Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Subtraction
(Tafrigh)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Subtraction premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Jag vet i skrivande stund inte när filmen får ordinarie premiär.
Sök efter Subtraction på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp:  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 47 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Frankrike/Iran, 2022
Produktionsbolag: Majid Film Production & Films Boutique Production
Producent: Majid Motalebi
Regi: Mani Haghighi
Manusförfattare: Mani Haghighi & Amir Reza Koohestani
Svensk distributör: Triangelfilm AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Farzaneh / Bita - Taraneh Alidoosti Jalal / Mohsen - Navid Mohammadzadeh
Jalals pappa - Ali Bagheri Bardia - Farham Azizi

Den gravida kvinnan Farzaneh jobbar som bilskollärare i Teheran, Iran. En vacker dag ser hon plötsligt vad som ser ut att vara hennes man Jalal kliva på en buss i centrum. Hon följer efter honom, och ser honom gå till ett hus där han träffar en annan kvinna. Nästa dag konfronterar hon Jamal, som insisterar på att det inte var han som hon såg - och det är svårt att få ett bättre alibi, då han har ett bankkvitto från exakt samma tid som Farzaneh såg mannen utfärdat av en bank i en annan stad flera mil bort. Men det ska bli värre, när paret upptäcker att mannen som ser ut som Jalal till råga på allt är gift med en kvinna som ser ut exakt som Farzaneh...

Det är inte varje dag man ser iranska filmer, och som läget ser ut i Iran just nu går det förmodligen inte ens att spela in filmer där längre. Men Subtraction är en bra film, som har en mycket originell premiss och som därmed sticker ut från mängden. Den nyskapande storyn gör också att man snabbt dras in i filmen, som förblir engagerande. Tacksamt är också att historien i stort sett är allmängiltig, och utgår inte specifikt ifrån seder och bruk i just Iran. Därför går filmen bra att ses över hela världen, och är inte beroende av att man känner till hur samhället ser ut där. Det är intressant, mystiskt och charmigt, och här finns mycket att hämta.

Dock blir det lite rörigt, och det är inte alltid helt okomplicerat att hålla koll på vem som är vem när två kvinnor och två män ser ut exakt identiska - det är förstås en del av premissen, men då bör man göra något för att få det lite mindre rörigt och så att tittarna ska tydligare förstå vem som är vem. Vad värre är har manusförfattaren dessutom tydliga problem att knyta ihop säcken, för under upplösningen börjar det spåra ur och vissa rollfigurer beter sig på ett sätt som vi inte sett några tendenser till innan. Och då glöms till och med själva premissen bort, och man får inte svar på flera av de frågor man ställer sig.

Subtraction är en oväntat bra film, som har en annorlunda och spännande premiss tillsammans med intressanta rollfigurer. Fotot är snyggt och skådespelarinsatserna riktigt bra. Jag uppskattar den stämningsfulla miljön och den originella idén som såvitt jag känner till aldrig skildrats på film förut. Länge förblir det fängslande och riktigt bra, men under den sista halvtimmen spårar det ur å det grövsta och allting blir för tillspetsat till den grad att det börjas kännas konstruerat. Med ett bättre slut hade det kunnat bli en åtta, men nu väljer jag en halvsvag sjua - men tycker man om annorlunda filmer är det ändå en mycket sevärd film.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 februari 2023

Recensionen har lästs 835 gånger av 513 personer, sedan den 5 februari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - TVÅA - TVÅA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern