Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

The Quiet Migration
(Stille liv)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

The Quiet Migration premiärvisades på Göteborgs filmfestival. Det är ännu inte klart när filmen får ordinarie biopremiär i Sverige.
Sök efter The Quiet Migration på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 42 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Danmark, 2023
Produktionsbolag: Manna Film & Den Vestdanske Filmpulje
Producent: Maria Møller Kjeldgaard
Regi: Malene Choi
Manusförfattare: Marianne Lentz, Malene Choi & Sissel Dalsgaard Thomsen
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Carl - Cornelius Won Riedel-Clausen Andrzej - Dawid Sciupidro
Hans - Bjarne Henriksen Karen - Bodil Jørgensen
Marie - Clara Thi Thanh Jensen Farmor - Vigga Bro
Mette - Camilla Bendix Bo - Ole Boisen
Biologisk mamma - Louise Kwang Hanne - Tove Bornhøft

19-åriga Carl har adopterats från Sydkorea, och har nu efter avslutade studier återvänt till sina adoptivföräldrars bondgård ute på den danska landsbygden. Här går allt sin gilla gång, och allt bygger på gårdens och djurens behov; där Carl förväntas hjälpa föräldrarna med det mesta. Hans adoptivföräldrar förväntar sig att Carl ska ta över gården efter dem, när de börjar bli för gamla, men har aldrig ens frågat vad Carl själv tycker och tänker. Han tänker mest på att resa till Sydkorea för att hitta sina rötter, men så händer något som förändrar utgångsläget för alla parter.

Det låter kanske inte så upphetsande, men The Quiet Migration är en bra film med ett intressant och tacksamt ämne. Då regissören själv också är adopterad från Sydkorea kan vi väl anta att åtminstone vissa delar av historien är självbiografisk; och det märks att det är ett ämne som står Malene Choi varmt om hjärtat. Och det är absolut ett angeläget ämne att ta upp, och trots den enkla historien ryms ett påtagligt djup - det handlar både om vardagsrasism, att finna sina rötter och känna var man hör hemma, föräldrars förväntningar och lite annat; och det är intressant och lärorikt men helt utan pekpinnar.

Här finns många nyanser, och jag uppskattar att rollfigurerna blivit ovanligt mångfacetterade - här är ingen helt god eller ond, utan alla upplevs som helt vanliga människor; precis som i verkligheten där det sällan finns antagonister. Det är småroligt och charmigt, men framförallt är det ett engagerande och lågmält drama som berör och fascinerar. Någon alltför gripande film blir det aldrig, men sådär lagom berörande så att man bryr sig om alla och vad som ska hända.

Men den danska originaltiteln Stille liv säger en hel del, för stilla är det verkligen; ibland kanske lite för stilla... Det är en avskalad och lågmäld berättelse, och manusförfattarna tar god tid på sig att introducera rollfigurerna och utgångsläget. Någon actionfilm är det verkligen inte, utan allting puttrar på i ett långsamt tempo. Ibland kan det upplevas något segt, och kanske är den här berättelsen helt enkelt i tunnaste laget för den här speltiden. Ibland blir det också lite svårbegripligt, och det är inte helt lätt att lista ut hur allting förhåller sig; i synnerhet mot slutet när åtminstone jag fick lite svårt att få grepp om allt. Men framförallt hade jag velat veta mer, då filmen slutar väldigt abrupt just när det börjat bli som mest intressant; och slutet känns lite för abrupt när det nästan avbryts mitt i en mening.

The Quiet Migration är en bra och välgjord film, med ett snyggt foto och bra skådespelare. Det är engagerande och stämningsfullt, med en lagom lågmäld och avskalad stil som periodvis nästan ger en poetisk känsla. Man bryr sig om framförallt Carl, och jag uppskattar de intressanta teman och de budskap som tas upp. Men slutet upplevs något ouppklarat, då allting avrundas väldigt abrupt med ett flertal obesvarade frågor - jag hade velat veta mycket mer, och tempot blir ibland också onödigt lågt; till den grad att filmen ibland går över gränsen från långsam till seg. Den hade nog vunnit på en översyn av manuset, men likväl är det en bra film som är väl värd att se om man uppskattar lågmälda och realistiska dramer. Mitt betyg stannar på en stabil sjua, vilket långt ifrån är dåligt men heller inte riktigt så bra som jag hade hoppats på.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 februari 2024

Recensionen har lästs 69 gånger av 62 personer, sedan den 8 februari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - TREA - TVÅA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern