Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

The Hand of God
(È stata la mano di Dio)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter The Hand of God på CDON
   ANNONS
Drama / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 10 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Italien/USA, 2021
Produktionsbolag: The Apartment, i samarbete med Netflix
Producent: Lorenzo Mieli & Paolo Sorrentino
Regi: Paolo Sorrentino
Manusförfattare: Paolo Sorrentino
Svensk distributör: Netflix
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Fabietto Schisa - Filippo Scotti Marchino Schisa - Marlon Joubert
Saverio Schisa - Toni Servillo Maria Schisa - Teresa Saponangelo
Patrizia - Luisa Ranieri Franco - Massimiliano Gallo
Daniela Schisa - Rossella Di Lucca Baronessan Focale - Betty Pedrazzi
Yulia - Sofya Gershevich Alfredo - Renato Carpentieri
San Gennaro - Enzo De Caro Marriettiello - Lino Musella
Armando - Biagio Manna Antonio Capuano - Ciro Capano

I Neapel på 1980-talet lever 16-åriga Fabietto Schisa ett stillsamt liv med sina föräldrar Saverio och Maria och sina syskon. Han vill plugga filosofi, medan hans bror Marchino vill bli skådespelare och försöker hanka sig fram genom provspelningar med måttligt lyckade resultat. Annars tvingas familjen alltför ofta att komma till undsättning till Fabiettos moster Patrizia, som han är attraherad av men som regelbundet blir misshandlad av sin man. Fabietto älskar att titta på fotboll, och hela släkten blir alldeles till sig av ryktena att Diego Maradona ska börja spela i Napoli. Men när en tragedi inträffar i släkten förändras allt.

Paolo Sorrentino är absolut en talangfull regissör, men när han nu valt att göra en självbiografi över sin uppväxt blir det inte någon av hans bästa verk. The Hand of God är absolut bra, men samtidigt blev jag inte riktigt så förtjust som jag hade väntat mig. Historien är intressant och fascinerande, och det är värdefullt att få en inblick i Paolos uppväxt och hans familj; även om namnet här är ändrat till Fabietto. Det är en engagerande berättelse, med många intressanta beståndsdelar och minnesvärda rollfigurer.

Det är charmigt och bitvis ganska roligt, men medan en del av humorn går hem går annat över huvudet på mig och sannolikt även många andra svenskar - gissningsvis på grund av kulturella skillnader. Men huvudsakligen är det ett seriöst drama, som visserligen varierar mellan tragik och underhållning, men som absolut är mer drama än komedi. Man bryr sig om rollfigurerna, men det är helt klart bäst ställt med Fabietto och hans föräldrar som är nyanserade och minnesvärda rollfigurer. Man bryr sig hela tiden om vad som ska hända, och Sorrentino har fått till en lyckad blandning mellan humor och allvar; mellan svärta och lättja. Här finns både lättsam underhållning för stunden och ett påtagligt djup, och delar av filmen kommer inte lämna någon oberörd.

Allt det här låter bra, och det är det också. Men tyvärr är det också en ganska rörig film, då det är ett stort persongalleri och många släktingar som man har svårt att hålla isär vem som egentligen är vem och hur relationerna ser ut. Då många av rollfigurerna dessutom känns tämligen underutvecklade och onyanserade, så gör det också att man inte riktigt bryr sig om flertalet av dem. Det är helt enkelt svårt att lista ut vem som är vem och vad de har för relationer till varandra, och att filmen är avskalad och inte det minsta övertydlig gör också att man får vissa svårigheter att hänga med ibland.

Bitvis känns The Hand of God något osammanhängande och närmast fragmentarisk, då relativt mycket utrymme går åt till lösryckta scener som visar på relationer mellan släktingar och familjemedlemmar - scener som till stora delar förvisso är starka och minnesvärda, men som också saknar någon tydlig röd tråd. Jag förstår att det säkert varit viktigt för Sorrentino att få med alla sina släktingar, men han borde verkligen ha kunnat behärska det gamla talesättet "Kill your darlings" - för det är vad filmen hade behövt. Därför blir det främst Fabietto som man faktiskt bryr sig om, och hans utveckling är filmens i särklass mest intressanta.

2 timmar 10 minuter är också i saftigaste laget för den här filmen, och flera scener känns ganska onödiga. Kvinnosynen lämnar också en hel del övrigt att önska, med mycket nakna kroppar och där kvinnliga rollfigurer känns mer svartvita än de manliga. Så här såg det i mångt och mycket ut på 1980-talet, särskilt vid italienska filmer, men det är svårt att avgöra om det är avsiktligt för att driva med 1980-talets filmnormer eller om regissören själv har låtit sig påverkas av hur det såg ut när han växte upp. Men när filmen är som bäst är det väldigt minnesvärt och starkt.

The Hand of God är överlag en riktigt bra och minnesvärd film, som ger en fascinerande inblick i regissörens uppväxt och som erbjuder en lyckad blandning mellan charm, humor, allvar och gripande scener. Men tyvärr är det en ojämn film - när den är som bäst är det väldigt bra och minnesvärt; när det är som sämst snarast obegripligt och lite halvtråkigt. Det borde ha gått att begränsa persongalleriet en smula och ta bort några överflödiga rollfigurer, och ibland blir filmen också lite väl svårbegriplig och lågmäld. Men icke desto mindre är det under ganska stora delar mycket intressant, fascinerande, berörande, charmigt, småroligt, fängslande och underhållande. Det är absolut sevärt och när det är som bäst förtjänar filmen ett betydligt högre betyg, men sammanhängande nöjer jag mig med en stark sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 25 mars 2022

Recensionen har lästs 156 gånger av 104 personer, sedan den 25 mars 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - TVÅA - NIA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern