Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Snake
(Le Serpent)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter The Snake på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 56 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Frankrike, 2006
Produktionsbolag: Fidélité Productions, Big World, France 2 Cinéma & Canal+
Producent: Olivier Delbosc, Eric Jehelmann, Marc Missonnier & Pierre Rambaldi
Regi: Eric Barbier
Manusförfattare: Eric Barbier & Trân-Minh Nam, baserad på en roman av Ted Lewis
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Vincent - Yvan Attal Heléne - Minna Haapkylä
Plender - Clovis Cornillac Cendras - Pierre Richard
Sam - Simon Abkarian Sofia - Olga Kurylenko
Becker - Gérald Laroche Max - Jean-Claude Bouillon
Catherine - Veronika Varga Carbona - Pierre Marzin

Att franska filmer kommer till Sverige tillhör inte vanligheterna, än mindre att de verkligen går upp på biograferna. Eric Barbiers senaste film Le Serpent, som av någon outgrundlig anledning har översatts till en engelsk titel i Sverige, tillhör den kategorin. Jag gissar dock att den på bio visats i relativt få städer, då i alla fall undertecknad aldrig hört talats om den innan DVD-releasen. Filmen bygger på en roman från 1960-talet av den brittiska deckarförfattaren Ted Lewis (1942 - 1982), men till filmen har handlingen förflyttats från engelsk landsbygd till den franska huvudstaden (men att det är inspelat i Paris är inte lätt att känna igen - jag såg i alla fall inga typiska kännetecken, trots att jag varit där). Historien kretsar kring modefotografen Vincent Mandel, vars liv just nu är riktigt rörigt. Han och hans stenrika fru ska skiljas, och en vårdnadstvist om deras två barn pågår, då den blivande ex-hustrun vill flytta utomlands med barnen. Men värre ska det bli, då han en dag blir oskyldigt anklagad för våldtäkt på en fotomodell han just fotograferat. Han söker upp modellen för att prata med henne, men komplicerar saken ytterligare, då han blir drogad och hon dör. Han blir misstänkt för mord, och har av förståeliga skäl svårt att rentvå sig själv. Så dyker en gammal klasskompis vid namn Joseph Plender upp från ingenstans, och erbjuder sig att hjälpa till. Men det är inte helt lyckat att tacka ja till hans hjälp, då Joseph inte har helt rent mjöl i påsen, och snart förvandlas Vincents tillvaro till en ren mardröm...

Trots att det är en fransk film, så känns uppbyggnaden och stilen ganska Hollywood-inspirerad. The Snake är heller inte alltför originell, utan vi har sett det mesta tidigare; inte minst från USA. Men det är väl i och för sig inget större fel med det, och man kan ju faktiskt inte fordra att alla filmer som släpps ska vara originella och nyskapande. Den franska regissören Eric Barbier gör ändå det bästa av situationen, och har gjort en välgjord film som är suggestivt filmad. Trots ett relativt lågt tempo hålls spänningen vid liv nästan hela tiden, och filmen är spännande och intressant. Skådespelarinsatserna är också bra, och de flesta spelar någorlunda trovärdigt och övertygande. De flesta av filmens problem ligger istället vid manuset, men jag har inte läst boken och kan därför inte avgöra om de uppstått vid filmen eller har varit ett problem "hela vägen". För det första är filmens intrig komplicerad och rörig, och det är inte helt lätt att hänga med i svängarna. Man kan tycka att det har krånglats till för mycket för sitt eget bästa, och ett flertal frågetecken uppstår. Filmen lider även av en del logiska luckor och stora trovärdighetsproblem. Både Vincent och hustrun Hélène verkar exempelvis onödigt naiva kring Joseph Plenders avsikter, och man tycker att det funnits stora varningstecken från första början som de helt missat. Och hur smart är det att bestämma träff med tjejen som just polisanmält en för våldtäkt; till råga på allt ensamma i en privat bostad...? Det händer också lite för mycket, och allt som Vincent råkar ut för känns väldigt överdrivet. Periodvis blir det därför mer irriterande än spännande, och det sänker trovärdigheten avsevärt. Visst vet vi genom medier att allting kan hända och händer i verkligheten, men oddsen att allt detta skulle hända för en enda person under så kort tid torde vara mycket små... Filmen hade vunnit på att tona ner händelserna, och minska ner "mardrömmen" för att på så sätt öka realismen. Jag kan även tycka att en del rollfigurer, i synnerhet kvinnorna, känns lite väl stereotypa. Det finns också många klichéer, och filmen följer de gängse mallarna för den här sortens thriller. Att den är förutsägbar gör heller knappast saken bättre, även om jag inser att detsamma kan sägas om många filmer i världen. Filmen har också blivit lite i längsta laget, och nästan två timmar är lite väl tilltaget för den här sortens filmer. Till viss del kompenseras dock bristerna av att filmen är välgjord och välspelad, och är generellt riktigt spännande. Huvudrollerna är också ovanligt mångbottnade och nyanserade, vilket vi inte brukar vara vana vid. Så visst är filmen fullt sevärd, även om jag inte skulle vilja se om den i första taget. Även om den sjunde poängen inte är långt borta, så bestämde jag mig därför till sist för en stark sexa i betyg.

DVD-utgåvan har anamorfisk bredbild i formatet 1,85:1, medan ljudet finns både i Dolby Digital 5.1 och DTS. Filmen är textad på svenska, norska och finska; men tyvärr finns ingen text för hörselskadade. DVD-utgåvan inleds med distributörsjingel, följt av språkvalsmeny och varningstexter. Därefter visas några trailers för andra filmer, innan vi kommer till menyn. Menyerna är enkla och stilrena, men enbart på engelska. Tyvärr finns ingen tillstymmelse för extramaterial, vilket är tråkigt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 20 juni 2008
Senast uppdaterad: 20 juni 2008

Recensionen har lästs 3347 gånger av 1861 personer, sedan den 20 juni 2008

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - FEMMA - TREA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern