Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

The Invisible Man
(The Invisible Man)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter The Invisible Man på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Rysare / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 4 minuter
Genre: Rysardramathriller
Produktionsland/år: Kanada/USA/Australien, 2020
Produktionsbolag: Universal Pictures, Blumhouse Productions, Goalpost Pictures & Screen Australia, i samarbete med Nervous Tick Productions
Producent: Jason Blum & Kylie Du Fresne
Regi: Leigh Whannell
Manusförfattare: Leigh Whannell, baserat på en roman av H.G. Wells
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB & Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Cecilia Kass - Elisabeth Moss Emily Kass - Harriet Dyer
James Lanier - Aldis Hodge Sydney Lanier - Storm Reid
Adrian Griffin - Oliver Jackson-Cohen Tom Griffin - Michael Dorman
Doktor Lee - Renee Lim Inspektör Reckley - Sam Smith

En natt lyckas Cecilia äntligen att fly från sin våldsamma och kontrollerande make Adrian, som är en framstående vetenskapsman, och med hjälp av sin syster Emily flyr hon och gömmer sig hos kompisen James och hans dotter Sydney. Men trots att hon gömt sig långt från hennes och Adrians isolerade bostad kan hon ändå inte känna sig fri, och snart får hon plötsligt beskedet att Adrian dött på grund av självmord. Men är det verkligen så enkelt...? När Cecilia snart börjar uppleva mystiska händelser och det verkar som att någon förföljer henne är hon övertygad om att Adrian i själva verket är vid liv - men då varken hon själv eller omgivningen faktiskt sett någon, så är det inte lätt att övertyga någon annan om det...

Jag har inte sett någon av de tidigare film- eller serieversionerna av H.G. Wells roman - men det är knappast nödvändigt heller, då allt tyder på att filmen inte har särskilt mycket gemensamt med vare sig filmerna eller H.G. Wells roman och att det mesta är nytt. Hursomhelst är The Invisible Man en bra film, som är engagerande och med en lika intressant som högaktuell premiss som många kan relatera till. Intresset hålls vid liv på ett effektivt sätt, och med en tacksam intensitet sitter man som klistrad hela tiden. Det är riktigt spännande, och periodvis även ganska obehagligt.

Någon regelrätt rysare är det inte, utan det är snarare ett psykologiskt rysardrama som erbjuder både spänning och skräck, och där man länge inte vet vad som egentligen pågår. Lite kusligt och otäckt, men nästan aldrig med några "hoppa till"-effekter utan minst lika mycket thriller som skräck. Det är en bra kompromiss, då det gör att filmen fungerar bra även för de som inte tycker om traditionella skräckfilmer; och bland regelrätta skräckfilmer finns ju redan så mycket annat. Rollfigurerna är intressanta och hyfsat genomarbetade, även fast jag gärna hade sett att systern Emily fått ett lite större utrymme och fler nyanser.

På gott och ont har filmen en otrolig intensitet, där det är högt tempo och där något händer hela tiden. Man hinner aldrig ens slappna av, utan sitter på helspänn från början till slut. Det är förstås bra för att få en fängslande film, men ibland blir det lite för mycket av det goda (eller onda) då situationen känns så hopplös så att allt blir becksvart - och det finns verkligen inte mycket till ljusglimtar i denna mörka film, när mardrömmen väl kommer igång. Då man knappt ens hinner andas blir det ärligt talat ganska deprimerande, och jag hade gärna velat se någon form av ljusglimt i horisonten. Dessutom förekommer ett par logiska luckor, och allt hänger inte riktigt ihop logiskt - somliga beter sig inte helt logiskt, och en del av premissen är ärligt talat också lite svårköpt, även fast det i och för sig ändå upplevs hyfsat trovärdigt.

Det är välgjort och snyggt filmat, och skådespelarna är bra - framförallt är Elisabeth Moss (för de flesta mest känd från The Handmaid's Tale) fullkomligt lysande, som lyckas göra filmen ännu bättre tack vare ett utmärkt och trovärdigt skådespel helt utan konstlade manér. Även i övrigt är det bra skådespelare, men de flesta andra är betydligt mindre kända.

The Invisible Man är kort sagt en riktigt bra film, men som blir lite för mycket på grund av en sådan intensitet och en sådan mardrömssituation så att det inte känns som minsta lilla ljusglimt. Det i kombination med ett par logiska luckor drar ned helhetsintrycket, men genom den intressanta premissen, den engagerande handlingen och en utmärkt huvudrollsinnehavare blir det utan tvekan ändå de positiva delarna som väger över. Därför förtjänar filmen en hyfsat stark sjua i betyg, och är väl värd att ses vare sig man tycker om skräckfilmer eller inte.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 februari 2021

Recensionen har lästs 1244 gånger av 637 personer, sedan den 5 februari 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - FEMMA - NIA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern