Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Flowers of War
(Jin líng shí san chai)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Flowers of War på CDON
   ANNONS
Drama / Krig / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 26 minuter
Genre: Krigsdrama
Produktionsland/år: Kina, 2011
Produktionsbolag: Beijing New Picture Film Co. & EDKO Film
Producent: Weiping Zhang
Regi: Yimou Zhang
Manusförfattare: Heng Liu, baserat på en roman av Geling Yan
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
John Miller - Christian Bale Yu Mo - Ni Ni
Shu - Zhang Xinyi Major Li - Tong Dawei
Yi - Xiting Han Ling - Doudou Zhang
Mosquito - Yangchunzi Yuan Hua - Jia Sun
Dou - Yuemin Li Lan - Bai Xue
Peng - Hai-Bo Huang Pu Sheng - Liangqi Zhu
Överste Hasegawa - Atsurô Watabe Mr. Meng - Kefan Cao
Terry - Paul Schneider George Chen - Tianyuan Huang

Det andra kinesisk-japanska kriget inträffade 1937–1945, före och under andra världskriget i samband med Japans invasion av Kina. Efter att Japan invaderat Shanghai 1937, fortsatte invasionen mot Republiken Kinas huvudstad Nanjing. Det resulterade i den så kallade Nanjing-massakern, där japanska soldater misshandlade, våldtog och mördade en stor mängd civila kineser. Det exakta antalet har diskuterats och är än idag ett känsligt ämne för båda länderna, men vanligtvis brukar man räkna med att minst 200 000 – 400 000 civila kineser mördades, och att minst 30 000 kvinnor våldtogs. Om dessa händelser handlar den kinesiska författaren Geling Yans kortroman 13 Flowers of Nanjing, som nu blivit till en kinesisk film med titeln The Flowers of War. Bakom regi står Zhang Yimou, som tidigare bl.a. gjort Oscarsnominerade Hero, och manus har Heng Liu skrivit. Filmen nominerades till Golden Globe, och var Kinas bidrag till Oscarsgalan 2011; dock utan att faktiskt bli nominerad. I Sverige har den släppts direkt på DVD och Blu-Ray.

Den amerikanska begravningsentreprenören John Miller befinner sig i Nanjing under massakern på uppdrag av Röda Korset, för att begrava den katolska kyrkans präst som dödats under japanernas attack. Han skiter fullständigt i massakern som sådan, men vill ha betalt för sina tjänster och söker därför upp kyrkan Winchester Cathedral. Där bor ett dussintal unga flickor som studerar i kyrkans skola, och då kyrkan inte tycks ha några pengar att betala honom med sover han över där till nästa dag. Men när japanska styrkor närmar sig kyrkan börjar John inse vad som kommer att hända om de tar sig in, och han blir engagerad i att hjälpa skoleleverna och ett dussintal prostituerade kvinnor som också sökt sig till kyrkan.

Om man i likhet med undertecknad inte ens hört talats om Nanjing-massakern innan, saknar man lite grundläggande information då The Flowers of War bara inleds med en kort faktaruta innan själva handlingen drar igång. Efter den faktarutan som bara presenterar det absolut nödvändigaste drar handlingen direkt igång, och vi får inte höra ett ord om anledningen eller bakgrunden till massakern. Det kan kännas lite märkligt, men när filmen väl kommer igång på allvar så glömmer man ganska snabbt bakgrunden till hemskheterna, då filmen helt enkelt är så intressant. Det är absolut ett fascinerande och viktigt ämne att uppmärksamma, och utanför Kina och Japan vågar jag nog påstå att många inte lär vara särskilt insatta i Nanjing-massakern; vilket förstås gör det värdefullt att ta upp på film.

Filmen som sådan har också blivit riktigt lyckad, och det är en intressant och engagerande film. Storyn är fascinerande och åtminstone några av rollfigurerna mångbottnade. Genom en amerikan i huvudrollen får filmen en lite ovanlig vinkling, som fungerar bra för att skildra hur utomstående ser på händelserna; och det är också värdefullt med en åtminstone inledningsvis inte alltför sympatisk man i huvudrollen. Visst kan man ha synpunkter på att John Miller genomgår en lite väl snabb förvandling, från att vara helt självisk och egenkär till att verkligen börja bry sig om flickorna i kyrkan, men det gör inte så mycket då vi får se tillräckligt för att åtminstone till viss del förklara Johns förändring. Det är en fängslande och fascinerande film, som trots en ovanligt lång speltid på hela 2 timmar 22 minuter håller intresset vid liv hela tiden. Visserligen är tempot bitvis ganska lågt och några väl utdragna eller helt onödiga scener förekommer, men det blir aldrig direkt segt eller tråkigt utan filmen fortsätter att engagera hela tiden.

Men särskilt till en början är The Flowers of War ganska rörig, och det tar ett tag innan man faktiskt har satt sig in i allting. Det förekommer många rollfigurer, och det är inte helt oproblematiskt att förstå vem som är vem och hur allting hänger ihop. Att man heller inte alltid tydligt kan se skillnad på japaner och kineser ställer också till med vissa problem. Jag tycker att det borde ha varit möjligt att bygga upp allting på ett tydligare sätt för att undvika den röriga och förvirrade känsla som filmen åtminstone delvis lider av. Det förekommer också några trovärdighetsproblem som bara verkar finnas "för sakens skull", och som jag stör mig lite på. Eller vad sägs om att rymma från kyrkan och riskera livet bara för att kunna få tag i strängar till en gitarr...? Vare sig det faktiskt hänt i verkligheten eller inte, så känns det lite väl ologiskt och medför en del störande beståndsdelar när man hinner irritera sig över rollfigurernas korkade beteende.

I synnerhet under filmens första halva förekommer också ett par lite väl utdragna stridsscener av typen "alla skjuter mot alla", som ärligt talat känns ganska oengagerande. Men i takt med att handlingen fortlöper förändras också filmens karaktär, och går från en actionthriller till ett mer renodlat drama; och det uppskattar jag. The Flowers of War är en både engagerande och berörande film, där man hela tiden bryr sig om vad som kommer att hända. Bitvis är det också riktigt spännande, och i synnerhet under de sista 40 minuterna får filmen ett föredömligt intensivt tempo med en påtaglig spänning. De sista 40 minuterna finns det knappast några irritationsmoment alls, och då är filmen väldigt bra in i minsta detalj.

Fotot är utmärkt, och filmen har ett starkt bildspråk som lyckas att kombinera ett vackert och stilrent foto med obehagliga och spännande bilder. Skådespelarinsatserna är överlag också riktigt bra, och Christian Bale övertygar som John där det faktiskt inte dröjer länge innan man helt glömt bort vem skådespelaren är utan bara ser på honom som John Miller. De kinesiska skådespelarna är också bra, även om somliga ibland känns som något överspelande.

The Flowers of War är en riktigt bra, intressant och berörande film, som trots en lång speltid engagerar hela tiden. Visst kan man tycka att japanerna blivit lite väl endimensionella, där alla skildrats som närmast själlösa monster helt utan positiva egenskaper. Trots allt lär väl inte alla japanska soldater ha varit vedervärdiga. Fast å andra sidan finns väl liknande brister i nästan varenda krigsfilm som någonsin gjorts, och när så många japaner enligt uppgift var inblandad i morden och våldtäkterna så är det förståeligt med en sådan generalisering. Och oavsett hur mycket av händelserna i filmen som hänt på riktigt, så förändrar det inte det faktum att filmen som sådan är riktigt bra och väl värd att se för de allra flesta. Bäst blir det under de sista 40 minuterna, då det röriga upplägget lugnat ner sig och man hunnit börja lära känna alla. Hade hela filmen varit så lyckad vore en åtta det givna betyget, men innan dess finns det tyvärr några irritationsmoment för mycket för att jag ska kunna sträcka mig riktigt så långt, varför jag nöjer mig med en stark sjua.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bild i Widescreen med proportionerna 2,35:1, medan ljudet finns i Dolby Digital 5.1 och DTS HD 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på svenska, norska och finska, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor, men har tyvärr väldigt smala kantlinjer vilket gör det minst sagt svårt att läsa texten under de scener som har ljusare bakgrunder. När man matar in BD-skivan möts man av en språkvalsmeny följt av distributörsjingel och varningstexter. Därefter spelas några trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi), innan man kommer till huvudmenyn. Menyn är snygg och stilren men finns bara på engelska. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är tråkigt då jag bl.a. gärna velat höra mer om de verkliga händelserna under massakern.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 13 december 2012
Senast uppdaterad: 14 december 2012

Recensionen har lästs 2977 gånger av 1828 personer, sedan den 13 december 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
BD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - FYRA - NOLLA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern