Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Souad
(Souad)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Souad premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Jag har ännu inte lyckats utröna när den kommer släppas som vanligt i Sverige.
Sök efter Souad på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 42 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Egypten/Tunisien, 2021
Produktionsbolag: Vivid Reels, i samarbete med Nomadis Images, Film-Clinic & Neue Road Movies
Producent: Sameh Awad
Regi: Ayten Amin
Manusförfattare: Ayten Amin & Mahmoud Ezzat
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Souad - Bassant Ahmed Rabab - Basmala Elghaiesh
Ahmed - Hussein Ghanem Wessam - Hagar Mahmoud
Amira - Sarah Shedid Yara - Carol Ackad
Mamma - Mona Elnamoury Pappa - Islam Shalaby
Moster - Nayira Al-Dahshoury

19-åriga Souad och hennes 13-åriga lillasyster står varandra nära, men lever helt skilda liv i Egypten. Souad lever ett dubbelliv, som inför sin familj vill framstå som gammaldags och konservativ, samtidigt som hon privat är besatt av sociala medier. Framförallt kommunicerar hon regelbundet med Ahmed, en hon hon aldrig träffat men ofta pratat med och fantiserar om; en framgångsrik influencer i Alexandria. Rabab vet inte riktigt hur hon ska passa in, men efter en oväntad händelse har hon inget val - och söker dessutom upp Ahmed, för att få veta mer om honom och hans relation till Souad.

Filmer från Egypten medför nästan oundvikligen en del kulturkrockar för en västerländsk publik, då allt blir så olikt vad vi är vana vid. Det kan påverka mitt omdöme, och hade jag varit van vid fler egyptiska filmer hade jag kanske tyckt bättre om filmen. Souad är hursomhelst en annorlunda och engagerande film - den är ganska bra och välgjord, men jag vet inte riktigt vad regissören har velat säga med filmen. Här finns en del poänger kring sociala medier som är tillämpbart över hela världen, och det finns också en intressant och rättvis skildring kring det sexuella förtryck som förekommer i Egypten och andra arabländer.

Det gör att det blir hyfsat fascinerande och bitvis även tänkvärt, samtidigt som filmen förmedlar en effektiv stämning och känsla. Rabab har också blivit en intressant och mångfacetterad rollfigur, som är lätt att bry sig om. Titelns Souad blir dock ett lite större frågetecken, som man inte får något riktigt klart grepp kring utan som efterlämnar flera frågetecken. Och Ahmed förblir tämligen endimensionell, även om han glädjande nog inte blir fullt så stereotyp som han inledningsvis verkar som. Filmen är ganska engagerande och berörande, men det gäller framförallt de delar som berör Rabab.

Men det är en långsamt berättad film, som tar god tid på sig att introducera rollfigurerna och handlingen. Allt går långsamt framåt, och bitvis känns det rentav lite segt; framförallt i den avslutande historien om Ahmed. Kanske hade filmen vunnit på att kortas ned en smula, och framförallt borde det ha strukturerats om så att vi fått en klarare inblick i Souad - trots allt är hennes historia det som hela filmen kretsar kring, och då duger det inte riktigt att hon förblir något underutvecklad och endimensionell. Det blir också lite för lågmält, då man ibland inte får veta allt man hade behövt veta. Kanske beror det på kulturkrockarna, och i Egypten kanske filmen inte upplevs svårbegriplig; men här i västvärlden blir det en annan femma och jag lyckades inte riktigt få hela historien att hänga ihop. Flera frågetecken kvarstår även när eftertexterna börjar rulla, och jag hade velat veta mer. Det blir heller sällan riktigt så gripande som det borde ha varit utifrån den här historien, men jag kan inte riktigt sätta fingret på varför.

Souad är en ganska bra och välgjord film, som delvis är tänkvärd och med intressanta rollfigurer. Bitvis är det riktigt berörande, men det är en ojämn film som nästan lika ofta känns seg och rentav en smula halvtråkig. Jag lyckas inte heller riktigt få klart för mig vad regissören har velat säga med filmen, förutom då pressen kring sociala medier idag, då mycket delvis rinner ut i sanden och det inte finns något riktigt tydligt budskap. Självklart måste inte alla filmer ha något budskap, men det stör mig när det känns som att regissören har velat säga något men jag inte riktigt lyckas lista ut vad. Men det är bra skådespelare, ett snyggt foto och några minnesvärda scener. Jag blir alltså lite kluven av filmen, som absolut har en del fina egenskaper och en intressant story men som också inte riktigt berör så mycket som jag hade önskat utan där man får en viss distans till händelseförloppen. Det är ändå sevärt om man uppskattar lite annorlunda filmer från en annan kultur, men i slutändan blir det lite för segt och distanserande varför jag inte med gott samvete kan ge filmen mer än en stark sexa i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 6 februari 2022

Recensionen har lästs 1101 gånger av 554 personer, sedan den 6 februari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - TVÅA - NOLLA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern