Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Education of Charlie Banks
(The Education of Charlie Banks)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Pictures Nordic för recensionsexemplaret
Sök efter The Education of Charlie Banks på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Romantik / Skolmiljö / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 36 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 2007
Produktionsbolag: Myriad Pictures, The Collective, Straight Up Films & Strongheart Pictures
Producent: Marisa Polvino
Regi: Fred Durst
Manusförfattare: Peter Elkoff
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Charlie - Jesse Eisenberg Mick - Jason Ritter
Mary - Eva Amurri Nia - Gloria Votsis
Danny - Chris Marquette Leo - Sebastian Stan
Michelle - Olivia Keister Owen - Sam Daly
Stevie - Fred Durst Professor Gersten - Josh Richman
Sarah - Jessica Conlan Charlies pappa - Dennis Boutsikaris

Den amerikanska musikern och regissören Fred Durst är för de flesta känd som sångare i metalbandet Limp Bizkit. Han har även länge varit aktiv som skivbolagsdirektör och regissör av musikvideor, men har blivit minst lika välkänd genom en del kontroversiella uttalanden och beteenden. 2007 debuterade han också som filmregissör, genom dramat The Education of Charlie Banks, vars manus skrivits av Ugly Betty-producenten Peter Elkoff. Filmen hade urpremiär på filmfestivalen i Tribeca, där den också vann pris, och blev kritikerrosad på ett flertal filmfestivaler. Att få bredare distribution visade sig dock vara svårare än väntat, och först i år har filmen börjat visas utanför filmfestivaler; med början med en begränsad biografdistribution i USA i somras. Fred Dursts andra film som regissör, The Longshots, hann faktiskt få premiär innan denna på flera håll i världen, men den har ännu inte släppts i Sverige. Nu har även The Education of Charlie Banks kommit till Sverige, men här släpps den direkt på DVD. Handlingen inleds i slutet av 1970-talet, då den unga Charlie Banks genom sin bästa vän Danny kommer i kontakt med bästisens barndomskompis och granne Mick. Men Mick är inte så charmig som han först verkar, vilket Charlie bittert får erfara när han får se när Nick brutalt misshandlar två oskyldiga killar på en fest. De överlever visserligen, men bara nätt och jämnt. Charlies vänner ser ingenting konstigt med Micks beteende, utan anser att det är helt oacceptabelt att tjalla på honom på något sätt. Men Charlie kan inte leva med det han ser, och polisanmäler Mick för misshandeln. Efter påtryckningar från sina vänner vågar han dock inte vittna i rätten, utan drar tillbaka anmälan. Tre år senare går Charlie och hans bästis Danny första året på universitet i New York, och lever ett stillsamt liv utan problem. Fram tills en dag när Mick plötsligt dyker upp på skolan, och vill bo hos Charlie och Danny ett litet tag. Charlie tycker inte alls om hans närvaro, och inte blir saken bättre när Mick dessutom börjar stöta på den tjej som Charlie är attraherad av. Men med tiden börjar Charlie att mer eller mindre frivilligt umgås med Mick, som numera är en trevlig och hjälpsam kille som är intresserad av skolan. Men har Mick verkligen förändrats, eller finns hans gamla beteende fortfarande kvar någonstans där inne...?

Grundstoryn låter kanske inte så märkvärdig på papperet, vilket i kombination med regissören kan ge de mest rutinerade personer förutfattade meningar. Men The Education of Charlie Banks är faktiskt en riktigt bra film. Filmen tar upp en intressant och tänkvärd frågeställning, och de moraliska aspekter som behandlas är absolut intressanta som tål att fundera över. Det är också en riktigt intressant grundstory, som gjorts på ett övertygande sätt. Därför är det lätt att engageras av filmen, som förblir fängslande hela vägen. Bitvis är det också berörande och gripande, och allting är gjort med imponerande taktkänsla och utan vare sig förenkling, övertydlighet eller sentimentalitet. Det är imponerande i en tid då dessa ingredienser blir allt vanligare. Det märks verkligen att såväl regissör som manusförfattare ansträngt sig för att skapa en film som skiljer sig från mängden, och som samtidigt tar upp förhållandevis vardagliga ämnen på ett äkta och lyckat sätt. Det är också en realistisk och jordnära film, som känns trovärdig hela tiden. Regissören har också lyckats att förmedla en imponerande stämning och känsla, där det är lätt att leva sig in i Charlies problematik.

Allt detta låter suveränt, men trots allt saknar jag det där lilla extra som skulle få filmen att bli något riktigt utöver det vanliga och en storartad film. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men jag kan i alla fall spekulera. Dels är storyn ganska tunn, och vissa perioder går den därför lite på tomgång. Det är mest intressant från början och under de sista 25 minuterna, då filmen verkligen griper tag i mig och berör hela tiden. Men från det att Mick dyker upp på universitetet tills den sista knappa halvtimmen, så händer det mindre och är inte riktigt lika intressant längre. Under stora perioder är The Education of Charlie Banks där en ganska dialogdriven film, där det egentligen inte händer alltför mycket. Det är ett flertal perioder där rollfigurer pratar om ganska ovidkommande saker, då man mest önskar att någonting konkret ska börja hända. Det är också enbart mot slutet som det finns någon spänning att tala om, medan filmen före det är ett ganska stillsamt drama. Det är visserligen inte nödvändigtvis något fel med det, men trots allt fanns det potential att låta mer hända och tydligare spela på konflikterna under en större period. Dessutom förekommer enstaka sidohandlingar som manusförfattaren verkar glömma bort, och som aldrig får något egentligt avslut.

Karaktärsbeskrivningarna varierar en del. Charlie Banks är en mångbottnad rollfigur, och dessutom uppskattar jag att Mick inte har blivit lika svartvit och "genomond" som i de flesta filmer. Här får man trots allt se båda goda och onda sidor, så Mick uppvisar definitivt en del nyanser. Fortfarande saknar jag dock ett större djup hos Mick, som skulle kunna förklara varför han egentligen agerade som han gjorde. Men det största problemet är Danny och Leo, som båda två blivit alltför endimensionella. I synnerhet den sistnämnda får vi inte veta mycket om alls, och han känns därför i mångt och mycket som ganska onödig i historien. Till viss del gäller det även Danny, men han fyller åtminstone en viss funktion. Mary är en intressant och mångbottnad rollfigur, medan Nia däremot inte alls får lika stort utrymme och förblir lite mer "genomskinlig". Det är lite tråkigt, och jag hade önskat en större jämvikt mellan Mary och Nia så att även Nia kunnat få mer utrymme och bli mer nyanserad. The Education of Charlie Banks är gjord med liten budget, men erbjuder ett snyggt foto och ett effektivt bildspråk. Klippningen är genomarbetad, förutom vid ett par tillfällen då vi tydligt kan se filmutrustning kvar i bild; vilket ser lite amatörmässigt ut om man lägger märke till det (vilket jag dock misstänker att många inte gör). och filmen innehåller också passande och stämningsfull musik som på ett skickligt sätt fått med både äldre och lite mer modern musik. Därför känns tidskänslan från 1980-talet överlag också påtaglig, även om man ibland kan tycka att det känns lite för modernt.

Skådespelarinsatserna är mycket bra, och Jesse Eisenberg är utmärkt som Charlie även om man kan tycka att han spelar samma slags karaktär som han ofta gjort. Jason Ritter är också riktigt bra som Mick, och även om han vid några tillfällen balanserar på gränsen till överspel så gör han överlag en trovärdig och naturlig rolltolkning. Jag lyckades också helt att glömma bort hans tidigare roller, vilket inte minst genom hans långvariga roll i TV-serien Joan of Arcadia, säger en hel del om hans prestation. Eva Amurri och Gloria Votsis är mycket bra som Mary och Nia, medan den resterande ensemblen fyller sin funktion utan att direkt sticka ut från mängden. Överlag är The Education of Charlie Banks en riktigt bra film, som lyckas att utgå ifrån en relativt sedvanlig story och ändå förvandla den till något ganska originellt och nytt. Det är också en mycket trovärdig och realistisk film, som tar upp intressanta och tänkvärda ämnen på ett bra sätt, och som får med en bra sensmoral utan att det någonsin känns påklistrat eller uppfostrande. Samtidigt är storyn dock i tunnaste laget, och under vissa perioder händer lite för lite. Det förekommer också vissa manus- och produktionsmässiga missar, vilket nog åtminstone delvis kan bero på Fred Dursts oerfarenhet som filmregissör. Men det är absolut en riktigt lyckad film, som varmt kan rekommenderas för de allra flesta. Det är också en mycket stark regidebut, men jag saknar något som skulle göra filmen mer minnesvärd varför jag nöjer mig med en stark sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 20 januari 2010
Senast uppdaterad: 21 januari 2010

Recensionen har lästs 2735 gånger av 1580 personer, sedan den 20 januari 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - SEXA - TREA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern