Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Gunman
(The Gunman)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Gunman på CDON
Sök efter The Gunman på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Action / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 55 minuter
Genre: Actiondramathriller
Produktionsland/år: Frankrike/Spanien/Storbritannien/USA, 2015
Produktionsbolag: Studio Canal, Anton Capital Entertainment & Silver Pictures, i samarbete med Nostromo Pictures, TF1 Films Productions, Canal+ & Amazon Prime Instant Video
Producent: Ron Halpern, Sean Penn & Andrew Rona
Regi: Pierre Morel
Manusförfattare: Don MacPherson, Pete Travis & Sean Penn, baserat på en roman av Jean-Patrick Manchette
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jim Terrier - Sean Penn Annie - Jasmine Trinca
Felix - Javier Bardem Stanley - Ray Winstone
Barnes - Idris Elba Cox - Mark Rylance
Reiniger - Peter Franzén Reed - Billy Billingham
Bryson - Daniel Adegboyega Camille - Rachel Lascar
Eugene - Ade Oyefeso Gruvministern - Clive Curtis

För åtta år sedan jobbade Jim Terrier som lönnmördare för en organisation, då han i Kongo av en anonym utländsk uppdragsgivare får i uppdrag att döda Kongos gruvminister. Efter det måste han genast fly landet, vilket innebär att ofrivilligt överge sin flickvän Annie helt utan förklaring. Nu är han istället volontärarbetare och bygger brunnar i Kongo, tills dess att hans förflutna kommer i kapp honom och hans gamla kollegor blir mördade en efter en. Nu svävar även Jim i fara, och kommer i samband med det också återigen i kontakt med Annie. Hon är dock inte överförtjust över att ha blivit övergiven åtta år tidigare, och är nu dessutom tillsammans med Jims gamla chef Felix.

Alla som sett Pierre Morels tidigare filmer, såsom Taken eller from From Paris With Love, vet ungefär vad det handlar om. Även här rör det sig om relativt lättsam underhållning, men det finns faktiskt en intressant och genomarbetad grundstory. Här finns ett lite större djup än i regissörens tidigare filmer, och det märks att det faktiskt finns ett budskap; om än undangömt bland alla slagsmål. Fast märkligt nog är jag inte helt säker på om det är en fördel eller nackdel i just det här sammanhanget.

Det är absolut ganska underhållande, och intresset hålls vid liv under merparten av tiden. Det är också ganska spännande, och fastän man egentligen inte vill kan man inte låta bli att tycka om Jim Terrier; trots att det verkligen tar emot att känna någon form av sympati för en yrkesmördare. Det är hyfsat engagerande och bitvis även tänkvärt. Actionsekvenserna är också snyggt gjorda, och för en gångs skull kan man faktiskt se vad som händer utan att allt förvandlas till klassiska "alla skjuter mot alla"-scener som i exempelvis From Paris With Love. Det är en stor fördel, och här är det faktiskt effektivt koreograferat så att actionscenerna blir intensiva men förblir begripliga. Det ger också en extra trovärdig krydda att filmen ramas in av autentiska nyhetsklipp från Kongo, för att sätta allting i kontext.

Problemet är bara det att de två stilarna som The Gunman håller sig till - intensiv action och mer djupsint politiskt drama - inte riktigt passar ihop med varandra. Stilen varierar mellan olika scener, och periodvis skär det sig mellan varandra då det känns som att vi bevittnar två helt olika filmer. Det finns en viss karaktärsutveckling och en minst sagt invecklad historia, men mellan varven blir dessa beståndsdelar som bortblåsta då det återigen handlar om lättsam action. Historien är också onödigt rörig, med flera sidohistorier som egentligen inte har någonting där att göra. Det känns nästan som att manusförfattarna tvingats passa in beståndsdelar som till syvende och sist inte alls passar in i den här filmen - kanske på grund av krav från finansiärer och filmbolag...?

Bitvis är det svårt att hänga med i filmens invecklade politiska turer, för att under andra tillfällen istället bli väldigt övertydlig och förutsägbar. De flesta av beståndsdelarna är för all del bra, om de nu bara hade passat ihop med varandra. Men det verkar som att Pierre Morel inte har bestämt sig för om han varit ute efter att göra en actionfilm eller en politisk dramathriller; och vid flera tillfällen skär det sig mellan varandra. Det är i stort sett också bara Jim som faktiskt hinner få nyanser och som skildras på ett sympatiskt sätt, och jag är inte helt förtjust vid att skildra en yrkesmördare sympatiskt. Hur mycket han än ångrar sig förändrar det ju trots allt inte vad han har gjort tidigare.

Filmen upplevs också väldigt sexistisk och daterad, då det är männen som gör allt tufft arbete. Annie är den enda kvinnan värd namnet, och hon har blivit väldigt passiv, sitter i stort sett bara och väntar på att bli räddad och vars främsta syfte i filmen är som motivation för Jim. För en gångs skull är filmen samtidigt även sexistisk åt andra hållet, då det kryllar av scener där Jim visar sig med bar överkropp och där enda syftet verkar vara att visa upp hans vältränade kropp; vare sig det faktiskt har någon relevans till handlingen eller inte. Efter ett tag blir det ganska störande, även om man i och för sig kan vara tacksam över att den kvinnliga rollen inte går runt naken som i de flesta andra filmer.

Fotot är snyggt och bildspråket effektivt, och att klippa in autentiska nyhetsklipp sker också på ett mycket snyggt sätt. Skådespelarinsatserna är helt okej. Sean Penn är bra i huvudrollen som Jim, och spelar övertygande och naturligt i både stillsamma och actionfyllda scener. Han medverkar i varenda scen, och det är få skådespelare förunnat att lyckas att hålla i en hel film på egen hand; men det gör faktiskt Sean. Jasmine Trinca gör vad som går av den tyvärr alltför klichétyngda och stereotypan rollen som Annie, och det märks att hon är en bra skådespelare när hon väl får chansen. Javier Bardem känns lite malplacerad som Felix, och ibland känns det som att han medverkar i en helt annan film än de övriga. Idris Elba är som vanligt bra som Barnes, men medverkar bara i några få scener trots att hans namn står högt upp på eftertexterna.

The Gunman är en helt okej film, som är underhållande för stunden samtidigt som den har ett påtagligt djup. Men ironiskt nog är jag lite tveksam på om det faktiskt var en fördel för Morel att blanda in djup och politik, till skillnad från hans tidigare lättsamma filmer. För det passar inte riktigt in i samma film, trots att det är tänkvärt och har ett bra budskap. Men actionscenerna är bra, om än ibland lite för utdragna. De mer stillsamma och politiskt laddade scenerna är ibland onödigt invecklade, men även de intressanta och nyanserade. Men ibland blir inte ett plus ett lika med två, för det här är ett sådant fall där de flesta scener är lyckade men som skär sig i stil och känsla mellan varandra. Och jag hade verkligen hoppats och trott att filmbranchen kommit längre än så här de senaste decennierna vad gäller stereotypa och passiva kvinnoporträtt... I synnerhet som Annie i grund och botten är en intressant karaktär, men som aldrig leder någonstans. I slutändan är det dock ändå en sevärd film, och mitt betyg stannar på en halvsvag sexa. Inte alls dåligt, men helhetsintrycket borde ha blivit bättre då de flesta individuella scener skulle förtjäna ett högre betyg.

Blu-Ray-utgåvan har bild i Widescreen med proportionerna 2,35:1, medan ljudet finns i både DTS-HD 5.1 och vanlig Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Den svenska textningen är i minsta laget men är förhållandevis lättläst; men kantlinjerna är i tunnaste laget vilket gör det något svårläst vid partier med ljusare bakgrunder. Översättningen håller en relativt hög kvalitet, men med ett fåtal översättningsfel. Vid ett tillfälle, då det förekommer dialog samtidigt som textskyltar (från ett SMS) har översättaren dessutom valt att bara översätta den skriftliga texten, och helt ignorera dialogen. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny och varningstexter. Därefter spelas några trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi), innan vi kommer till huvudmenyn som är stillastående och stilren men som endast finns på engelska. Tyvärr finns inget bonusmaterial alls.


Recensionen skriven: 16 september 2015

Recensionen har lästs 1159 gånger av 741 personer, sedan den 16 september 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * *     
6
BD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - ÅTTA - ETTA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern