Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Tick, Tick... Boom!
(Tick, Tick... Boom!)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Tick, Tick... Boom! på CDON
   ANNONS
Drama / Musikal / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Baserad på scenpjäs/musikal / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 55 minuter
Genre: Verklighetsbaserad musikal
Produktionsland/år: USA, 2021
Produktionsbolag: Imagine Entertainment & 5000 Broadway Productions
Producent: Brian Grazer, Ron Howard, Lin-Manuel Miranda & Julie Oh
Regi: Lin-Manuel Miranda
Manusförfattare: Steven Levenson, baserat på en självbiografisk musikal av Jonathan Larson
Svensk distributör: Netflix
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jonathan Larson - Andrew Garfield Susan - Alexandra Shipp
Michael - Robin de Jesus Ira Weitzman - Jonathan Marc Sherman
Karessa - Vanessa Anne Hudgens Roger - Joshua Henry
Carolyn - Michaela Jaé Rodriguez Rosa Stevens - Judith Light
Stephen Sondheim - Bradley Whitford Freddy - Ben Levi Ross
Judy - Laura Benanti Kim - Danielle Ferland
Walter Bloom - Richard Kind Lauren - Kate Rockwell

Pjäsförfattaren och kompositören Jonathan Larson har främst gått till historien som personen bakom den oerhört framgångsrika musikalen Rent - men hans oerhörda framgångar fick han själv aldrig uppleva, som dog blott 35 år gammal dagen innan premiären. I Tick, Tick... Boom, baserad på hans inte fullt lika framgångsrika självbiografiska musikal med samma namn, får vi följa Jonathan Larson när han håller på att fylla 30; och oroar sig över att inte lyckas slå igenom, på samma sätt som alla hans idoler gjort före sin 30-årsdag. Han jobbar dygnet runt med att få klar sin första egna musikal Superbia, och lyckas att ordna en workshop tillsammans med personer från branschen - men trots att den bara är några dagar bort har han fortfarande inte lyckats få ihop en avgörande låt till musikalen. Han har länge försummat sin flickvän Susan, som nu vill flytta till annan ort. Och hans kompis Michael vill att han ska sluta satsa på pjäser till förmån för mer säkra inkomster.

Jag måste medge att jag aldrig ens hört talats om Jonathan Larson, och det faktum att han skrivit världssuccén Rent har på något mystiskt sätt helt gått mig förbi alla dessa år. Musikalen Tick, Tick... Boom, som filmen bygger på, har jag heller inte hört talas om. Hursomhelst är det intressant att få lära känna Jonathan Larson närmare, och att få en inblick i hans liv och värld. Överlag är det här också en riktigt bra film, som är engagerande och berörande.

Men den är något ojämn, och inledningen är lite tveksam. I början undrade jag vad jag gett mig in i, då rollfigurer brister ut i sång oavbrutet och handlingen är begränsad. Det händer helt enkelt inte särskilt mycket, och att ett par sånger i början heller inte är särskilt märkvärdiga musikaliskt gör knappast saken bättre. Men när man väl får börja känna Jonathan och hans vänner så blir det sakta men säkert bättre, och efter en stund kommer man till fullo in i filmen och börjar engageras av händelserna och för all del även sångerna. Att inledningen är så pass trevande sänker helhetsintrycket lite, men inom en halvtimme börjar handlingen komma igång på allvar och man börjar förstå tjusningen med filmen.

Då blir det både fascinerande, fängslande och intressant. Det finns en del humor, och man får skratta då och då åt humoristiska repliker och situationer; men överlag är det ingen komedi utan ett musikaldrama på fullt allvar. Det är känslosamt, berörande och gripande, men samtidigt utan att någonsin upplevas översentimental och utan att spela på känslosträngar. Det uppskattar jag, även om filmen ibland kan upplevas något övertydlig. Det finns också en del lite väl uppenbara klichéer, även om det förmodligen åtminstone delvis beror på den verkliga förlagan hellre än filmen i sig.

Filmen har ett lite annorlunda upplägg, då vi både får se de faktiska händelserna som Jonathan råkar ut för men även får se musikalskildringar av samma händelser på en scen, där skådespelare framför just musikalen "Tick, Tick... Boom". Överlag fungerar det bättre än väntat, då det är så skickligt korsklippt så att det som hade kunnat bli väldigt rörigt ändå blir ganska effektfullt. Men vid ett par tillfällen blir det lite för mycket av det goda, då övergångarna upplevs övertydliga och scenversionerna inte riktigt övertygar lika mycket. Men det är stämningsfullt och fascinerande, och det faktum att det har hänt på riktigt tillsammans med den riktige Jonathans tragiska öde gör att man blir betagen och berörd av filmen; även de gånger som man även stör sig på att det blir övertydligt och något klichéartat.

Tick, Tick... Boom är en riktigt bra och välgjord film, med mycket bra skådespelare och ett snyggt foto. Andrew Garfield är riktigt bra i huvudrollen, och även om han kanske inte är någon storartad sångare så lyckas han ändå över förväntan även med musikalnumren - men kommer dock inte upp i samma klass som exempelvis Vanessa Hudgens eller Alexandra Shipp. Det är synd att filmen är lite ojämn, och framförallt är början inte alls lika bra som resten. Till en början känns det något trevande, då handlingen är lite för tunn och sångerna inte riktigt tillräckligt bra; men efter 20 - 30 minuter kommer filmen igång på allvar och efter det blir det bara bättre och bättre - och de sista akterna är väldigt starka. Trots att sångerna är de befintliga sångerna som den riktige Jonathan Larson skrev och således inte går att göra så mycket åt, så borde det ha gått att få till en bättre inledning som engagerar mer. Men när filmen väl kommer igång blir den riktigt bra, och det är en stark film som inte kommer lämna någon oberörd. Väl värd att se för de allra flesta, men fungerar allra bäst för oss som faktiskt uppskattar musikaler - både sådana på scen och på film. Jag tillhör den kategorin, men den tveksamma inledningen gör att jag nöjer mig med en stark sjua i betyg; men det är ju inte fy skam det heller. Lite synd dock att filmen släpps direkt på Netflix, då det här är precis den sortens film som hade vunnit på att ses på en stor bioduk.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 9 april 2022

Recensionen har lästs 128 gånger av 85 personer, sedan den 9 april 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - NIA - TREA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern