Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Resident
(The Resident)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter The Resident på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Rysare / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 27 minuter
Genre: Rysardramathriller
Produktionsland/år: Storbritannien/USA, 2011
Produktionsbolag: Hammer Films
Producent: Tobin Armbrust, Cary Brokaw, Guy East, Simon Oakes, Hilary Swank & Nigel Sinclair
Regi: Antti Jokinen
Manusförfattare: Antti Jokinen & Robert Orr
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Juliet - Hilary Swank Max - Jeffrey Dean Morgan
Jack - Lee Pace August - Christopher Lee
Sydney - Aunjanue Ellis Carlos - Sean Rosales

Läkaren Juliet Devereau har precis gjort slut med sin pojkvän Jack, och behöver nu hitta en ny lägenhet. I centrala Brooklyn i New York är lägenheter inte billiga, men till sist hittar hon en ovanligt stor och fin lägenhet i en gammal byggnad, som dessutom har ett överkomligt pris. Hyresvärden Max är dessutom snygg och charmig, och både han och hans farfar August verkar väldigt trevliga. Juliet och Max blir snabbt vänner, men fastän hon är attraherad av honom tycker hon det är för tidigt att inleda ett nytt förhållande. Men det dröjer inte länge innan Juliet börjar misstänka att något inte är som det ska med den fina lägenheten - hon tycker sig se och känna någon annan i lägenheten, och dessutom försover hon sig till jobbet upprepade gånger; något som aldrig hänt henne förut. Och snart inser hon att hon inte är fullt så ensam som hon trott...

Vid en första anblick kändes The Resident som en typisk "hemsökt hus"-film av samma slag som det redan går tolv på dussinet av, och omslaget ger också det intrycket. Men ungefär en halvtimme in i filmen avslöjas en oväntad vändning som gör att filmen helt byter karaktär, och blir betydligt mer nyskapande än det hittills verkat. Den vändningen lyckades i alla fall inte jag att förutspå, och det är smart genomtänkt. Men det är inte enbart av godo. I början lyckas nämligen The Resident på ett effektivt sätt att skildra psykologisk skräckstämning, då vi vet lika lite som Juliet och filmen på ett mycket starkt sätt blir obehaglig och ger en klaustrofisk känsla. Men efter att vändningen avslöjas försvinner den psykologiska stilen, och efter det känns det inte ens som en rysare längre. Istället förvandlas filmen till en ganska traditionell thriller, och efter det väntar inte längre några större överraskningar. Då uppstår en del klichéer, och man behöver inte längre vara ett geni för att lista ut hur allting ska sluta.

Men det förblir ändå en intressant och fascinerande film, som engagerar och griper tag i tittarna från början till slut. Filmen har också ett föredömligt tempo, och det är mycket intensivt då det under ganska långa partier är riktigt spännande. Särskilt under den sista halvtimmen är det oerhört intensivt och spännande, och då satt jag på helspänn hela tiden utan att våga slappna av en sekund. Det är också lätt att känna för Juliet, som har blivit en relativt mångbottnad rollfigur. Man kan lätt sympatisera med henne, och sätta sig in i hennes mardrömssituation.

Det stora problemet med The Resident är egentligen att den oväntade vändningen som förändrar filmens karaktär kommer lite för tidigt in i filmen, då det inträffar redan efter en halvtimme och det efter det inte längre blir några överraskningar. Filmen hade helt enkelt fungerat bättre om vi förblivit lika ovetande som Juliet en längre tid, så att den psykologiska obehagskänslan kunde ha fortsatt. Då hade filmen både blivit mer originell och framförallt mindre förutsägbar. Trots att vändningen definitivt är svår att förutspå, så är det för tidigt att avslöja hur allting hänger ihop bara en halvtimme in i filmen. Det förekommer också ett fåtal logiska luckor och rollfigurer som inte beter sig helt logiskt, och dessutom är jag en aning less på rollfigurer som verkar överleva precis vad som helst. Det gör att det uppstår vissa trovärdighetsproblem, men jag har definitivt sett betydligt värre exempel och överlag känns The Resident ändå hyfsat realistisk.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt men föga originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är mycket bra, och framförallt är Hilary Swank som vanligt lysande i huvudrollen som Juliet. Hon spelar övertygande och trovärdigt in i minsta detalj, och gör en minnesvärd rollprestation av en på papperet ganska enkel roll. Jeffrey Dean Morgan är också riktigt bra som hyresvärden Max, och Lee Pace är bra i den något begränsade rollen som expojkvännen Jack. Det är också trevligt att återse Christopher Lee som August, men att påstå att hans roll är begränsad vore en underdrift. Även i övrigt är det bra skådisar, och det finns inte ett enda svagt kort i den här ensemblen.

The Resident är en välgjord, intensiv och spännande film, som håller intresset vid liv och engagerar med enkla medel. Men en del av stämningen och helhetsintrycket förtas av att vi får veta alla hemligheter vid ett så tidigt skede, vilket gör att den dittills så effektiva psykologiska skräckstämningen nästan helt försvinner. Genom dessa lite klantiga manusmissar blir filmen tyvärr inte lika minnesvärd och märkvärdig som den hade kunnat bli, men det förblir en fullt sevärd och underhållande film som framförallt är oerhört spännande. Det duger alldeles utmärkt som underhållning för stunden, men det är inget som håller att ses om och heller inget man lär tänka på under lång tid i efterhand. Fast å andra sidan heller inte mycket man irriterar sig över. Därför stannar mitt betyg på en svag sjua; varken mer eller mindre.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,35:1, vilket på ren svenska innebär smalare svarta fält upp- och nedtill på en Widescreen-TV och större svarta fält på en 4:3-TV. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS 6.1, men undertecknad har tyvärr inte utrustning att testa det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men utmärker sig inte som något utöver det vanliga. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är i minsta laget men relativt lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, följt av några trailers för andra filmer. Därefter kommer vi till en engelskspråkig huvudmeny, som är stillastående och stilren. Huvudmenyn är mycket enkel, och innehåller bara möjlighet att spela filmen i Dolby Digital 5.1 och i DTS 6.1. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Tyvärr finns inget tillstymmelse till extramaterial, vilket är tråkigt men inte speciellt förvånande för en film som inte visats på bio i Skandinavien.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 2 april 2013
Senast uppdaterad: 3 april 2013

Recensionen har lästs 3482 gånger av 1862 personer, sedan den 2 april 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - ÅTTA - TVÅA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern