Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Spring Lola
(Lola rennt)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Njutafilms/Studio S Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Spring Lola på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 17 minuter
Genre: Actiondrama
Produktionsland/år: Tyskland, 1998
Produktionsbolag: X-Filme Creative Pool, Westdeutscher Rundfunk (WDR) & ARTE
Producent: Stefan Arndt
Regi: Tom Tykwer
Manusförfattare: Tom Tykwer
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Lola - Franka Potente Manni - Moritz Bleibtreu
Lolas pappa - Herbert Knaup Jutta Hansen - Nina Petri
Herr Schuster - Armin Rohde Herr Meier - Ludger Pistor
Fru Jäger - Suzanne von Borsody Herr Kruse - Lars Rudolph

Den tyska regissören och manusförfattaren Tom Tykwer långfilmsdebuterade 1993 med Dödsängeln Maria, och har därefter gjort filmer både i Tyskland och internationellt. Han har på senare tid bl.a. legat bakom engelskspråkiga filmer som True, Parfymen: Berättelsen om en mördare, The International och nu senast Cloud Atlas. Men för de allra flesta lär Tom Tykwer förbli synonym med hans stora genombrottsfilm; det prisbelönade dramat Spring Lola från 1998, som var den film som gjorde Tom internationellt känd. Nu har den filmen släppts i nyutgåva på DVD; dock fortfarande ingen Blu-Ray-release.

Den unga tjejen Lola bor i Berlin, och får ett desperat telefonsamtal från sin pojkvän Manni - han jobbar som kurir åt en stor maffiaboss, men har råkat tappa väskan med hans pengar på tunnelbanan. Nu kräver Mannis "chef" att få tillbaka de 100 000 D-mark drygt 445 000 svenska kronor enligt 1998 års växelkurs) som Manni tappat, och detta genast. Han säger till Lola att om hon inte på något sätt lyckas få fram de pengarna inom 20 minuter, så kommer han att tvingas råna en butik; något han ser som den enda lösningen för att kunna betala tillbaka pengarna till maffiabossen. Då gäller det för Lola att springa...

Pinsamt nog har jag inte sett denna klassiker förrän nu, men då Tom Tykwer gjort bra filmer senare var det med spänning jag satte mig ner i soffan för att äntligen se Spring Lola. Premissen är enkel men intressant, och trots en tunn story har det blivit en mycket bra film. Det är originellt och udda, och filmen lyckas att göra något förhållandevis nyskapande samtidigt som det aldrig blir överpretentiöst. Filmen erbjuder en stark nerv och en imponerande närvarokänsla. Resultatet är en både engagerande och spännande film, som är intensiv och håller intresset vid liv. Det händer något hela tiden, och här finns inte en lugn stund. Det är fängslande och filmen väcker också en del intressanta frågor, varför den blivit ganska tänkvärd. Här finns ett påtagligt djup, samtidigt som det fungerar ypperligt som underhållning för stunden. Det är också en intelligent och fyndig film, och det märks att Tom Tykwer har tänkt till ordentligt.

Det är också en ganska enkel grundstory, och manusförfattaren har på ett skickligt sätt lyckats undvika röriga inslag. Förutom de första två minuterna, då det gäller att vara uppmärksam under oerhört rapp dialog, är det inga svårigheter att hänga med. Därför fungerar det bra som lättsam underhållning, fastän man också kan se ett större djup i filmen och intressanta budskap. Spring Lola har också en del mycket udda grepp för sig, bl.a. det faktum att vi för de flesta personer som Lola stöter på under sin "springtur" får se deras livshistoria i form av oerhört snabba stillbildsklipp på 5 - 10 sekunder vardera - mycket annorlunda, men en kul idé. Det är charmigt och suggestivt, och filmen har en utmärkt stämning som jag uppskattar. Här finns också viss humor, samtidigt som det är spännande och fartfyllt. Det är också mycket oförutsägbart, där man aldrig lyckas att förutspå vad som ska hända. Helt enkelt en frisk fläkt, och någonting helt nytt man aldrig sett något liknande av; och då filmen upplevs så originell även i dagens läge kan jag bara tänka mig hur den måste ha uppfattats med 1998 års mått mätt.

Dock är storyn i tunnaste laget, och Spring Lola kan därför upplevas lite repetitiv och långrandig då vi får se Lola springa lite för länge mellan varven. Jag får heller inte riktigt allting att hänga ihop logiskt, och jag är fortfarande inte säker vad tanken riktigt varit. Det känns också bitvis lite som outnyttjad potential, genom de små stickspår som vi får se en aning av men inte riktigt tillräckligt för att få något grepp om särskilt mycket. Det fanns helt enkelt så mycket mer att berätta om, men på gott och ont har filmen förenklats till att i stort sett bara handla om Lola. Idén att fokusera på just Lola gör också att hon blivit en egentligen enda mångbottnade rollfiguren. Lola är en intressant och lagom stark tjej, som känns trovärdig och nyanserad. Hennes pojkvän Manni hinner få ett fåtal nyanser, men alla andra förblir relativt endimensionella och underutnyttjade. Det är förvisso fullt förståeligt - med den här premissen måste fokuset ligga på just Lola - men jag tycker ändå att det borde ha gått att hinna visa upp några fler nyanser hos fler rollfigurer. Att Manni inte blivit lika mångbottnad som Lola ställer också till med vissa problem, då man inte hinner se tillräckligt av honom för att riktigt tro på deras förhållande.

Fotot är utmärkt, och filmen har ett starkt och originellt bildspråk med många udda lösningar; såsom återkommande animerade sekvenser. Skådespelarinsatserna är bra, och framförallt är Franka Potente fullkomligt lysande i huvudrollen som Lola. Hon spelar övertygande och trovärdigt, och har dessutom en sådan charm att man genast faller för henne. Moritz Bleibtreu är bra som Manni. Resten av ensemblen är också bra och gör vad som går, men den enda riktigt utmanande rollen är just Lola och många andra får vi inte se alltför mycket av.

Spring Lola är en mycket bra film, som övertygar med sitt ovanliga bildspråk och originella berättarteknik. Det är charmigt, intensivt och mycket engagerande. Intresset hålls vid liv hela tiden, trots en tunn story och vissa logiska egendomligheter. Det är också en sådan film som håller att ses om, och som man förmodligen hittar fler fyndiga detaljer varje gång man ser. Kanske hade jag upplevt filmen ännu bättre om jag hade sett den när den först kom ut 1998, för det här upplägget är trots allt inte riktigt lika unikt nu som då, men även i dagens läge är det en imponerande film. Den är väl värd att se för de allra flesta, och efter moget övervägande väljer jag därför en svag åtta i betyg.

Den nya DVD-utgåvan från Njutafilms (tidigare har andra distributörer gett ut filmen på DVD)erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,85:1. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och bild- och ljudkvaliteten är bra. Textning finns på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen textning för hörselskadade. Textningen är lagom stor och relativt lättläst, men har tyvärr lite för smala kantlinjer vilket gör det lite svårt att läsa texten vid de scener som har ljusare bakgrunder. Mina kunskaper i det tyska språket är tyvärr nästintill obefintliga, och därför kan jag inte uttala mig om hur översättningen är. När man matar in skivan kommer man först till en språkvalsmeny, som följs av en kombinerad och kortfattad distributörsjingel och varningstext, som inte går att hoppa förbi. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är rörlig och på engelska.

Som extramaterial hittar vi tre intervjuer med regissören Tom Tykwer samt de båda huvudrollsinnehavarna Franka Potente och Moritz Bleibtreu, som tar upp runt tre minuters speltid vardera. Det är ganska intressant och en del matnyttigt framkommer, men tyvärr går inte intervjuerna tillräckligt in på djupet och därför är det mycket man inte får veta. Intervjuerna har svensk text, vilket är glädjande. Till sist finns även en trailer på den här filmen och en trailer på Tom Tykwers Vinterdröm från 1997. Båda dessa trailers är helt utan dialog, men trailern för Spring Lola är uppenbarligen en internationell trailer då den har engelskspråkiga textskyltar. Där tar det roliga slut, och fastän man knappast kan förvänta sig alltför mycket bonus vid filmer från 1998 (gjorda innan DVD-mediet slagit igenom) så har trots allt utländska DVD- och Blu-Ray-utgåvor innehållit mer extramaterial vilket det känns tråkigt att inte Njutafilms kunnat eller velat licensiera.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 20 juli 2013
Senast uppdaterad: 21 juli 2013

Recensionen har lästs 3244 gånger av 1943 personer, sedan den 20 juli 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - SEXA - ETTA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern