Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Call
(The Call)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Call på CDON
   ANNONS
Kriminal / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 34 minuter
Genre: Thriller
Produktionsland/år: USA, 2013
Produktionsbolag: TriStar Pictures, Troika Pictures, WWE Studios & Amasia Entertainment
Producent: Bradley Gallo, Jeffrey Graup, Michael Luisi, Michael Helfant & Robert Stein
Regi: Brad Anderson
Manusförfattare: Richard D'Ovidio, baserat på en story av Richard D'Ovidio, Nicole D'Ovidio & Jon Bokenkamp
Svensk distributör: Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jordan - Halle Berry Casey - Abigail Breslin
Michael Foster - Michael Eklund Rachel - Justina Machado
Paul Phillips - Morris Chestnut Jake Devans - David Otunga
Alan Denado - Michael Imperioli Marco - José Zúñiga
Autumn - Ella Rae Peck Leah - Evie Thompson

Jordan Turner är en erfaren telefonoperatör på SOS Alarm (112), och får en dag ett telefonsamtal från en ung tjej som säger att en inbrottstjuv håller på att bryta sig in hos henne medan hennes föräldrar är borta. Jordan försöker att hjälpa henne, men när samtalet bryts gör hon det ödesdigra misstaget att ringa upp tjejen igen - vilket resulterar i att inbrottstjuven hör telefonsignalen och mördar flickan. Sex månader senare har Jordan slutat att ta emot egna samtal för att istället träna upp nytillkomna operatörer på Larmcentralen. När Jordan visar runt de nya rekryterna får plötsligt en operatör ett telefonsamtal som tonårstjejen Casey Welson, som har blivit kidnappad och lyckats att ringa upp henne från bagageutrymmet på kidnapparens bil. Tyvärr har mobiltelefonen dock ingen GPS, och går därför inte att spåra med någon exakthet - och när telefonoperatören får panik måste Jordan ta över samtalet, och försöka få fram tillräckligt med information för att kunna rädda Casey.

The Call har en originell premiss, och jag känner inte till en enda tidigare film som kretsar kring SOS Alarm. Filmen som sådan har dock blivit lite mer traditionell, men med åtminstone några unika grepp. Här finns inget större djup och det finns inte mycket utrymme för karaktärsutveckling. Men i all sin enkelhet är filmen närmast genialisk, och en riktigt lyckad film.

Framförallt är det en oerhört spännande film, där man sitter som på nålar hela tiden. Det är mycket intensivt och fartfyllt, och det händer något varenda sekund varför man aldrig ens kan lyfta bort blicken. Det är obehagligt och klaustrofobiskt, och intresset hålls vid liv varenda sekund på ett mycket effektivt sätt. Det var nog flera år sedan jag såg en så här spännande film senast, och regissören Brad Anderson är väldigt skicklig på att trycka på rätt knappar. Visst är det en smula manipulativt mot tittarna, men det tänker man inte på då man hela tiden är så uppslukad av filmen.

Det är också en riktigt berörande film, och man bryr sig om vad som händer på ett elegant sätt. Jordan har också blivit en mångbottnad rollfigur, och jag uppskattar att Casey inte är så passiv som man hade kunnat förvänta sig. Allt detta gör att filmen fängslar samtidigt som det är riktigt underhållande.

Dock förekommer en och annan logisk lucka, och rollfigurer som gör lite väl klantiga misstag - något som delvis kan förklaras med att man inte vet hur man skulle bete sig i en så utsatt situation, men som inte till fullo kan förklaras bort. Då filmen överlag är trovärdig och håller ihop logiskt är det beklagligt att man tagit till ett fåtal klantiga lösningar i ett försök att höja spänningen ännu mer. Det hade verkligen inte behövts, då filmen är spännande nog som den är. Jag är heller inte helt förtjust i slutet, som visserligen på sätt och vis är tillfredsställande och väntat men som inte känns helt logiskt.

Fotot är snyggt, och filmen lyckas med handkamera att förmedla en effektiv närvarokänsla utan att det upplevs skakigt. Skådespelarinsatserna är mycket bra. Halle Berry är mycket bra i huvudrollen som Jordan, och Abigail Breslin är utmärkt som Casey. Michael Eklund är också riktigt bra som mördaren, och förmedlar ett minst sagt obehagligt intryck. Även i övrigt är det bra skådespelare, och det finns inte ett enda svagt kort i den här ensemblen.

The Call är en mycket bra film, som på ett effektivt sätt håller intresset och spänningen vid liv. Visst finns ett fåtal trovärdighetsproblem och ett inte helt logiskt slut, men allting kompenseras av det faktum att det är en så oerhört spännande och intensiv film. Det tar egentligen emot att ge ett så högt betyg åt en film som inte har mycket till djup, men då filmen inom sin genre inte kan bli alltför mycket bättre väljer jag efter moget övervägande en mycket svag åtta i betyg. Den är absolut sevärd för alla, även fast jag önskar att manusförfattaren kunnat finslipa manuset en smula.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bild i Widescreen med proportionerna 1,85:1, och ljudet är i DTS-HD 5.1 på engelska och franska samt syntolkning på engelska i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på bl.a. de skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text, och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och någorlunda lättläst, men tyvärr är kantlinjerna på texten väldigt tunna vilket gör det svårt att läsa texten vid ljusare bakgrunder. Den svenska textningen håller relativt hög klass, och jag kunde inte hitta några översättningsfel. När man matar in Blu-Ray-skivan spelas en kort distributörsjingel, och därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är rörlig och effektfull men som bara finns på engelska. Det finns alltså ingen inledande språkvalsmeny, och för att spela upp filmen med textning måste man därför gå in under språkmenyerna från huvudmenyn och välja textning. Inte helt användarvänligt; i synnerhet för personer som inte kan engelska. Efter att man spelat filmen visas varningstexter på valt textningsspråk (ex. svenska) samt engelska. Jag förstår inte riktigt behovet av att visa varningstexter på både svenska och engelska, men jag uppskattar att Sony Pictures tydligen nu flyttat varningstexterna från före till efter filmen.

Förvånansvärt nog för en sådan här genre finns det faktiskt ganska mycket extramaterial. Först finns ett kommentatorspår till filmen med regissören Brad Anderson, manusförfattaren Richard D'Ovidio samt de båda huvudrollsinnehavarna Halle Berry och Abigail Breslin. Det är ganska intressant och en del matnyttig information framkommer, men det faktum att inte alls suttit i samma studio eller ens i samma stad när de spelat in kommentatorspåret gör att det inte känns riktigt lika naturligt som det annars borde ha kunnat bli. Därefter hittar vi en bakom kulisserna-dokumentär på 14 minuter, som är ganska intressant och innehåller en hel del matnyttigt; men som tyvärr innehåller lite väl mycket skryt över de inblandade.

Vidare hittar vi ett alternativt slut, som ärligt talat är ganska poänglöst då den till 95% är identisk med det befintliga slutet. Det finns även några bortklippta scener, som inte heller tillför speciellt mycket. Därefter hittar vi Michael Eklunds ursprungliga audition till filmen, vilket är lite intressant men som i slutändan inte ger alltför mycket. Vidare återfinns två minidokumentärer med rundvandringar av två nyckelplatser i filmen, med bl.a. intervjuer med regissör och scenograf. Ganska intressant att titta på. Till sist återfinns även en minidokumentär om stuntscenerna i filmen, vilket är ganska intressant men går inte in tillräckligt på djupet. Extramaterialet har tyvärr ingen svensk text, men däremot finns engelsk text som enda språk vilket i alla fall är betydligt bättre än ingen text alls.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 24 september 2013
Senast uppdaterad: 25 september 2013

Recensionen har lästs 2871 gånger av 1759 personer, sedan den 24 september 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
BD-produktion * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * * * och en halv    7,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - FYRA - TREA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern