Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Stöld
(Stöld)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Stöld på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 45 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Sverige, 2024
Produktionsbolag: Kolibri Productions & Netflix
Producent: Khalil Al Harbiti
Regi: Elle Márjá Eira
Manusförfattare: Peter Birro, baserat på en roman av Ann-Helen Laestadius
Svensk distributör: Netflix
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Elsa - Elin Oskal Mattias - Lars-Ánte Wasara
Robert Isaksson - Martin Wallström Nils-Johan - Magnus Kuhmunen
Marika - Ánne Lájlá Westerfjell Kalstad Áhkku - Inger Gunhild Maria Tapio
Anna-Stina - Ida Persson Labba Niila Heatta - Niilá Emanuel Omma
Hanna - Anna-Margareta Päiviö Lasse - Pávva Pittja
Olle - Simon Issát Marainen Elsa som barn - Risten Alida Siri-Skum

Den nioåriga samiska flickan Elsa är dotter till en renskötare, och ska precis börja ta hand om sin alldeles egna ren - men hennes erfarenhet får ett abrupt slut, när hon blir vittne till hur en icke-samisk ren dödar hennes ren Nástegallu på ett brutalt sätt. Han hotar henne att hålla tyst om det hon ser, och hon är så rädd att hon inte kan låta bli att lyda; i tio års tid. Tio år senare har hon vuxit upp till en frispråkig kvinna, som har motståndare både inom och utom den samiska kulturen; medan Robert har fortsatt att döda renar utan att polisen tycks bry sig alls. Under tiden är samhället delat över planerna på att utvidga gruvan i Jokkmokk, som skulle kunna bli förödande för rennäringen.

Jag har tyvärr inte läst Ann-Helén Laestadius litterära förlaga, och har därför inget att jämföra med. Men ämnet är helt klart viktigt och högaktuellt, och historien är mycket intressant. Här finns många bottnar, och jag uppskattar de många intressanta beståndsdelar som finns. Som film betraktad är Stöld bra, men samtidigt inte fullt så bra som jag hade hoppats på. Det är hyfsat engagerande, och bitvis riktigt spännande.

Jag uppskattar den utmärkta stämningen, där det verkligen känns som att vi befinner oss på plats där. Allt känns realistiskt och jordnära, och jag uppskattar verkligen fokuset på att få allting att upplevas så autentiskt som möjligt. Till det hör också att dialogen till allra största delen är på nordsamiska, vilket bidrar till en helt annan känsla än om man hade spelat in filmen på svenska - eller ännu värre på engelska, vilket ju trots allt har hänt då och då... Det är lätt att känna för i synnerhet Elsa, som är en mångfacetterad och intressant rollfigur. Periodvis är det berörande, och handlingen känns genomarbetad och nyanserad.

Problemet är bara att något tycks ha gått förlorat vid överföringen av romanen till film, och en stor del av den fördjupning som hade behövts saknas. Vi får knappt veta vem som är vem av någon annan än de största rollfigurerna, och många verkar dyka upp från ingenstans och komma och gå som de känner för. Flera gånger irriterar man sig över att någon man knappt fått se förut plötsligt verkar vara viktig för handlingen, utan att de fått någon som helst introduktion, och som därefter försvinner innan man vet ordet av. En kärlekshistoria verkar exempelvis viktig, men syns bara till i ett par scener och är därefter som bortblåst.

Det blir heller inte bättre av att det finns många rollfigurer, vilket resulterar i att Stöld upplevs ganska rörig. Det gör att det som borde ha blivit starkt och gripande inte riktigt berör på djupet på samma sätt som jag hade önskat. Peter Birro brukar göra bättre manus än så här, och begreppet "Kill your darlings" verkar han helt ha missat - i bokform är det säkert inga problem med så här många rollfigurer, men på film blir det helt enkelt för mycket och några rollfigurer hade gott kunnat slopas helt och hållet.

Stöld är en bra och välgjord film, med ett fantastiskt foto och bra musik. Skådespelarinsatserna varierar en del, vilket beror på att merparten är amatörer - riktiga samer, som inte är vana vid skådespeleri. Elin Oskal är utmärkt som den äldre Elsa, och Risten-Alida Siri Skum är fantastisk som den unga Elsa. Martin Wallström gör vad som går av den hopplöst stereotypa skurkrollen; en roll helt utan försonande egenskaper och som bara framstår som spritt språngande galen. Men bland birollerna är en del av insatserna tämligen ljumma, och ibland känns det lite stelt.

Handlingen är mycket intressant och högaktuell, och här finns många intressanta teman som tas upp; men i det här formatet blir det lite för ytligt då det inte riktigt funnits tid till någon fördjupning. Temat kring psykisk ohälsa - ett angeläget och viktigt ämne - får exempelvis inte alls det utrymme det hade förtjänat, utan här hinner Peter Birro mest bara skrapa på ytan, utan att vi får någon förståelse kring personerna. Jag tror att Stöld hade passat bättre som en miniserie, för att bättre hinna introducera alla rollfigurer och fördjupa sig kring de angelägna men underutvecklade ämnen som tas upp. Det är ändå en bra film och fullt sevärd, men jag blir lite besviken då det hade kunnat bli så mycket bättre än det faktiskt blev - så det som med samma handling hade kunnat bli en fantastisk film stannar nu "bara" på ganska bra, och jag nöjer mig med en hyfsat stabil sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 25 april 2024

Recensionen har lästs 102 gånger av 99 personer, sedan den 25 april 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - NOLLA - TVÅA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern