Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Mechanic
(The Mechanic)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter The Mechanic på CDON
   ANNONS
Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Actionthriller
Produktionsland/år: Tyskland/USA, 2011
Produktionsbolag: Millennium Films & Nu Image Films
Producent: René Besson, Robert Chartoff, William Chartoff, Marcy Drogin, Avi Lerner, John Thompson, David Winkler & Irwin Winkler
Regi: Simon West
Manusförfattare: Richard Wenk & Lewis John Carlino
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Arthur - Jason Statham Steve - Ben Foster
Dean - Tony Goldwyn Harry - Donald Sutherland
Sarah - Mini Andén Burke - Jeff Chase
Andrew Vaughn - John McConnell Jorge Lara - James Logan

Arthur Bishop livnär sig som yrkesmördare, och har blivit ansedd som en av branschens främsta sådana. Han är iskall och gör alla jobb utan att tveka. Åtminstone fram tills dess att han får i uppdrag att mörda sin bästa vän och mentor Harry, som enligt uppdragsgivaren förrått det företag han jobbar för vilket lett till människors död. Arthur vill ogärna göra det och känner sig tveksam till om Harry verkligen gjort det han anklagas för, men efter viss tvekan dödar Arthur ändå honom. Harrys son Steve är inte glad över vad som hänt, och söker upp Arthur och vill ha hans hjälp i att hämnas på ett så våldsamt sätt som möjligt; dock utan att veta om att det faktiskt var Arthur som dödade Harry.

Är det någon som tycker att storyn låter djupsint och originell...? Nja, här finns inget nämnvärt djup och liknande storylines har man sett många gånger förut. Det är förvisso halvnytt med yrkesmördarinriktningen, men upplägget och storyn i övrigt känns väldigt bekant. Det märks tydligt att filmmakarna inte varit ute efter något nytt eller djupt, utan här är det lättsam action som gäller. Som sådan är filmen egentligen helt okej, om man nu är ute efter "hjärndöd" underhållning utan djup, och där ingen nämnvärd tankeverksamhet krävs. Men jag brukar trots allt ha något högre krav än så, och "skjut på allt som rör sig"-scener helt utan tanke bakom blir man snabbt leds på.

Men storyn i sig är faktiskt ganska intressant, och det märks att tanken bakom filmen trots allt varit god. Upplägget kring yrkesmördare än förhållandevis ovanligt, och det är kul med en något annorlunda vinkling. Det stora problemet är att både Arthur och Steve blivit så osympatiska så att det är omöjligt att känna något för någon av dem. Det är liksom svårt att kunna sympatisera med en yrkesmördare som tar sig an alla uppdrag utan att tänka, och då bryr man sig heller inte nämnvärt om Arthur kommer att överleva eller inte. Det gör att spänningen nästan helt försvinner, vilket är tråkigt då i synnerhet filmens andra halva har ett intensivt och föredömligt tempo. Här förblir alla endimensionella, och när Arthur inte ens drar sig för att mörda sin bästa vän får vi inte se några som helst försonande drag hos honom. Dessutom beter sig alla rollfigurer bitvis allt annat än logiskt, och filmen kryllar av logiska luckor och oförklarliga detaljer.

Jag stör mig också på att The Mechanic blivit så våldsromantiserande och våldsglorifierat. Faktum är att filmen närmast uppmuntrar till att lösa alla problem med våld, ibland till den milda grad att jag börjar undra om Yrkesmördarnas Riksförbund kanske har sponsrat filmen (om det nu finns något sådant)... Förvisso är det knappast ovanligt med våld i actionscener, men det brukar trots allt inte vara gjort riktigt så här taffligt och utstuderande. Filmen är också väldigt förutsägbar, förutom möjligtvis den något oväntade vändningen i slutet. Men istället känns slutet allt annat än logiskt och realistiskt, och jag hade verkligen föredragit om filmen slutat ett par minuter tidigare istället. Det kryllar också av klichéer och stereotypa rollfigurer, vilket är tråkigt då vissa scener faktiskt är riktigt smarta och minnesvärda. En del scener minns man och har intelligent upplägg, inte minst en effektiv och stark scen med en avfallskvarn. Men det är tyvärr relativt få sådana, och till största delen är manuset för tunt och för ooriginellt.

Filmen har ett ganska snyggt foto och ett effektivt bildspråk, men tyvärr förekommer en del missar och bl.a. ser man mikrofoner i bild vid ett fåtal tillfällen. Våldsscenerna är överlag snyggt koreograferade, men ibland har man överdrivit effekten med skakig handkamera till den utsträckning att man ibland knappt ser vad som händer. Skådespelarinsatserna är helt okej, men sticker inte ut nämnvärt. Jason Statham är minst sagt begränsad i ansiktsuttryck, men gör en hyfsad insats. Ben Foster spelar sämre än vanligt och balanserar på gränsen till överspel, men gör ändå en helt okej insats. Donald Sutherland är som vanligt utmärkt, men har tyvärr begränsats till några få scener i början. Det är också intressant att se den svenska fotomodellen Mini Andén i en liten biroll som prostituerade Sarah; den enda kvinnliga rollfiguren som har någon som helst relevans till handlingen. Hon spelar oväntat bra, och jag hade velat se mer av hennes rollfigur.

The Mechanic är en väldigt "grabbig" film och det märks att män och i synnerhet unga killar är den främsta målgruppen. De kvinnor som förekommer är i stort sett bara till för att visa upp snygga lättklädda tjejer, och det finns inget som helst djup i filmen. Är man ute efter lättsam action utan att behöva tänka efter, så fungerar The Mechanic helt okej. Men de extremt osympatiska huvudrollerna och de logiska luckorna gör att filmen känns sämre än många andra actionfilmer, och jag har svårt att imponeras av den här sortens övertydliga våldsglorifiering. Tycker man om genren och har tid att kasta bort, så kan det absolut vara värt att ta sig en titt på filmen. För oss andra är det nog lika bra att avstå, trots att jag inte alls tycker att filmen var värdelös på något sätt. Jag nöjer mig med en fyra i betyg, och fastän den med viss tvekan är sevärd så anser jag inte att det är värt att lägga ner pengar på den. Men visas den på TV, så kan det vara värt tiden att se den om man är ute efter lättsam underhållning.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS 6.1, men undertecknad har tyvärr inte utrustning att testa det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men utmärker sig inte som något utöver det vanliga. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är i minsta laget men relativt lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, och därefter kommer vi direkt tll en engelskspråkig huvudmeny som är stillastående och stilren. Huvudmenyn är enkel, och innehåller bara möjlighet att spela filmen i Dolby Digital 5.1 och i DTS 6.1. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Tyvärr finns heller inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt om än knappast förvånande för en film som släppts direkt på DVD i Sverige.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 21 oktober 2011
Senast uppdaterad: 21 oktober 2011

Recensionen har lästs 4067 gånger av 2305 personer, sedan den 21 oktober 2011

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - NIA - ETTA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern