Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Sorry We Missed You
(Sorry We Missed You)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Sorry We Missed You på CDON
   ANNONS
Drama / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 41 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Belgien/Frankrike/Storbritannien, 2019
Produktionsbolag: Sixteen Films, BBC Films, Why Not Productions & Wild Bunch, i samarbete med Canal+ & France 2 Cinéma
Producent: Rebecca O'Brien
Regi: Ken Loach
Manusförfattare: Paul Laverty
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ricky - Kris Hitchen Abby - Debbie Honeywood
Liza Jane - Katie Proctor Seb - Rhys Stone
Maloney - Ross Brewster Henry - Charlie Richmond
Harpoon - Albert Dumba Mollie - Heather Wood
Rosie - Sheila Dunkerley Freddie - Julian Ions

Paret Ricky och Abby har varit gifta i många år, har två barn och bor i en halvhyfsad hyresrätt i brittiska Newcastle. Abby jobbar inom hemtjänsten, med ett alltmer stressat schema. Ricky har varit arbetslös en tid, men får nu erbjudande att bli franchise-tagare åt en budfirma. Det innebär att han själv är egenföretagare, men jobbar för budfirman och får betalt av dem i form av arvoden hellre än i form av lön. Det låter smidigt och praktiskt, men det visar sig snabbt ha många hakar. Först måste Ricky antingen själv köpa en egen lastbil för transporterna eller hyra en av budfirman för dyra pengar; och med både många utgifter och hårda krav på tidsscheman måste han snart jobba 14 timmar per dygn sex dagar i veckan. Det går ut över barnen, där 11-åriga Liza måste klara sig själv och 16-åriga Seb blir utåtagerande och börjar skolka.

Ken Loach är onekligen en talangfull regissör och manusförfattare, och även den här gången har han valt ett angeläget ämne att skildra som ligger rätt i tiden. Sorry We Missed You har också blivit en riktigt bra film, som engagerar och berör med enkla medel. Det är en fängslande film, som upplevs trovärdig och som både har budskap, hjärta och mörker. Det är starkt och gripande, men här finns inte mycket till den tragikomiska humor som Ken Loach annars har gjort sig känd för. Rollfigurerna är förvisso något schablonartade, men blir ändå tillräckligt nyanserade för att man ska känna för alla i familjen.

Som vanligt när det gäller Ken Loach rör det sig om vardagsrealism - en trovärdig skildring om vardagsliv, utan några stora händelser utan direkt taget från en (förvisso något tillspetsad) vardag. Framförallt har han velat ge sig på den så kallade gig-ekonomin och tillvaron för franchise-tagare, vilket utan tvekan är intressant och fascinerande, men som likväl upplevs en smula tillspetsat. Visst kan det vara problematiskt för många, men de flesta företag lär nog inte vara fullt så illa som den här budfirman. Det upplevs en smula övertydligt, och i sin ilska och kritik blir berättelsen inte direkt subtil. Det känns onödigt att manusförfattarna valt att överdriva med en arbetsgivare/uppdragsgivare som verkar vara rent ond och som har ett sådant regelverk att varenda människa skulle bli tokig. Trots allt är det ju tillräckligt problematiskt att som "gig-företagare" inte få chans till sjukpenning, A-kassa eller annat; så då känns det onödigt att nästintill göra företaget till djävulen personifierad; vilket säkert kan förekomma men som förhoppningsvis inte är vanligast för alla som arbetar med liknande upplägg som Ricky.

I vanlig ordning för Ken Loach är det inte någon upplyftande film, utan det rör sig om ett tämligen deprimerande och dystert drama utan mycket till ljusglimtar. Inget fel med det, och till största delen gör han onekligen trovärdiga skildringar, men jag hade ändå velat ha någon form av ljusglimt istället för att bara bombarderas med mer och mer mörker tills man nästan tappar livslusten... Till råga på allt har Sorry We Missed You ett sällsynt dåligt slut, som upplevs både abrupt och ouppklarat. Allting blir hängandes i luften, och filmen slutar nästan mitt i en mening. Jag förstår förvisso tanken, men jag tycker att Ken Loach har gått lite för långt den här gången, och det borde ha gått att hitta en gyllene medelväg för att få till ett någorlunda uppklarat slut med någon form av avrundning utan att förlora trovärdigheten.

Sorry We Missed You är en riktigt bra och välgjord film, med utmärkta skådespelare och snyggt foto. Det upplevs en smula övertydligt, och det blir inte fullt så lågmält som Ken Loachs filmer brukar bli. Men det kompenseras av det angelägna ämnet, de intressanta rollfigurerna och den berörande och trovärdiga historien. Det är starkt, berörande och fascinerande, och tiden går fort i detta mörka men icke desto mindre underhållande drama. Länge är det trots den något tillspetsade historien en mycket lyckad film, men helhetsintrycket dras ned av det ovanligt dåliga slutet som tillhör det mest misslyckade filmslut jag sett på flera års tid. Därför nöjer jag mig med en mycket stark sjua i betyg, trots att filmen annars hade förtjänat ett högre betyg än så. Trots bristerna är det dock en film väl värd att se för de allra flesta.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 23 oktober 2020

Recensionen har lästs 1505 gånger av 762 personer, sedan den 23 oktober 2020

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - SEXA - SEXA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern