Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Van Veeteren - Svalan, katten, rosen, döden
(Svalan, katten, rosen, döden)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Van Veeteren på CDON
Sök efter Van Veeteren på Discshop.se
Drama / Kriminal / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 26 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Danmark/Sydkorea, 2005
Produktionsbolag: Svensk Filmindustri, i samarbete med TV4 Sverige, ARD/Degeto, TV2 Danmark & TV2 Norge
Producent: Jan Marnell
Regi: Daniel Lind Lagerlöf
Manusförfattare: Niklas Rockström, baserad på en roman av Håkan Nesser
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Münster - Thomas Hanzon Van Veeteren - Sven Wollter
Ewa Moreno - Eva Rexed Maarten - Gerhard Hoberstorfer
Monica - Agnes Hargne Wallander Martina - Anna Pettersson
Jung - Tobias Aspelin Jaan - Björn Bengtsson
Erich - Josef Säterhagen Rooth - Thomas Oredsson

De tre första filmerna med Van Veeteren i ett fiktivt men väldigt holländsk-inspirerat land släpptes före jul, den fjärde i maj och nu har även den femte filmen i serien släppts. Denna bygger på den nionde och näst sista romanen i serien av Håkan Nesser. Efter att Münster lyst med sin frånvaro i den förra filmen, är det plötsligt han som står i centrum nu. Han kommer i kontakt med en kvinna som blir misshandlad av sin pojkvän, och hon hittas senare mördad. Münster hittar en gammal och sällsynt bok på brottsplatsen, som senare visar sig ha stor betydelse för utredningen. Den här gången står Münster och Moreno i centrum, och Van Veeteren har en allt mindre roll.

Den förra filmen var i mitt tycke den bästa i serien. Den här kommer inte riktigt upp i samma klass, men är bättre än de första filmerna. Det är en småspännande och hyfsat välgjord film, men det är ett rätt traditionellt kriminaldrama som följer alla de klassiska ramarna och egentligen inte utmärker sig nämnvärt. Det blir åtminstone inte speciellt förutsägbart, men särskilt originellt är det heller inte. Sammanfattningsvis är det dock en sevärd film, men jag har svårt att tro att någon skulle vilja se om den. Värd att hyra en gång, om man inte vill vänta tills den kommer på TV. Men definitivt inte värd att köpa, oavsett pris.

DVD-utgåvan är traditionell, men utmärker sig inte. För filmen finns två svenska ljudspår - ett i Dolby Digital 5.1 och ett i vanlig stereo. Textning finns på norska, danska, finska och engelska (vanlig text); samt svenska för hörselskadade, men någon vanlig svensk text finns tyvärr inte. Den svenska texten för hörselskadade är bra och relativt noggrann, även om en del nedkortningar och överhoppade meningar som vanligt skett. Ljudbeskrivningar förekommer då och då, men i övrigt står enbart dialogen utsatt utan bearbetningar. Exempelvis står det inte utsatt vem som säger vad, även om karaktärerna ifråga inte syns i bild. Bra för oss hörande, men knappast lika bra för döva... Bild- och ljudkvaliteten är bra, men är inget märkvärdigt.

DVD-utgåvan inleds med SF-vinjett och språkval, och därefter hoppas vi direkt till varningstexter följt av huvudmenyn (inga påtvingade trailers den här gången). Menyn är på svenska. Det enda extramaterialet som finns är skriftliga biografier i form av DVD-menyer - exakt samma som på alla tidigare Van Veeteren-filmer. Det är verkligen svagt att inte kunna ordna lite mer extramaterial, som exempelvis någon bakom kulisserna-dokumentär eller kommentatorspår.


Recensionen skriven: 9 juli 2006

Recensionen har lästs 2599 gånger av 1540 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *      
5
DVD-produktion * *          2
Snittbetyg: * * * och en halv        3,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - NIA - SEXA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern