Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

The Irishman
(The Irishman)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter The Irishman på CDON
   ANNONS
Drama / Biografi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 3 timmar 31 minuter
Genre: Actiondrama
Produktionsland/år: USA, 2019
Produktionsbolag: Tribeca Productions, Winkler Films, Sikelia Productions & Netflix
Producent: Gerald Chamales, Robert De Niro, Randall Emmett, Gabriele Israilovici, Jane Rosenthal, Martin Scorsese, Emma Tillinger Koskoff & Irwin Winkler
Regi: Martin Scorsese
Manusförfattare: Steven Zaillian, baserat på en bok av Charles Brandt
Svensk distributör: Netflix
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Frank Sheeran - Robert De Niro Jimmy Hoffa - Al Pacino
Russell Bufalino - Joe Pesci Angelo Bruno - Harvey Keitel
Bill Bufalino - Ray Romano Skinny Razor - Bobby Cannavale
Peggy Sheeran - Lucy Gallina / Anna Paquin Dolores Sheeran - India Ennenga / Marin Ireland
Irene Sheeran - Stephanie Kurtzuba Robert F. Kennedy - Jack Huston

På ett ålderdomshem funderar Frank Sheerans över sitt långa liv, och tänker tillbaka på sin karriär som yrkesmördare för maffian i Philadelphia - liksom på hans inblandning med den ökände fackpampen Jimmy Hoffa.

Martin Scorsese är utan tvekan en talangfull regissör, även fast hans filmer har hållit en lite ojämn nivå genom åren. The Irishman tillhör inte någon av hans bättre filmer, men å andra sidan inte någon av hans sämre heller. Det är kort sagt en bra och välgjord film, som är förvånansvärt engagerande och som trots ett långsamt tempo håller intresset vid liv. Det är lågmält och vemodigt, men hela tiden intressant och fascinerande. Här finns en påtaglig charm och en hel del humor, och dialogen är förstklassig som både är vass och trovärdig.

Särskilt originellt är det sannerligen inte - det här är klassisk maffiafilm av samma stil som det nästan går tolv på dussinet av, och ärligt talat har man sett det mesta förut. Det faktum att filmen åtminstone påstås vara verklighetsbaserad, även fast vi inte har mer än Frank Sheerans ord för mycket av det, är intressant men hjälper inte mycket för att få filmen att kännas mer nyskapande. Men det är intressanta rollfigurer, en utmärkt stämning och ett visst djup. Frank Sheeran hinner få en del nyanser, men samtidigt känns det lite problematiskt att faktiskt få oss att sympatisera med och "heja på" en yrkesmördare.

Det är lite rörigt och ett stort persongalleri, men filmens största problem är ändå längden - för den här filmen klockar in på smått absurda 3 timmar 31 minuter. Trots en omfattande berättelse blir det alldeles för mycket för filmens eget bästa, och det blir lite väl långsamt och periodvis rentav segt. Den långsamma stilen passar förvisso bra i sammanhanget, men det blir ändå för mycket av det goda och tämligen repetitivt. Filmen borde verkligen ha kortats ned med minst en halvtimme, för att få den lite tajtare och mindre seg. Kvinnosynen lämnar också en del övrigt att önska, för det här är en grabbig (eller "gubbig") film där alla väsentliga rollfigurer är män. Kvinnor har förpassats till mer eller mindre ovidkommande biroller, där ingen har mer än en handfull repliker totalt.

Det är dock utmärkta skådespelare, även fast tekniken för att föryngra Robert De Niro och Al Pacino digitalt fungerar lite si och så - det ser hyfsat trovärdigt ut, åtminstone på en lite mindre TV-skärm, men inte sjutton ser Robert De Niro ut att vara i 45-årsåldern som han faktiskt ska föreställa. Men i övrigt är det ett gediget hantverk, och The Irishman är en bra och underhållande film, med ett visst djup, en viss spänning och framförallt oväntat mycket humor. Här finns mycket att hämta, men i ärlighetens namn också en del att irritera sig över. Mitt betyg stannar därför på en stark sjua, och fastän det på intet sätt är dåligt så hade jag ändå väntat mig lite mer av Martin Scorsese. Det är förvisso förståeligt att filmen blev Oscarsnominerad för bästa film, men minst lika förståeligt att den faktiskt inte vann något - för de flesta av årets Oscarsnominerade filmer är starkare än den här.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 27 maj 2020
Senast uppdaterad: 27 maj 2020

Recensionen har lästs 1210 gånger av 655 personer, sedan den 27 maj 2020

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - FYRA - NOLLA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern