Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

The Pale Blue Eye
(The Pale Blue Eye)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

The Pale Blue Eye hade premiär på Netflix den 6 januari 2023, och gick samtidigt upp i mycket begränsad skala på bio i ett fåtal städer.
Sök efter The Pale Blue Eye på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Thriller / Rysare / Historiskt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 8 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Kanada/USA, 2022
Produktionsbolag: Cross Creek Pictures, Le Grisbi Productions, Streamline Global Group & Netflix
Producent: Christian Bale, Scott Cooper, John Lesher & Tyler Thompson
Regi: Scott Cooper
Manusförfattare: Scott Cooper, baserat på en roman av Louis Bayard
Svensk distributör: Netflix
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Augustus Landor - Christian Bale Edgar Allan Poe - Harry Melling
Kapten Hitchcock - Simon McBurney Rektor Thayer - Timothy Spall
Lea Marquis - Lucy Boynton Artemus Marquis - Harry Lawtey
Daniel Marquis - Toby Jones Julia Marquis - Gillian Anderson
Randolph Ballinger - Fred Hechinger Kadett Stoddard - Joey Brooks
Patsy - Charlotte Gainsbourg Mattie - Hadley Robinson
Kadett Fry - Steven Maier Jean Pepe - Robert Duvall

Året är 1830, då den pensionerade kriminalinspektören Augustus Landor anlitas av personalen på militärskolan West Point i New York för att utreda en kadetts mystiska dödsfall - Leroy Fry har hittats hängd i vad som ser ut som självmord, men efter döden har någon skurit ur Frys hjärta medan kroppen låg på bårhuset. Militären vill att någon i tysthet ska undersöka det, ta reda på vem som gjort det och varför; utan att skolan ska få dåligt rykte. Det dröjer inte länge innan Landor misstänker att Fry blivit mördad, och han får hjälp att utreda fallet av den aspirerande poeten Edgar Allan Poe som själv är kadett på militärskolan. Under tiden blir Edgar Allan Poe blixtförälskad i Lea Marquis, som är dotter till rättsläkaren som utförde obduktionen av Fry.

Det här är inte direkt något traditionell modernt kriminaldrama, och en otålig ung publik kommer sannolikt finna detta olidligt långsamt. Men som en gotisk mörk dramathriller för alla som uppskattar gammaldags miljöer fungerar det betydligt bättre, och The Pale Blue Eye är en bra och välgjord film. Att blanda in Edgar Allan Poe i ett i övrigt fiktivt drama är en smart idé, och här finns också många referenser till hans verk. Själva mordmysteriet är kanske inte den allra mest genomarbetade, men vänskapen och dynamiken mellan Landor och Poe fungerar ypperligt och förhöjer helhetsintrycket. De övriga rollfigurerna känns lite mer undangömda, där flera är intressanta men där de flesta inte riktigt får det utrymme de hade behövt.

Dialogen är utmärkt, och upplevs både naturlig och fyndig. Det är mycket stämningsfullt, och här finns en utmärkt atmosfär med en effektiv obehagsstämning men utan att det går steget till skräck. Vi får exempelvis aldrig se morden i bild, utan får förlita oss på vår egen fantasi - vilket kanske inte duger för skräckfanatiker, men fungerar bra i det här fallet, då det verkligen upplevs obehagligt och spännande. Jag uppskattar den melankoliska och lagom mörka stilen, vilket bidrar till att miljön får ett eget liv. Det är lågmält och aldrig övertydligt, och vi tittare skrivs aldrig på näsan utan får tänka själva - alltför ovanligt i dagens övertydliga samhälle.

Men The Pale Blue Eye kräver en del av publiken, och är inget för den otålige. Det är som regel ganska långsamt, och ibland går den också steget över till rentav seg. Särskilt under den första halvan blir det ganska ofta småsegt, och man blir nästan lite sömnig av att se på filmen. Det blir bättre under den andra halvan, men 2 timmar 10 minuter är i saftigaste laget för den här trots allt relativt begränsade historien - filmen hade nog vunnit på att kortas ned lite. Upplösningen känns också tillspetsad och svårköpt, då det blir lite för mycket och filmen tappar i trovärdighet. Det övertygar helt enkelt inte, vilket förtar en del av helhetsintrycket. Det kompenseras dock delvis av ett extra slut efter det förväntade slutet, som känns mer logiskt och får en oväntat bitterljuv känsla.

The Pale Blue Eye är en tekniskt mycket välgjord film, med ett fantastiskt foto, stämningsfull musik och utmärkta skådespelare; det är minsann ingen dålig ensemble som regissören har lyckats skrapa ihop. Christian Bale gör som vanligt bra ifrån sig, men den största behållningen är det faktiskt Harry Melling som Edgar Allan Poe - efter Mellings överspel i Harry Potter-filmerna är det oväntat med ett ovanligt lågmält och väldigt lyckat karaktärsporträtt av Poe. Scenografin är också förstklassig, och det ser ut och känns som 1800-tal in i minsta detalj.

Men manus och regi övertygar inte riktigt lika mycket som de mer tekniska kvaliteterna. Det är förvisso mycket stämningsfullt, obehagligt, spännande och hyfsat engagerande - men det är också långsamt och bitvis rentav riktigt segt. Och upplösningen känns verkligen halvdan, och framförallt en scen blir alldeles för mycket - det blir väldigt svårköpt i en i övrigt så trovärdig historia, och drar ner helhetsintrycket en del. Därför nöjer jag mig med en stabil sjua i betyg, och även fast filmen är mycket sevärd för alla som uppskattar lite långsamma filmer så hade det kunnat bli så mycket bättre med ett mer genomarbetat manus.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 januari 2023

Recensionen har lästs 904 gånger av 615 personer, sedan den 19 januari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - TVÅA - SEXA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern