Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Tillfälligheter och fantasier
(Gûzen to sôzô)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Tillfälligheter och fantasier premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 29 april.
Sök efter Tillfälligheter och fantasier på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 1 minut
Genre: Drama
Produktionsland/år: Japan, 2021
Produktionsbolag: Fictive & NEOPA
Producent: Satoshi Takada
Regi: Ryûsuke Hamaguchi
Manusförfattare: Ryûsuke Hamaguchi
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Meiko ("Magi") - Kotone Furukawa Tsugumi ("Magi") - Hyunri Lee
Kazuaki ("Magi") - Ayumu Nakajima Sasaki ("Håll dörren öppen") - Shouma Kai
Nao ("Håll dörren öppen") - Katsuki Mori Segawa ("Håll dörren öppen") - Kiyohiko Shibukawa
Moka Natsuko ("Än en gång") - Fusako Urabe Nana Aya("Än en gång") - Aoba Kawai

Tillfälligheter och fantasier berättar tre historier från ett huvudsakligt kvinnligt perspektiv - tre berättelser som handlar om relationer mellan människor, och åtminstone delvis om att ångra val i livet. I den första berättelsen delar de bästa vännerna Tsugumi och Meiko en taxi, där Tsugumi berättar att hon träffat sitt livs kärlek. Men Meiko inser snart att det faktiskt är hennes f.d. pojkvän som Tsugumi pratar om... I den andra berättelsen Sasaki sur på en lärare över att ha fått oförskämt dåligt betyg, och han övertygar sin gifta älskarinna Nao att genomföra en "honungsfälla" för att sätta dit läraren; som numera är en framgångsrik författare. Och i den sista berättelsen stöter Natsuko på sin barndomsvän - tjejen som var hennes första stora kärlek och aldrig kunnat komma över. Men inser för sent att hon faktiskt har tagit fel på person, och att Aya som hon nu samtalar med är en helt främmande kvinna.

Ryûsuke Hamaguchi är onekligen en talangfull regissör, men jag undrar vad han egentligen tänkte i det här fallet. Tillfälligheter och fantasier är en mycket bra film, men om det verkligen kan klassas som en film är tveksamt. Här rör det sig om tre separata berättelser, som inte har mycket mer gemensamt än att alla berör relationer mellan människor. Jag väntade mig hela tiden att historierna på något sätt skulle vävas ihop, ungefär som med episodfilmer, men så blev inte fallet. Istället är det snarare som att se på tre lite längre kortfilmer på 40 minuter vardera. I och för sig inget fel med det, men man utnyttjar ju inte riktigt långfilmsformatet när "kortfilmerna" aldrig vävs ihop eller har någon direkt koppling till varandra.

Det gör också att de tre berättelserna håller lite olika klass. Den första är riktigt bra, som både är minnesvärd och berörande - lätt att relatera till, men samtidigt utan enkla svar. Den andra är bra och underhållande, men historien känns något mer konstruerad och man förstår inte riktigt varför Nao går med på den här hämndplanen som egentligen inte har något med henne att göra. Utgången känns också lite för uppenbar. Den tredje berättelsen är kanske den bästa av de tre, som är både charmig, rolig, underhållande och tänkvärd. Det är annorlunda och med oväntade inslag, men det känns aldrig konstruerat utan övertygar in i minsta detalj. Den tar upp intressanta frågeställningar kring vilka konsekvenser ens val i livet faktiskt får, och det är lätt att relatera till rollfigurerna. Men jag hade velat se ännu mer av de två, som hade förtjänat ett större utrymme än den lite sämre andra delen.

Det har blivit en fängslande och berörande film, framförallt under den första och tredje delen. Tiden går fort trots att de flesta scener fokuserar på dialog mellan två personer, med en något begränsad yttre handling. Dialogen är också förstklassig och genomtänkt, vilket gör sitt till. Men den andra berättelsen är lite sämre än de andra två, och som känns mer förutsägbar och lite svårare att relatera till än de övriga. Även om rollfigurerna även där är intressanta, så känns den lite mer svårköpt och konstruerad än de andra två. Trots att mer står på spel, så bryr man sig helt enkelt inte lika mycket som i de andra två berättelserna.

Tillfälligheter och fantasier är en riktigt bra och välgjord film, med utmärkta skådespelare, ett snyggt foto och en imponerande dialog. Överlag är det engagerande och berörande, framförallt under den första och tredje berättelsen. Men det är lite synd att man inte kunnat väva ihop berättelserna på något sätt, för att bättre utnyttja långfilmsformatet istället för att presentera tre separata kortfilmer rakt upp och ned. Men det kompenseras åtminstone delvis av att det blivit så tänkvärt och att man så lätt kan relatera till rollfigurerna och fundera över vad man själv hade gjort i samma situation; om än något mindre i den andra berättelsen. Men att det är en film väl värd att se råder ingen tvekan, och likaså är det en minnesvärd film som man funderar över långt efter att eftertexterna rullat klart; och som är lika stark i minnet flera dagar efteråt. Trots tveksamheter kring upplägget och den mer förutsägbara andra delen väljer jag därför ändå en myckrt svag åtta i betyg, och har man inte svårt för lite långsamt berättade dialogdrivna dramer så bör man definitivt se filmen.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 6 februari 2022

Recensionen har lästs 318 gånger av 147 personer, sedan den 6 februari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - ÅTTA - TREA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern