Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Social Network
(The Social Network)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter The Social Network på CDON
   ANNONS
Drama / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: USA, 2010
Produktionsbolag: Columbia Pictures & Trigger Street Productions, i samarbete med Relativity Media
Producent: Dana Brunetti, Ceán Chaffin, Michael De Luca & Scott Rudin
Regi: David Fincher
Manusförfattare: Aaron Sorkin, baserat på en bok av Ben Mezrich
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB & Sony Pictures Releasing Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Mark Zuckerberg - Jesse Eisenberg Eduardo Saverin - Andrew Garfield
Christy Lee - Brenda Song Sean Parker - Justin Timberlake
Erica Albright - Rooney Mara Cameron & Tyler Winklevoss - Armie Hammer
Amelia Ritter - Dakota Johnson Alice Cantwell - Malese Jow
Divya Narendra - Max Minghella Marylin Delpy - Rashida Jones
Peter Thiel - Wallace Langham Dustin Moskovitz - Joseph Mazzello
Phoenix S-K Clubs ordförande - Dustin Fitzsimons Larry Summers - Douglas Urbanski

På senare år har så kallade sociala nätverk på Internet blivit allt vanligare, och störst av alla är utan tvekan Facebook med sina dryga 500 miljoner regelbundna användare. Facebook grundades 2004 av Harvard-studenten Mark Zuckerberg, som sedan dess har blivit miljardär; men också råkat ut för stämningar i och med Facebooks ursprung. Om detta berättas i det nya verklighetsbaserade dramat The Social Network, som regisserats av den amerikanska regissören och producenten David Fincher; mannen bakom filmer som Benjamin Buttons otroliga liv, Fight Club och Seven.

Handlingen tar sin början hösten 2003, när Mark Zuckerberg blir dumpad av sin flickvän Erica Albright. Han dricker sig full och i stridens hetta börjar han blogga måttligt uppmuntrande saker om henne. Samma natt kodar han snabbt ihop en sajt för att betygsätta kvinnliga studenter på Harvard utifrån deras foton, som han snabbt "lånar" från universitetets servrar. Allting tar några timmar och sajten blir snabbt populär, innan den strax därpå stängs ner av universitetsledningen. De flesta tjejer på Harvard är måttligt förtjusta i Mark efter det tilltaget, men bland killarna är han betydligt mer eftertraktad. Tvillingarna Cameron och Tyler Winklevoss kontaktar då honom, med ett förslag att programmera deras idé HarvardConnection. Utifrån det kommer Mark därefter på idén till Facebook, som han börjar arbeta på tillsammans med sin bästa vän och rumskompis Eduardo Saverin. Det blir tvillingarna Winklevoss inte direkt överförtjusta i, och tids nog blir Mark stämd av både dem och sin bästa vän...

Med tanke på hur viktigt Facebook har kommit att bli för många i världen, så är det absolut en fascinerande och intressant historia hur konceptet kom till och vem Mark Zuckerman egentligen är. Därför är det ett välkommet initiativ med filmen, och man kan fråga sig varför den inte blivit av förrän nu. Filmen som sådan är också riktigt lyckad, och fastän den inte har något enormt djup så förblir filmen engagerande och intressant hela tiden. Jag är inte tillräckligt insatt i Facebook och dess ursprung för att kunna bedöma filmens äkthet, men det mesta tyder på att filmen håller sig relativt nära sanningen.

Efter att många dramabiografier haft en förkärlek att försköna de verkliga personerna, så är det mycket välkommet med en film som för en gångs skull inte tar ställning. Här är det upp till var och en att bedöma vem som har rätt och vem som har fel, och vi erbjuds inga klara svar. Mark har också skildrats på ett mångbottnat och nyanserat sätt. Han framstår definitivt inte som någon ängel, och periodvis är han inte alltför sympatisk. Men han framstår heller inte alls som en skurk, så vi får se många sidor av både hans och andras beteenden. Även Eduardo Saverin har skildrats på ett mångbottnat sätt, men tyvärr har tvillingarna Winklevoss blivit lite väl endimensionella. Det är också en lite väl "grabbig" film, och ingen av de kvinnliga karaktärerna har fått något större djup - och då är det heller inte särskilt många väsentliga kvinnliga karaktärer till att börja med.

Men trots en ganska lång speltid på precis 2 timmar och trots en hyfsat tunn story, har filmen blivit intressant och underhållande hela tiden, och tiden går fort. Jag störde mig dock lite över de ständiga tidshoppen, då filmen lagts upp med en ramberättelse i "nutid" (eller rättare sagt ett par år sedan) med förhandlingar i domstol som varvats med tillbakablickar som berättar själva handlingen. Rättegångsscenerna tillför ärligt talat inte särskilt mycket, och gör också att tempot saktas ner. Under de scenerna blir filmen bitvis något seg, och lite väl "pratig" - jag hade helt enkelt velat få se mycket av det de tar upp "i verkligheten", istället för att det bara återberättas i en rättssal.

Dessutom saknar jag en viktig del i skapandet av det nuvarande Facebook. I filmen tas det nämligen bara upp ett socialt nätverk för skolor och universitet, och inte ett ord nämns om hur och när det bestämdes att sajten skulle öppnas för alla. Det känns lite märkligt, och jag började undra om jag hade missat någon viktig dialog någonstans. Det här är nämligen en mycket dialogdriven film, då alla pratar i ett rasande tempo och den konkreta handlingen är underställd dialogen. Därför gäller det ibland att vara uppmärksam för att hänga med i allt som sägs. Det kan bli lite jobbigt med så mycket dialog utan någon egentlig spänning eller större handling, men istället håller dialogen en hög klass. Det är både smart och fyndigt, och känns överlag riktigt trovärdigt. Vid några tillfällen blir det också småroligt, och en del scener och repliker kan locka till några skratt, vilket är värdefullt för att lätta upp stämningen. Fast ibland blir det onödigt mycket facktermer om bl.a. programmering, och en del detaljer som Mark pratar om är för svåra att förstå sig på t.o.m. för undertecknad som är utbildad programmerare.

Fotot håller hög klass, och filmen erbjuder ett effektivt om än måttligt originellt bildspråk. En ovanlig detalj är att de skärmbilder som visas faktiskt ser ut att vara autentiska eller åtminstone ser autentiska ut; mycket trevligt i en tid då de flesta filmer och TV-serier har uppenbart fejkade skärmbilder från datorer. Skådespelarinsatserna är mycket bra, och Jesse Eisenberg (mest känd från The Squid and the Whale) är utmärkt i huvudrollen som Mark. Han spelar övertygande och trovärdigt, och känns helt naturlig. Det dröjde inte alls länge innan jag helt glömde bort skådespelaren och bara såg på honom som Mark. Andrew Garfield är också riktigt bra som Eduardo, även om han vid några tillfällen ger ett lätt stelt intryck. Justin Timberlake - som annars inte direkt blivit känd för sina imponerande skådespelarinsatser - gör också en ovanligt bra insats som Sean Parker. Rooney Mara är också utmärkt i en liten men viktig biroll som exflickvännen Erica Albright. Dessutom är det svårt att inte imponeras av Armie Hammer som spelar båda tvillingarna Winklevoss genom trickfilmning. Det övertygade i alla fall mig, som innan sluttexterna inte kunnat ana att det inte var två olika skådespelare.

Jag har aldrig varit alltför förtjust i Facebook och har aldrig sett det som någon stor revolution, även om jag också börjat använda mig av sajten i mer begränsad skala. Därför är jag förmodligen inte den rätta målgruppen för filmen, men trots det måste jag erkänna att The Social Network är en riktigt bra film. Upplägget med ramberättelse i en rättssal känns onödig och segar ner filmen onödigt mycket, men i övrigt är filmen intressant och engagerande hela tiden. Det är också roligt med en film som inte ger några klara besked och inte försöker ta ställning åt oss, vilket annars är alltför vanligt genom exempelvis onyanserade eller förskönade rollfigurer. Samtidigt kan jag dock inte hålla med om alla de superlativ som filmen fått, och något mästerverk är det inte. Mitt betyg stannar på en stark sjua, men det är absolut en riktigt bra film som är väl värd att se för de allra flesta.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 22 oktober 2010
Senast uppdaterad: 22 oktober 2010

Recensionen har lästs 4119 gånger av 2075 personer, sedan den 22 oktober 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - NOLLA - ETTA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern