Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Water Diviner
(The Water Diviner)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter The Water Diviner på CDON
Drama / Action / Krig / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 52 minuter
Genre: Krigsdrama
Produktionsland/år: USA/Turkiet/Australien, 2014
Produktionsbolag: Seven Network Australia, Hopscotch Productions, Fear of God Films & RatPac Entertainment
Producent: Troy Lum, Andrew Mason & Keith Rodger
Regi: Russell Crowe
Manusförfattare: Andrew Knight & Andrew Anastasios
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Joshua Connor - Russell Crowe Major Hasan - Yilmaz Erdogan
Ayshe - Olga Kurylenko Orhan - Dylan Georgiades
Löjtnant Hughes - Jai Courtney Cemal - Cem Yilmaz
Omer - Steve Bastoni Natalia - Isabel Lucas
Dr. Ibrahim - Salih Kalyon Fatma - Megan Gale
Art - Ryan Corr Edward - James Fraser
Henry - Ben O'Toole Eliza - Jacqueline McKenzie

Den australiensiska lantbrukaren och vattenslagmannen Joshua Connor lever ett fridfullt liv på gården i Australien med sin fru Eliza och deras tre söner Arthur, Henry och Edward. Men när första världskriget bryter ut tar alla tre sönerna värvning i armén, och efter det katastrofala slaget i Gallipoli i det Ottomanska riket (som sedermera blev Turkiet) 1915 - där över 50 000 engelsmän och australiensare dog efter över ett halvår med våldsamma strider - upphör alla spår efter sönerna. De antas ha dött, men i likhet med många andra soldater från slaget återfanns inte kropparna. Fyra år senare när första världskriget närmar sig sitt slut har Joshua och framförallt Eliza fortfarande inte kunnat släppa sorgen, utan Eliza låtsas som att sönerna fortfarande är hemma och läser för de icke-existerande barnen ur "Tusen och en natt" varje kväll. En dag står hon inte längre ut med sorgen, utan begår självmord på gården. Då har Joshua ingenting kvar, utan bestämmer sig att till varje pris följa Elizas sista önskan och hitta åt sönernas kroppar så att de kan begravas tillsammans med sin mor. Han reser till Istanbul i det Ottomanska riket, där han får hjälp av hotellägaren Ayshe och hennes son Orhan. I Gallipoli håller brittiska militären precis på att identifiera alla tusentals lik som fortfarande är orörda överallt på halvön, och de blir inte direkt överförtjusta av Joshuas närvaro. Men efter viss övertalning får han stanna, och allihopa tvingas högst motvilligt samarbeta med Turkiets major Hasan; en av drivkrafterna bakom den Ottomanska styrkan under slaget som personligen dödat många allierade soldater.

The Water Diviner har en intressant story, och det faktum att den åtminstone i grunden bygger på verkliga händelser förhöjer också helhetsintrycket. Dessutom är ju första världskriget inte alls lika överanvänt på film som andra världskriget, vilket gör att filmer om det kriget mer sticker ut från mängden. I övrigt är storyn och upplägget inte världens mest originella, men det finns ändå ett par ovanliga vinklingar; såsom att personer från båda sidor av ett krig "tvingas" samarbeta - något som verkligen inte tillhör vanligheterna. När jag såg filmen insåg jag snabbt att mina historiekunskaper om första världskriget inte är vad de borde vara, och jag hade exempelvis inte ens hört talats om slaget vid Gallipoli innan jag såg filmen. Det orsakar vissa problem under filmens gång, då manusförfattarna verkar förutsätta vissa grundkunskaper om kriget som i alla fall i Sverige och sannolikt även stora delar av Europa knappast är vardagsmat.

Men om man bara kommer över det är The Water Diviner en riktigt bra film, som i all sin enkelhet lyckas att engagera och förblir fascinerande. Det är fartfyllt och intensivt, och tempot är överlag föredömligt högt. Det blir aldrig utdraget eller tråkigt, utan filmen håller ett passande tempo och en för en gångs skull lagom längd; ovanligt i en tid då krigsfilmer oftast blir alldeles för långa för sitt eget bästa. Periodvis är det också riktigt berörande, och vid ett par tillfällen är det svårt att inte fälla en och annan tår. Det är intressant och fängslande igenom hela filmen, och framförallt Joshua har blivit en mångbottnad och nyanserad rollfigur som är lätt att känna för. Även övriga karaktärer hinner få en del nyanser, och där är det bäst ställt med Ayshe och Hasan.

Det är också glädjande att den här filmen inte fokuserar på kriget i första hand, utan mer på efterverkningar av kriget. Därför är det få slag vi får se i bild, och med tanke på att krigsfilmer alltför ofta blir oengagerande med scener av typen "alla skjuter mot alla", så känns det rätt att istället koncentrera sig på mer mänskliga relationer. Därför finns det här förvånansvärt få actionsekvenser, och de som finns är oväntat välgjorda och hinner aldrig bli vare sig utdragna eller röriga.

Jag uppskattar också att filmen fått betydligt fler nyanser än vad som brukar förekomma i krigsfilmer, och blir aldrig svartvit. Här innebär det framförallt att turkarna (som var på "fel" sida i kriget) förblir mänskliga och mångbottnade, och porträtteras aldrig som de skurkar som annars brukar vara brukligt. Dramaturgiskt skiljer sig också filmen från mängden, för här finns ingen regelrätt "skurk" eller ens antagonist i egentlig mening. Filmen förblir överlag trovärdig och mänsklig, på ett jordnära sätt utan att överdriva.

Allt detta låter väldigt bra, och det är det också. Men trots att jag verkligen tycker om The Water Diviner dras helhetsintrycket ned av några irritationsmoment. Framförallt känns vissa aspekter av filmen alltför överromantiserande, och periodvis blir det väldigt övertydligt. Det är tråkigt att Russell Crowe inte kunnat ha mer tilltro till tittarna, och tona ned de mest påtagliga övertydliga exemplen. Vissa scener upplevs också som lite väl förenklade, och påminner lite om bl.a. Indiana Jones - förvisso inte nödvändigtvis något fel med det, men det hör inte riktigt hemma här och jag misstänker att det heller inte var avsikten. Vissa av rollfigurerna har också blivit något underutvecklade, och det gäller bl.a. Ayshe som visserligen är intressant och hinner få en del nyanser, men som vi i ärlighetens namn inte får veta alltför mycket om. Åtminstone vissa aspekter av filmen är också hopplöst förutsägbara, vilket dock i och för sig är svårt att undvika i filmer av det här slaget.

Fotot är mycket bra, och filmen har ett starkt och effektivt bildspråk i kombination med många vackra vyer över både Australien och Turkiet. Tidskänslan är också perfekt för första världskriget, men under mörkare scener blir bilden tyvärr lite väl grynig och grovkornig; gissningsvis en bieffekt av inspelningstekniken (kanske gammaldags film med högt ASA-tal?) men vid några tillfällen distraherar det från själva handlingen. Skådespelarinsatserna är riktigt bra. Russell Crowe tillhör inte någon av mina favoriter, men är bättre än väntat i huvudrollen som Josh och imponerar stort i en ganska svår roll - han spelar trovärdigt och naturligt, helt utan överspel och med precis rätt mängd känslointryck. Olga Kurylenko är också riktigt bra som Ayshe, och gör vad som går av rollfiguren. Hon och Russell har också övertygande personkemi. Yilmaz Edrogan är ganska bra som Hasan, men känns ibland något opersonlig; något som kanske är avsiktligt.

The Water Diviner är en riktigt bra film, med en ovanlig vinkling och en förvånansvärt mångfacetterad stil som aldrig blir svartvit. Här finns många nyanser och en intressant och berörande historia, och resultatet är en fängslande och fascinerande film som inte lär lämna någon oberörd. Dock är det beklagligt att Russell Crowe i sin regidebut inte haft större tilltro till publiken, då han ibland spelar på känslosträngar på ett lite väl uppenbart sätt. Vid några tillfällen blir det både överromantiserande och översentimentalt, och fastän det i rättvisans namn inte är så ofta så hinner det ändå orsaka viss irritation. Och jag önskar att manusförfattarna hade kunnat hoppa över eller skriva om den sista scenen, som ärligt talat blir lite för mycket även för mig som är romantiskt lagd. Men det här är ändå en av de bättre krigsfilmer jag sett på senare år; och med en ovanlig och engagerande story, en tekniskt välgjord stil och en nyanserad historia nästan helt befriad från stereotyper kommer man förvånansvärt långt. Därför förtjänar filmen, trots sina brister, en stark sjua i betyg. Då första världskriget inte är något favoritområde för undertecknad innebär det också sannolikt att de som uppskattar krigsfilmer mer än jag sannolikt kommer att ge filmen ett ännu högre betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 maj 2015
Senast uppdaterad: 8 maj 2015

Recensionen har lästs 2368 gånger av 1417 personer, sedan den 8 maj 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - TVÅA - NIA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern