Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Tár
(Tár)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Tár på CDON
   ANNONS
Drama / Musik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 38 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 2022
Produktionsbolag: Focus Features, Standard Film Company & EMJAG Productions
Producent: Todd Field, Scott Lambert & Alexandra Milchan
Regi: Todd Field
Manusförfattare: Todd Field
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Lydia Tár - Cate Blanchett Francesca Lentini - Noémie Merlant
Sharon Goodnow - Nina Hoss Petra - Mila Bogojevic
Olga Metkina - Sophie Kauer Krista Taylor - Sylvia Flote
Sebastian Brix - Allan Corduner Andris Davis - Julian Glover
Eliot Kaplan - Mark Strong Sig själv - Adam Gopnik
Max - Zethphan Smith-Gneist Tony Tarr - Lee Sellars

Lydia Tár är en av världens mest framstående dirigenter och kompositörer - en av fåtalet som vunnit både Emmy, Grammy, Oscar och Tony, och nu den allra första kvinnliga dirigenten vid Berlins symfoniorkester. Hon undervisar också på anrika Juilliard, och är skoningslös mot sina elever. I och kring symfoniorkestern förlitar hon sig till stora delar på sin fru Sharon, som är konsertmästare, och assistenten Francesca; utan vars hjälp hon aldrig skulle kunna hantera allt. Men nu måste Lydia hitta en ny cellist till symfoniorkestern och ersätta den alltför gamle dirigentassistenten Sebastian, samtidigt som polisen bli intresserad av Lydias förehavanden med hennes f.d. elev Krista.

Det låter kanske inte så upphetsande, men till min överraskning är Tár en väldigt bra film - och en av de bästa av årets Oscarsnominerade filmer. Det är engagerande och intressant, och man dras snabbt in i handlingen. Ämnet är fascinerande, och det upplevs mycket realistiskt. Faktum är att man mycket väl skulle kunna tro att det var verklighetsbaserat, och att den på sina håll har kategoriserats som en biografi gör ju heller inget för att avstyra den tanken, men det är faktiskt en fiktiv film. Men mycket verklighetstrogen och övertygande in i minsta detalj.

Det är stämningsfullt, fascinerande och tänkvärt. Jag uppskattar verkligen de ovanligt mångfacetterade rollfigurerna, där inget är helt svartvitt och där ingen är helt "god" eller "ond". Huvudrollen Lydia Tár är heller inte världens mest sympatiska person, men trots det kan man inte låta bli att känna för henne och vill verkligen tycka om henne. Det säger väldigt mycket om det här ovanligt nyanserade dramat, då hon är en knepig rollfigur som är svår att riktigt veta vad man ska tycka om. Men trots det bryr man sig om henne och övriga rollfigurer.

Det är en lågmäld film, där tittarna aldrig skrivs på näsan utan där man får läsa mellan raderna och göra sina egna tolkningar. Det är allt annat än övertydligt, och mycket antyds mest hellre än att sägas rakt ut. Ibland kan det gå lite för långt, för det är som sagt ingen helt lättbegriplig film och även om man förstår det mesta så återstår ändå flera frågetecken när filmen tar slut. Det är en typisk sådan film som vinner på att ses om, och visst kan det bli lite för kryptiskt ibland - men hellre det än övertydliga filmer som skriver tittarna på näsan och där man aldrig får en chans att tänka själv.

Men på gott och ont är det en lååång film, som klockar in på hela 2 timmar 38 minuter. Det är absolut en omfattande berättelse, med mycket som händer och många rollfigurer, så den hade inte gärna kunnat kortas ned alltför mycket - men icke desto mindre blir det ibland i längsta laget, såsom en ganska lång intervju och några onödiga scener med symfoniorkestern. Tár hade nog vunnit på att kortas ned en liten aning, och med ungefär 10 - 15 minuter kortare speltid hade tempot förmodligen upplevts högre och det hade blivit ännu mer fängslande. Särskilt på bio är det i saftigaste laget att sitta i en biosalong i över två och en halv timme utan paus...

Tár är en mycket bra och välgjord film, med ett snyggt foto, bra musik, utmärkt stämning och inte minst fantastiska skådespelare. I synnerhet Cate Blanchett är strålande i huvudrollen, och gör en stark och minnesvärd rollprestation helt utan överspel. Hon inte bara spelar utan verkligen är Lydia Tár, där man aldrig ens tänker på skådespelerskan - och det säger inte lite, då det ju inte direkt är en okänd skådis vi ser. Hon borde verkligen ha vunnit Oscarn för bästa kvinnliga huvudroll, för det här är ett av årets absolut bästa prestationer och en svårslagen insats.

Det är en engagerande, fascinerande och intressant film, med många bottnar och ett påtagligt djup. Här finns mycket att hämta, och det är en stark och minnesvärd insats som man förmodligen bör se flera gånger. Det är lågmält, avskalat och rikt på atmosfär - och oavsett vad man tycker om klassisk musik är det en mycket stark och lyckad film. Kort sagt en film som alla bör se snarast, och det här är också en av de bästa av årets Oscarsnominerade filmer - och betydligt bättre än vinnaren Everything Everywhere All at Once. Trots en något för lång speltid och vissa lite för otydliga detaljer blir en mycket stabil åtta det självklara betyget, och det är en film som alla bör se oavsett vilka genrer man tycker om.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 mars 2023

Recensionen har lästs 977 gånger av 632 personer, sedan den 30 mars 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - ÅTTA - SJUA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern