Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Step Up 3
(Step Up 3D)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Step Up 3 på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Musik / Skolmiljö / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 43 minuter
Genre: Musikdrama
Produktionsland/år: USA, 2010
Produktionsbolag: Summit Entertainment & Touchstone Pictures, i samarbete med Offspring Entertainment
Producent: Erik Feig, Jennifer Gibgot, Adam Shankman & Patrick Wachsberger
Regi: Jon Chu
Manusförfattare: Amy Andelson & Emily Meyer, baserat på karaktärer skapade av Duane Adler
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Moose - Adam G. Sevani Camille - Alyson Stoner
Rick - Rick Malambri Natalie - Sharni Vinson
Jacob - Keith Stallworth Anala - Kendra Andrews
Jason - Stephen Boss Santiago-tvillingarna - Martín Lombard / Facundo Lombard
Julien - Joe Slaughter Jenny Kido - Mari Koda
Kristin - Carolina Ravassa Jenny - Ally Maki

På senare år har filmer som kretsar kring musik och dans blivit allt vanligare och populärare. En av dessa filmer var 2006 års Step Up i regi av Anne Fletcher och med manus av Duane Adler och Melissa Rosenberg, som trots dålig kritik blev en stor framgång. Det har öppnat upp för möjligheter till uppföljare, och 2008 kom filmen Step Up 2: The Streets. Två år senare var det dags för den tredje filmen i serien, som kombinerar de två första genom att en av huvudrollerna från den andra filmen samt en av birollerna från den första filmen tagit över huvudrollerna. Filmen spelades in i 3D, men på DVD får vi nöja oss med vanlig hederlig 2D-version.

Moose har börjat på college i New York tillsammans med sin bästa vän Camille. De ser fram emot att få umgås mycket tillsammans, men snart blir Moose lockad av den underground-rörelse med street dance (gatudans) som finns i New York. Han kommer i kontakt med den film- och dansintresserade killen Luke, som driver en dansgrupp som kallar sig House of Pirates, dit medlemmarna också kan bo. Men han har inte kunnat betala hyran på länge, och riskerar nu att förlora lokalen. Enda chansen är att vinna det kommande världsmästerskapet i dans, World Jam, där förstapriset är 100 000 dollar. Snart kommer också Luke i kontakt med den vackra tjejen Natalie, och de börjar umgås allt mer. Men Natalie har en hemlighet som kan påverka gruppens chanser att vinna, och under tiden försummar Moose sin bästis alltmer...

Den första Step Up var en bra film, även fast den inte var särskilt originell. Jag tror dock inte att jag någonsin sett Step Up 2: The Streets, men dessbättre är det inte nödvändigt för att ha utbyte av trean. Jag har alltid tyckt bra om dansfilmer, och de flesta sådana har i mina ögon varit relativt lyckade. Till stor del gäller det även denna, även om jag ärligt talat hade väntat mig mer. Storyn är klart intressant och genomarbetad, trots att den är ganska tunn. Även fast det vid en första anblick ser ytligt ut finns också en djupare undermening, och ett visst allvar inbakat. Det uppskattar jag, och jag uppskattar också den intressanta grundstoryn. Och visst är det en trevlig och charmig film, som lyckas att underhålla och engagera. Mot slutet blir filmen också riktigt berörande, där jag t.o.m. fällde ett par tårar.

Det stora problemet med Step Up 3 är att dansscenerna har fått ta för mycket utrymme, och de blir aldrig särskilt engagerande. Det gäller i synnerhet de långa scenerna från själva World Jam-tävlingen. Självklart är dans själva avsikten med dansfilmer, men då bör det faktiskt vara trevligt att titta på också. De här scenerna drar ut på tiden och ser mest ut som omöjliga "moves" som i alla fall inte lyckades att engagera mig. Det kan dock bero på att jag inte är särskilt förtjust i street dance, utan föredrar vanlig hederlig dans (som i exempelvis den första filmen); så de som mer uppskattar den här sortens dans kan säkert se större poänger i den än jag. Men jag får intrycket att filmmakarna satsat mest på 3D-effekter och på 3D-känsla vid dansscener, och när man då inte får se 3D-versionen så blir det inte mycket kvar under de scenerna. Vid de flesta filmer med tunna storylines brukar filmmakarna inse det och avsiktligt göra filmerna relativt korta, men det gäller tyvärr inte denna. Trots att det är ganska tunt klockar filmen in på 1 timme 43 minuter, vilket helt enkelt är för mycket för den här filmen. Om dansscenerna kunnat trimmas lite och därmed få ner speltiden till åtminstone 90 minuter, så hade säkerligen filmen upplevts mycket bättre.

Det finns också vissa logiska luckor och trovärdighetsproblem, och filmen är också förutsägbar. Något annat hade jag dock heller inte väntat mig. Ett större problem är att personbeskrivningar och karaktärsutveckling har en del övrigt att önska. Den enda med någon trovärdig karaktärsutveckling var just Moose, och de enda rollfigurer som blivit riktigt mångbottnade var Moose och Camille. I övrigt har även Natalie en fullt godkänd personbeskrivning och även om hon blivit aningen endimensionell så känns hon ändå äkta. Jag blev inte riktigt lika imponerad av Luke, som visserligen är hyfsat intressant men tyvärr framstår som tämligen endimensionell. Alla andra i Pirates-gruppen och likaså deras konkurrenter har blivit mycket endimensionella och stereotypa, och de får vi inte veta mycket mer än namnet på.

Fotot är ganska snyggt, och dansscenerna är snyggt koreograferade. I 3D hade det säkert varit något i hästväg, då den här filmen till skillnad från många andra faktiskt är inspelad i 3D från första början och det inte varit någon slags efterkonstruktion. Skådespelarinsatserna varierar, men de flesta gör hyfsat ifrån sig. Adam G.Sevani och Alyson Stoner är båda två mycket bra som Moose och Camille, och spelar övertygande och trovärdigt. De dansar också riktigt bra, och det ser trovärdigt ut. Den australiensiska skådespelerskan Sharni Vinson (mest känd som Cassie i långköraren Home and Away) är också riktigt bra som Natalie, och spelar riktigt trovärdigt och dansar också bra i de fåtal scener vi får se det. Det svagaste kortet bland huvudrollerna är Rick Malambri, som visserligen gör en skaplig insats men som behåller ganska exakt samma ansiktsuttryck hela tiden. Därför känns han ganska opersonlig, och lyckas inte riktigt att väcka liv i sin karaktär. Ibland blir det också ganska tydligt att det inte är han som dansar, utan att det är en så kallad dance double (stuntdansare) som spelar honom i dansscenerna. Visserligen avslöjar sluttexterna att detsamma helt eller delvis gäller flera av de andra skådisarna också, men i de andra fallen ser det mycket mer trovärdigt ut. Rick och Sharni har dock en stark personkemi, och likaså är personkemin mellan Adam och Alyson utmärkt. De andra medlemmarna i House of Pirates dansar bra men spelar inte alls särskilt bra. Då är andra biroller mer lyckade, såsom exempelvis Camilles väninnor som medverkar som hastigast i enstaka scener.

Jag blev ärligt talat lite besviken över Step Up 3, då den visserligen har en intressant story men den är betydligt tunnare än i den första filmen. Dansscenerna har också blivit fler till antalet och mer oengagerande än tidigare, och det är inget gott tecken för en dansfilm. Om speltiden kunnat kortas ner lite och de långa dansscenerna från tävlingen kunnat trimmas i längd, så hade det här nog kunnat bli riktigt bra film. Nu stannar det på helt okej, och fastän filmen är fullt sevärd så är den tyvärr inte alls lika minnesvärd eller lyckad som vare sig första Step Up eller Save the Last Dance (en av de mest lyckade dansfilmerna från 2000-talet). Men tycker man om genren är även denna fullt sevärd, och mitt betyg stannar på en sexa.

DVD-utgåvan innehåller endast filmens 2D-version, och 3D-versionen lyser med sin frånvaro. Det är dock fullt förståeligt, då den primitiva 3D-formen som stöds på DVD (gammaldags röd-gröna plastglasögon) inte är särskilt mycket att hurra för, och dessutom gör att färgerna försvinner nästan helt. Bilden är i anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, vilket på ren svenska innebär att hela skärmen nyttjas på en Widescreen-TV. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS, även om undertecknad inte haft möjlighet att avlyssna det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och lättläst. Den svenska översättningen håller ganska god klass, men det förekommer ett fåtal mindre översättningsfel. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, direkt följt av ett flertal trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därefter kommer man till en minimal huvudmeny, som bara innehåller möjlighet att spela filmen i DTS eller i Dolby Digital. Av någon märklig anledning finns varken språkinställningar eller scenvalsmeny att tillgå från huvudmenyn, vilket är en nackdel. Det gör också att man från menyn inte kan välja att spela upp filmen utan text, utan föredrar man att se filmen otextad måste man starta filmen från huvudmenyn och sen stänga av texten via fjärrkontrollen efter att filmen startat. Tyvärr finns inget som helst extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 4 februari 2011
Senast uppdaterad: 4 februari 2011

Recensionen har lästs 3123 gånger av 1832 personer, sedan den 4 februari 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - TVÅA - TREA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern