Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Unknown
(Unknown)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Warner Home Video för recensionsexemplaret
Sök efter Unknown på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 48 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Frankrike/Storbritannien/Tyskland/USA, 2011
Produktionsbolag: Warner Bros. Pictures & Panda Productions, i samarbete med Canal+, Studio Canal, TF1 Films Productions & Studio Babelsberg
Producent: Joel Silver, Leonard Goldberg & Andrew Rona
Regi: Jaume Collet-Serra
Manusförfattare: Oliver Butcher & Stephen Cornwell, baserat på en roman av Didier Van Cauwelaert
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Martin Harris - Liam Neeson Gina - Diane Kruger
Elizabeth Harris - January Jones Den andra Martin Harris - Aidan Quinn
Ernst Jürgen - Bruno Ganz Rodney Cole - Frank Langella
Professor Leo Bressler - Sebastian Koch Prince Shada - Mido Hamada
Smith - Olivier Schneider Jones - Stipe Erceg
Dr. Farge - Karl Markovics Gretchen Erfurt (sjuksköterskan) - Eva Löbau
Herr Strauss - Rainer Bock Biko - Clint Dyer

Den amerikanska forskaren dr. Martin Harris anländer i Berlin tillsammans med sin fru Elizabeth, då han ska föreläsa på ett toppmöte om bioteknik. När de väl kommer fram till det fina hotellet går Elizabeth för att checka in, medan Martin upptäcker att han måste ha glömt sitt handbagage på flygplatsen. I den resväskan finns hans pass och ID-handlingar, så de kan han inte vara utan. Han sätter sig i första bästa taxi tillbaka till flygplatsen, men på vägen dit inträffar en olycka och taxibilen kör av vägen rakt ner i sjön. Den unga taxichauffören Gina lyckas dessbättre att rädda både sig själv och Martin ut ur bilen, men Martin hamnar i koma. Fyra dagar senare vaknar han upp på sjukhuset, och har bara begränsade minnesbilder av hur han hamnade där. Märkligt nog har ingen anmält honom försvunnen, och han blir orolig för sin fru och lämnar därför genast sjukhuset mot läkarnas inrådan. Men på hotellet inväntar en stor chock - hans fru Elizabeth känner inte alls igen honom, och vid hennes sida finns en helt annan dr. Martin Harris som påstår sig vara gift med henne. Utan vare sig pass, ID-kort eller någon som känner honom hamnar Martin snabbt i en mardrömssituation, och polisen tror inte alls på hans långsökta historia. Nu måste han pussla ihop mysteriet, och den enda som kan tänkas vara till hjälp är taxichauffören som körde taxin när olyckan inträffade; den illegala immegranten och svarttaxiföraren Gina.

På papperet låter Unknown kanske inte som världens mest originella film - den har vissa tematiska likheter med bl.a. Taken samt Bourne-filmerna, och många beståndsdelar har vi sett förut. Men Unknown lyckas ändå att skapa en förhållandevis originell och nyskapande helhet, som inte riktigt liknar något man tidigare sett. Och resultatet är över förväntan. Filmen har en intressant story, och det har blivit en både stämningsfull och engagerande film. Det är lätt att leva sig in i Martins mardrömssituation, och därför är det lätt att känna för honom. För det är minsann en riktig mardröm som Martin råkar ut för, och genom enkla medel har filmteamet fått oss att kunna leva oss in i den bisarra situationen med stor övertygelse.

Martin har också blivit en mångbottnad och intressant rollfigur, som känns äkta. Det är också lätt att känna för Gina, som är intressant och som tyvärr blivit den enda kvinnliga rollfiguren med någorlunda substans. I övrigt har de flesta blivit mer eller mindre endimensionella, och framförallt Elizabeth har blivit lite väl tunn och lämnar en hel del övrigt att önska. Däremot har filmen ett fördelaktigt tempo, med en imponerande intensitet och en hel del spänning. Det blir intensivt och spännande under stora delar av filmen, och därför fängslas man lätt av den fascinerande och rafflande intrigen. Visserligen förekommer några mer lugna och händelsefattiga scener, men de är få till antalet och filmen har överlag ett lagom intensivt tempo där intresset hålls vid liv hela tiden.

Filmen har också blivit mycket oförutsägbar, och med ett flertal oväntade vändningar vilket gör att man hela tiden sitter på helspänn. Under filmens gång reagerade jag visserligen på vissa luckor och trovärdighetsproblem, och situationen känns alltmer bisarr när precis alla verkar vara emot Martin. Det blir lite mycket, och jag började ifrågasätta om det här verkligen skulle kunna redas ut på ett övertygande sätt. Men till min stora förvåning kunde det faktiskt det, och genom den intelligenta och oförutsägbara upplösningen förändras allt. Mycket av det jag upplevt som trovärdighetsproblem och logiska luckor visar sig faktiskt vara fullt logiska, och det mesta håller ihop förvånansvärt väl. Det har blivit smart och genomtänkt på ett sällsynt lyckat sätt, och det förhöjer helhetsintrycket en hel del. Det är också få filmer som blivit så oförutsägbara som denna - jag hade ett flertal teorier på hur allting hängde ihop, men alla dessa visade sig vara felaktiga och det är trevligt då den här smarta vändningen faktiskt gör att det som hittills verkat totalt ologiskt plötsligt blir ganska logiskt.

Dock förekommer fortfarande ett fåtal logiska luckor, och även om det mesta hänger ihop logiskt när vi väl får veta hur allt hänger ihop, så är det inte riktigt allt som gör det. I efterhand tänker man på ett fåtal märkliga luckor och trovärdighetsproblem, men det är inget stort problem då man trots allt blir underhållen hela tiden och inte hinner tänka på något medan man faktiskt ser filmen. Jag kan också tycka att Unknown ibland fått lite väl stora actionelement, och ibland blir det fartfylld action enbart för sakens skull som egentligen inte tillför mycket. Det gäller bl.a. ett par biljakter, som visserligen är spännande och rafflande men som efter en stund mest börjar kännas tröttsamma. Och dessutom börjar jag vara ganska less på biljakter; något som det inte direkt finns någon brist i på film nuförtiden.

Fotot är utmärkt, och filmen har ett starkt och effektivt bildspråk med en del mycket stämningsfulla ödesmättade bilder över ett måttligt tjusigt Berlin som fungerar riktigt väl. Skådespelarinsatserna är också riktigt bra, och Liam Neeson - som annars inte brukar tillhöra någon av mina favoriter - gör faktiskt en riktigt bra insats i huvudrollen. Diane Krüger är som vanligt utmärkt, och spelar övertygande och trovärdigt där hon gör allt som går och lite till av den här rollfiguren. January Jones gör en helt okej insats som frun Elizabeth, även om hon bitvis känns en smula opersonlig och dessutom inte får mycket att arbeta med i den här ganska platta och otacksamma rollen. Bruno Ganz är också riktigt bra, men får inte mycket att arbeta med då han gömts undan i en lite för liten roll. Även i övrigt är det bra skådisar, och jag uppskattar den autentiska stilen genom att de tyska skådespelarna faktiskt pratar tyska när ingen utlänning är med - alltför ovanligt i dagens läge.

Trots en del bekanta beståndsdelar i grundpremissen har Unknown blivit en förhållandevis nyskapande och ovanlig film som med enkla medel håller intresset vid liv. Filmen har ett föredömligt tempo, är lagom invecklad utan att bli övertydlig och är överlag riktigt spännande. Slutet är också riktigt smart, och då kan jag förlåta vissa oengagerande actionscener samt ett fåtal logiska luckor och trovärdighetsproblem. Slutintrycket är att Unknown blivit en riktigt bra och engagerande film, som är förhållandevis minnesvärd men samtidigt inte är något jag skulle vilja se om i första taget. Men den är absolut väl värd att se och känns nyskapande och intressant trots en måttligt originell grundpremiss, och därför blir en stark sjua det solklara betyget.

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,40:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är riktigt bra. Filmen är textad på 11 olika språk, däribland de fyra skandinaviska språken plus engelska för hörselskadade. Tyvärr finns ingen vanlig engelsk text, och heller ingen svensk text för hörselskadade. Den svenska översättningen håller ganska hög klass, om än med enstaka missar. Texten är i minsta laget, men är ändå ganska lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny (eller egentligen landsval). Av någon outgrundlig anledning finns det ett 50-tal länder fördelade på tre sidor att välja mellan på menyn - många fler än vad som verkligen erbjuds i textnings- eller dubbningsväg. Väljer man Sverige visas därefter ett par trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi) innan huvudmenyn visas som är stillastående och enkel men endast på engelska. Märkligt nog tycks språkvalet i början bara påverka vad som ska visas innan menyn, och påverkar inte vilket språk som filmen kommer att visas på. Även om man väljer svenska som språk från början, så visas filmen alltså som standard utan text. För att välja textning, måste man gå in under huvudmenyn, och där välja textspår.

Ett nytt irritationsmoment uppstår efter att man sett klart filmen. Av någon outgrundlig anledning visas då varningstexter på 40 olika språk (!), trots att majoriteten av dessa inte ens finns med på skivan och att den här DVD-utgåvan inte säljs i något land där man talar merparten av språken. Dessa visas en i taget med 10 sekunder per språk, vilket alltså innebär att det visas varningstexter i över sex minuter. Det går heller inte att hoppa förbi dessa överhuvudtaget, varken genom att gå till nästa kapitel, trycka på menyknappen eller ens genom att spola på bild. Har varningstexterna börjat visas, så går ingenting att göra på drygt sex minuter, om man inte helt stänger av DVD-spelaren. För att komma runt detta oerhörda irritationsmoment bör man därför komma ihåg att avbryta filmen innan varningstexterna börjar visas, genom att trycka på DVD-spelarens menyknapp innan filmen visats helt klar (förslagsvis under den avslutande Warner-loggan i slutet av eftertexterna). Varför ska det vara så svårt att följa de flesta andra distributörers exempel, och bara visa varningstexter på det språk som man faktiskt valt textning på...?

Som extramaterial finns en fyra minuter lång bakom kulisserna-dokumentär som fått titeln What is Known?. Inslaget består huvudsakligen av intervjuer med skådespelarna och regissören, och det förekommer enstaka matnyttiga uppgifter men alldeles för stort fokus går åt till att beskriva rollfigurerna och handlingen; något man säkerligen redan vet om man sett filmen. Alltför mycket nytt framkommer inte, och vi får inte veta särskilt mycket om själva inspelningen av filmen eller ens rollbesättningen. Med bara fyra minuter är det också alldeles för kort för att hinna gå in på djupet på någonting. Där tar det roliga slut, och mer extramaterial än så finns inte. Inslaget har tyvärr ingen skandinavisk text, men det finns i alla fall engelsk text vilket definitivt är bättre än ingenting.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 november 2011
Senast uppdaterad: 18 november 2011

Recensionen har lästs 2702 gånger av 1505 personer, sedan den 17 november 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - SEXA - TVÅA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern