolag sysslar med. Bild- och ljudkvalitet är förvånansvärt bra, med tanke på seriens ålder. Dock bör påpekas att, trots att ljudformatet står angivet som stereo på omslaget, så tycker undertecknad att det låter mer som mono (vilket också ska vara originalformatet enligt Internet Movie Database). Någon tillstymmelse till extramaterial finns tyvärr inte, men å andra sidan känns det väl inte lika viktigt vid TV-serier som vid långfilmer - det finns trots allt omkring 20 timmars underhållning på dessa sex skivor...


Recensionen skriven: 8 juni 2005

Recensionen har lästs 2709 gånger av 1638 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *      
5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller serien. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - FYRA - NOLLA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern