Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Snöns brödraskap
(La sociedad de la nieve)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Snöns brödraskap på CDON
   ANNONS
Drama / Äventyr / Verklighetsbaserad / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 24 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Spanien/Chile/Uruguay, 2023
Produktionsbolag: El Arriero Films, Misión de Audaces Films, S.L & Netflix
Producent: Belén Atienza, J.A. Bayona & Sandra Hermida
Regi: J.A. Bayona
Manusförfattare: Jaime Marques & Nicolás Casariego, baserat på en faktabok av Pablo Vierci
Svensk distributör: Netflix
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Numa Turcatti - Enzo Vogrincic Nando Parrado - Agustín Pardella
Roberto Canessa - Matías Recalt Gustavo Zerbino - Tomás Wolf
Marcelo Pérez del Castillo - Diego Vegezzi Javier Methol - Esteban Bigliardi
Adolfo "Fito" Strauch - Esteban Kukuriczka Arturo Nogueira - Fernando Contigiani García
Daniel Fernández Strauch - Francisco Romero Eduardo Strauch - Rafael Federman
Alfredo "Pancho" Delgado - Valentino Alonso Antonio "Tintín" Vizintín - Agustín Della Corte
Carlitos Páez - Felipe González Otaño José Luis "Coche" Inciarte - Simon Hempe

I oktober 1972 ska rugbylaget Old Christians från Montevideo i Uruguay resa till Chile för en rugbymatch. De har chartrat ett plan, där hela laget tillsammans med släkt och vänner får plats, för att ta sig över Anderna och över gränsen till Chile. Men det är ett svårnavigerat område, och något går fruktansvärt fel när flygplanet kraschar rakt in i Andernas bergsmassiv. Planet går i flera bitar, och ett antal dör omedelbart - men mot alla odds överlever merparten av de 45 passagerarna kraschen. Men nu är de fast högt uppe i berget på 3500 meters höjd, mitt i snön där det blir 30 minusgrader på nätterna. Den lilla mat de hade med sig tar snart slut, och utan vare sig växter eller djur finns ingenting annat att äta. Efter nio dagar inser de överlevande att de kommer dröja lång tid innan någon kommer kunna hitta åt dem, och för att kunna överleva återstår till sist bara det otänkbara.

Handlingen är nog bekant för många, då filmen Alive från 1993 byggde på samma verkliga händelser - och vid en första anblick kan man undra varför man väljer att göra en ny filmversion, när Alive trots allt var en bra film. Men det får sina förklaringar tids nog, inte minst då Alive kändes mer amerikaniserad och "Hollywood-ifierad"; något som kanske inte helt passar till en sådan verklig historia. Och Snöns brödraskap är absolut bättre än Alive, och en mycket bra och välgjord film. Man märker att tekniken gått framåt de senaste 30 åren, och en flygkrasch har nog aldrig skildrats så realistiskt som här - man får ont i magen bara av att se på kraschen, och då är det ändå bara början på mardrömmen...

Det är sannerligen ingen upplyftande film, utan det är mörkt och dystert under en lång tid. Men det är också en mycket fängslande film, som man dras in i från första början och som sen förblir engagerande och intressant från början till slut. Trots en ovanligt lång speltid på 2 timmar 24 minuter blir det aldrig segt eller tråkigt, utan det händer något hela tiden varför man förblir fascinerad och fängslad. Det är ett starkt drama, som inte kommer lämna någon oberörd. Men lättsamt är det verkligen inte, utan man får fysiskt dåligt av att se filmen och vågar inte ens tänka sig in i den mardrömssituation som de överlevande ställs inför.

På gott och ont är rollfigurerna kanske inte riktigt lika färgstarka som i Alive, och här får vi inte lära känna särskilt många alltför väl. Det är uppenbart att det är själva situationen och händelseförloppen som är det centrala här, och inte just vilka personerna är. Om flera får vi inte veta mycket mer än deras namn, och i slutändan var det bara någon enstaka jag ens mindes namnet på... Det är kanske inte helt optimalt, även om situationen som sådan är tillräckligt stark och berörande för att man ändå ska bry sig och förbli engagerad. Men jag uppskattar att det här inte finns någon renodlad antagonist, och ingen är god eller ond, utan alla känns nyanserade och trovärdiga; precis som i verkligheten.

Men trots att det händer något hela tiden är nästan två och en halv timme ändå i saftigaste laget för en sådan här film, även om man hemma i soffan kan ta paus när man vill. Visst är det engagerande, hemskt och intressant, men bitvis går det ändå en aning på tomgång och handlingen är inte riktigt tillräckligt omfattande för att motivera en så lång speltid. Tanken är säkert att realistiskt skildra hur utdraget tiden måste ha känts, men det blir lite för mycket av det goda och filmen hade nog vunnit på att kortas ned en smula.

Snöns brödraskap är en mycket bra och välgjord film, med ett utmärkt foto och mycket bra skådespelare - jag uppskattar att de flesta skådespelarna är relativt okända, vilket gör underverk för filmillusionen; och som är viktigt i synnerhet vid en sådan här verklighetsskildring. Det förstärker den närmast dokumentära känslan, och i kombination med att alla spelar så bra känns det nästan som att man befann sig på plats i Anderna. Det är fängslande och starkt, och man blir bitvis rentav illamående av att bevittna de här händelseförloppen. Men jag hade gärna sett att de centrala rollfigurerna kunnat få något starkare drag, så att man lättare kunnat komma ihåg vem som är vem. Och att korta ned filmen med runt 10 minuter hade nog heller inte skadat, då den är aningen för lång för sitt eget bästa. Men hursomhelst är det en riktigt bra och lyckad film, som är väl värd att se för de allra flesta och som i de flesta aspekter är bättre än Alive. Trots de fåtal brister som finns blir en stabil åtta följaktligen det självklara betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 29 februari 2024

Recensionen har lästs 212 gånger av 175 personer, sedan den 29 februari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - TREA - SEXA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern