Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Sucker Punch
(Sucker Punch)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Sucker Punch på CDON
   ANNONS
Drama / Fantasy / Äventyr / Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 50 minuter
Genre: Fantasydramathriller
Produktionsland/år: Kanada/USA, 2011
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures, Legendary Pictures & Cruel & Unusual Films
Producent: Deborah Snyder & Zack Snyder
Regi: Zack Snyder
Manusförfattare: Zack Snyder & Steve Shibuya
Svensk distributör: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Babydoll - Emily Browning Sweet Pea - Abbie Cornish
Blondie - Vanessa Anne Hudgens Rocket - Jena Malone
Amber - Jamie Chung Den vise mannen - Scott Glenn
Blue - Oscar Isaac Madame Gorski - Carla Gugino
High Roller/Doktorn - Jon Hamm Styvfadern - Gerard Plunkett
Kocken - Malcolm Scott Danforth - Ron Selmour

Den amerikanska regissören och manusförfattaren Zack Snyder har bl.a. blivit känd för så vitt skilda filmer som 300, Dawn of the Dead, Watchmen och nu senast datoranimerade Legenden om ugglornas rike. Hans senaste film påminner dock inte om någon av hans tidigare, och Sucker Punch har officiellt beskrivits som en fantasythriller; något som bara är en del av sanningen. Zack har själv skrivit manus tillsammans med manusdebutanten Steve Shibuya, och det här är också den första filmen som Zack Snyder regisserat som inte byggt på något befintligt material utan som har en nyskapad grundstory.

En ung kvinna tvingas försvara sig och sin lillasyster, när hennes styvfar utnyttjar dem sexuellt och helst av allt vill göra sig av med dem helt och hållet för att komma åt arvet från systrarnas mamma som just dött. I den strid som uppkommer mellan kvinnan och styvfadern råkar lillasystern dö, och då får styvfadern den perfekta ursäkten att bli av med kvinnan en gång för alla - han ser till att hon blir tvångsomhändertagen på mentalsjukhus för att inom kort bli lobotomerad och på så sätt inte kunna vittna mot honom. Inne på det säkra mentalsjukhuset inser den unga kvinnan som här kallas Babydoll att hon måste rymma därifrån snabbt. Till sist lyckas hon att få fyra andra patienter att hjälpa henne med den farliga planen - den utåtriktade Rocket, hennes motvilliga storasyster Sweet Pea, Amber och Blondie. Men att rymma är allt annat än lätt, och kompliceras ytterligare när Babydoll får svårigheter att skilja på verklighet och fantasi...

Sucker Punch har en närmast genialisk grundstory, som gör det enkelt att känna för rollfigurerna och engagera sig i händelseförloppet. Och överlag är det en riktigt fascinerande och berörande film, trots något endimensionella rollfigurer och att det inte finns mycket till karaktärsutveckling. Filmens prolog och inledning är också mycket stark, som helt utan dialog ändå lyckas att förmedla alla relevanta bakgrundsfakta. Det stora problemet är filmens återkommande fantasyinslag, där Babydoll fantiserar under sina danser och hamnar i en slags TV-spelsvärld där hon och de andra slåss mot monster och liknande. Jag förstår absolut tanken, och inledningsvis fungerar det ganska bra - det är trots allt häftiga storslagna scener, och tanken är god. Men efter ett tag blir dessa fantasyinslag lite för upprepande och utdragna, som gör att det börjar kännas oengagerande. Dessa olika inslag påminner ganska mycket om varandra, och pågår lite för länge tills man mest börjar önska att de tar slut. Dessa inslag känns också något innehållslösa, och med för stor vikt på action.

Det är tråkigt, då resten av filmen är mycket lyckad och lyckas med enkla medel att engagera och hålla intresset vid liv. Det är berörande och bitvis riktigt spännande, och man känner verkligen för de centrala rollfigurerna trots att man egentligen inte får veta särskilt mycket om dem. Särskilt mot slutet blir det också väldigt gripande, och då är det snudd på omöjligt att hålla tårarna borta. Jag grät en hel del, och kände mig tacksam att jag sett filmen på en nästan tom pressvisning och därför inte behövde bekymra mig nämnvärt för om andra såg eller hörde mig. Det är ett starkt och obehagligt drama, och när sluttexterna började rulla var jag helt slut.

Om det inte vore för de ganska repetitiva och halvtråkiga fantasyinslagen med uppdrag och monster hade Sucker Punch därför varit närmast fulländad, men tyvärr drar de lite för många scenerna ner helhetsintrycket en hel del. Det stör mig också att vi faktiskt aldrig får se den dans som Babydoll utför under dessa fantasiscener, trots att mycket vikt läggs på den i handlingen. Jag är heller inte helt nöjd med slutet, som ger en något antiklimaktisk känsla. Däremot är det en oförutsägbar och fascinerande film, som aldrig blir tråkig och känns förhållandevis originell.

Fotot är också närmast makalöst, med en del vackra vyer under fantasyinslagen och ett starkt bildspråk. Det känns annorlunda och fantasifullt, som gör att det mellan varven blir en riktig upplevelse att se filmen. Det är också stämningsfull och bra musik, som ytterligare förhöjer helhetsintrycket. Skådespelarinsatserna är utmärkta, och Emily Browning är suverän i huvudrollen som Babydoll. I de övriga större rollerna är även Abbie Cornish, Jena Malone, Jamie Chung och Vanessa Hudgens (mest känd från High School Musical-trilogin) också mycket bra. Det är även mycket trevligt att få se den alltid lika talangfull Vanessa Hudgens i en mer seriös roll än man är van vid. Jag blev inte riktigt lika imponerad över Oscar Isaac, som gör en något opersonlig rolltolkning i en svår roll som den allt annat än charmiga Blue. Carla Gugino är bra som madame Gorski, men sticker inte ut som något utöver det vanliga.

Sucker Punch är en annorlunda och originell film, som har fler bottnar än den först verkar som och är därför ganska djup och tänkvärd. Det är också berörande, spännande och gripande, vilket tillsammans med det fantastiska fotot gör filmen till en imponerande upplevelse att se. Men de alltför utdragna fantasyinslagen med monster och krig drar ner helhetsintrycket en hel del, och filmen hade vunnit på om de scenerna kunnat kortas ner rejält. Tanken är som sagt bra, men det har blivit för mycket av det goda. Trots bristerna är det en riktigt bra film, som är väl värd att se. Det är också en typisk sådan film som är ganska invecklad och som man därför vinner på att se flera gånger. Resten av filmen hade förtjänat ett högre betyg, men genom de repetitiva fantasyinslagen nöjer jag mig med en stark sjua i betyg. Zack Snyder har aldrig tillhört någon av mina favoritregissörer och varken 300 eller Watchmen var alltför imponerande i mina ögon, men Sucker Punch är sannolikt Zacks hittills bästa film.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 7 april 2011
Senast uppdaterad: 8 april 2011

Recensionen har lästs 3579 gånger av 2064 personer, sedan den 7 april 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - FYRA - NOLLA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern