Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Program
(The Program)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter The Program på CDON
Sök efter The Program på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Sport / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 44 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Frankrike/Storbritannien, 2015
Produktionsbolag: Working Title Films, Studio Canal & Anton Capital Entertainment
Producent: Tim Bevan, Eric Fellner, Tracey Seaward & Kate Solomon
Regi: Stephen Frears
Manusförfattare: John Hodge, baserat på en faktabok av David Walsh
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Lance Armstrong - Ben Foster David Walsh - Chris O'Dowd
Floyd Landis - Jesse Plemons Michele Ferrari - Guillaume Canet
Bill Stapleton - Lee Pace Bob Hamman - Dustin Hoffman
Frankie Andreu - Edward Hogg Betsy Andreu - Elaine Cassidy
Kristin Richard - Chloe Hayward Emma O'Reilly - Laura Donnelly
Stephen Swart - Sam Hoare Johan Bruyneel - Denis Ménochet
Chris Hamman - Alex Dobrenko John W - Chris Larkin

Lance Armstrong (född 1971) blev känd som den första cyklisten någonsin att vinna Tour de France sju år på raken, men blev 2012 fråntagen alla dessa vinster efter att det visat sig att han dopat sig under varenda år han tävlat. Om hans liv handlar den brittiska regissören Stephen Frears (bakom bl.a. Oscarsnominerade Philomena) nya film The Program, där vi får följa Lance från det att hans karriär tog fart på allvar i mitten av 1990-talet. Filmen bygger på journalisten David Walshs bok Seven Deadly Sins: My Pursuit of Lance Armstrong från 2012.

Hur ointresserad av sport man än är, så känner nog de flesta till Lance Armstrong i åtminstone grova drag. Det är tveksamt hur mycket nytt The Program egentligen har att berätta som man inte redan vet, men icke desto mindre är det en fascinerande och bra film. Filmen skildrar de verkliga händelserna på ett rättvist och bra sätt, som såvitt jag som lekman kan bedöma ligger nära sanningen. Det har blivit en engagerande film, som håller intresset vid liv på ett effektivt sätt. Det är ganska fartfyllt och hyfsat intensivt, och periodvis är det också ganska spännande. Filmen hinner med mycket under de 1 timme 45 minuter som den räcker, och det är intressant att få en djupare inblick i händelserna. Det är också värdefullt att få veta mer om journalisten David Walsh, som åtminstone undertecknad inte ens hört talats om tidigare, och han är värdefull som motpol till Lance. Jag hade dock gärna velat se ännu mer om hans arbete, för han är den enda rollfiguren som hinner få någon form av djup.

Problemet är bara det att The Program inte berättar mycket som man inte redan vet om man är ens halvinsatt. Jag hade önskat att få komma närmare inpå Lance Armstrong, och få någon form av förklaring till hans agerande. Men så blir det aldrig, utan Lance beter sig i filmen snarare som en sociopat och ungefär lika charmig som huvudrollen i Nightcrawler... Alltför många nyanser får man därför inte, och ingen djupare inblick i Lance psyke. De flesta andra har också blivit tämligen endimensionella och har högst begränsad funktion, och av hans lagkamrater får man vara tacksam om man ens får veta namnet.

Det känns också minst sagt märkligt att Lance fru Kristin Richard nästan helt lyser med sin frånvaro, och hans barn nämns aldrig ens. Det hade annars kunnat tillföra en extra dimension till den i nuläget något repetitiva berättelsen, genom att få se händelserna ur fler perspektiv. Men av någon märklig anledning får vi bara se Kristin i två scener (när de träffas och när de gifter sig); men efter bröllopet ser vi henne aldrig mer. Det känns egendomligt och lite som att båda äta kakan och ha den kvar - varför ens ha med henne överhuvudtaget när hon ändå försvinner efter två scener...?

Fotot är snyggt, och man har lyckats kombinera autentiska cykelscener med filmade sådana på ett naturligt sätt; även fast det i och för sig oftast syns ganska tydligt vilka bilder som är autentiska. Skådespelarinsatserna är mycket bra, och Ben Foster är lysande i huvudrollen som Lance Armstrong. Det är en svår roll, men Ben gör den med bravur och känns trovärdig och naturlig; samtidigt som han ser åtminstone någorlunda lik ut den riktiga Armstrong. Chris O'Dowd är också riktigt bra som journalisten David Walsh, och gör vad som går av en nyanserad men något begränsad roll. Guillaume Canet är helt okej som Michele Ferrari, men balanserar hela tiden på gränsen till överspel.

The Program är en fascinerande och engagerande film, som hela tiden håller intresset vid liv trots att den egentligen inte berättar mycket mer än vad de flesta redan vet. Det är också just där som problemet ligger. Visst fungerar det bra som underhållning och det finns en hyfsad spänning, men manusförfattaren har missat en gyllene möjlighet genom att inte få oss att lära känna Lance Armstrong närmare eller ge någon form av förklaring till hans agerande. Man får helt enkelt en viss distans till både honom och de flesta andra, och då blir filmen inte lika minnesvärd som den annars hade kunnat bli. Kanske hade filmen vunnit på att istället fokusera på David Walsh som huvudroll, då han är en mer intressant och dessutom mer okänd person; då Lance helt enkelt är lite för svag som huvudroll. Det fungerar bra ändå, men hade kunnat bli så mycket bättre, varför mitt betyg stannar på en hyfsat stabil sjua. Men det är i och för sig inget fel på det, och är man själv inte jätteinsatt i de verkliga händelserna är det absolut värt att ta en närmare titt på filmen. I övriga fall är den sevärd men inte lika märkvärdig.


Recensionen skriven: 4 december 2015

Recensionen har lästs 1481 gånger av 821 personer, sedan den 4 december 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - TVÅA - ÅTTA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern