Dubbningshemsidan
Recensioner
The Program
(The Program)
Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.
Lance Armstrong (född 1971) blev känd som den första cyklisten någonsin att vinna Tour de France sju år på raken, men blev 2012 fråntagen alla dessa vinster efter att det visat sig att han dopat sig under varenda år han tävlat. Om hans liv handlar den brittiska regissören Stephen Frears (bakom bl.a. Oscarsnominerade Philomena) nya film The Program, där vi får följa Lance från det att hans karriär tog fart på allvar i mitten av 1990-talet. Filmen bygger på journalisten David Walshs bok Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong från 2012.
Hur ointresserad av sport man än är, så känner nog de flesta till Lance Armstrong i åtminstone grova drag. Det är tveksamt hur mycket nytt The Program egentligen har att berätta som man inte redan vet, men icke desto mindre är det en fascinerande och bra film. Filmen skildrar de verkliga händelserna på ett rättvist och bra sätt, som såvitt jag som lekman kan bedöma ligger nära sanningen. Det har blivit en engagerande film, som håller intresset vid liv på ett effektivt sätt. Det är ganska fartfyllt och hyfsat intensivt, och periodvis är det också ganska spännande. Filmen hinner med mycket under 1 timme 45 minuter, och det är intressant att få en djupare inblick i händelserna. Det är också värdefullt att få veta mer om journalisten David Walsh, som åtminstone undertecknad inte hört talats om tidigare, och han är värdefull som motpol till Lance. Jag hade dock gärna velat se ännu mer om hans arbete, för han är den enda rollfiguren som hinner få någon form av djup.
Problemet är bara det att The Program försöker ta upp mycket under relativt kort tid, som medför att allting känns en smula komprimerat. Lance verkar svårt sjuk i cancer, för att några minuter senare plötsligt vara kärnfrisk. Och filmen tar noga upp Floyds djupt religiösa föräldrar och uppväxt, men det leder ingenstans och har ingenting med handlingen att göra. Flertalet gånger förekommer scener som då verkar viktiga, men som i slutändan helt rinner ut i sanden; och har man sagt A bör man ju trots allt säga B också... Jag hade också önskat att få komma närmare inpå Lance Armstrong, och få någon form av förklaring till hans agerande. Men så blir det aldrig, utan Lance beter sig i filmen snarare som en sociopat. Alltför många nyanser får man därför inte, och ingen djupare inblick i Lance psyke. Det är mycket möjligt att ingen faktiskt vet varför Lance gjorde som han gjorde, men fördelen med en spelfilm framför en dokumentär är ju trots allt att man får spekulera och hitta på... De flesta andra har också blivit tämligen endimensionella och har högst begränsad funktion, och av hans lagkamrater är det bara Floyd som har någon slags betydande roll.
Det känns också minst sagt märkligt att Lance fru Kristin Richard nästan helt lyser med sin frånvaro, och hans barn nämns aldrig ens utöver en snabbglimt av en bebis i två sekunder. Det hade annars kunnat tillföra en extra dimension till den i nuläget något repetitiva berättelsen, genom att få se händelserna ur fler perspektiv. Men av någon märklig anledning får vi bara se Kristin sammanlagt i 30 sekunder, där hon börjar prata med Lance för att sekunden senare gifta sig - och efter bröllopet ser vi henne aldrig mer. Det känns egendomligt och lite som att båda äta kakan och ha den kvar - varför ens ha med henne överhuvudtaget när hon ändå försvinner efter en enda snabb scen...?
Fotot är snyggt, och man har lyckats kombinera autentiska cykelscener med filmade sådana på ett naturligt sätt; även fast det i och för sig oftast syns ganska tydligt vilka bilder som är autentiska. Skådespelarinsatserna är mycket bra, och Ben Foster är lysande i huvudrollen som Lance Armstrong. Det är en svår roll, men Ben gör den med bravur och känns trovärdig och naturlig; samtidigt som han ser åtminstone någorlunda lik ut den riktiga Armstrong. Chris O'Dowd är också riktigt bra som journalisten David Walsh, och gör vad som går av en nyanserad men något begränsad roll. Guillaume Canet är helt okej som Michele Ferrari, men balanserar hela tiden på gränsen till överspel.
The Program är en fascinerande och engagerande film, som hela tiden håller intresset vid liv trots att den egentligen inte berättar mycket mer än vad många redan vet. Det fungerar bra som underhållning och det finns en hyfsad spänning, samtidigt känns det som att manusförfattaren missat en gyllene möjlighet genom att inte få oss att lära känna Lance Armstrong närmare eller ge någon form av förklaring till hans agerande. Men jag uppskattar inblicken i David Walsh, även om jag gärna sett ännu mer av honom. Föermodligen hade filmen vunnit på att förlängas en del, för att skildra så många år under så pass kort tid medför en del dramaturgiska problem - varav det mest uppenbara är skildringen av Lance fru, som bokstavligt talat bara förekommer i en enda scen och sen tycks bli som uppslukad av jorden. Det är ändå en bra och fullt sevärd film, men hade kunnat bli så mycket bättre, varför mitt betyg stannar på en stabil sjua. Men det är i och för sig inget fel på det, och i synnerhet om man själv inte är alltför insatt i de verkliga händelserna är det absolut värt att ta en närmare titt på filmen.
Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 december 2015
Senast uppdaterad: 18 november 2024
Recensionen har lästs 3256 gånger av 1721 personer, sedan den 3 december 2015
Betyg: |
Film/serie |
|
7 |
DVD-produktion |
|
-- |
|
Snittbetyg: |
|
7 |
Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom
att ange dina betyg här nedan.
Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.
© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg