Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Unruly
(Ustyrlig)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Unruly premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Jag har inte lyckats utröna när filmen får ordinarie premiär, men gissningsvis under våren i distribution av Nordisk Film.
Sök efter Unruly på CDON
   ANNONS
Drama / Verklighetsbaserad / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 15 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Sverige/Danmark, 2022
Produktionsbolag: Nordisk Film, i samarbete med Svenska Filminstitutet & Danmarks Radio
Producent: Matilda Appelin
Regi: Malou Reymann
Manusförfattare: Malou Reymann & Sara Isabella Jønsson
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Maren - Emilie Kroyer Koppel Sørine - Jessica Dinnage
Karla - Josephine Grau Helga - Aya Grann
Fröken Nielsen - Lene Maria Christensen Ahlefeldt-Laurvig - Danica Curcic
Dr. Wildenskov - Anders Heinrichsen Karlo - Clint Ruben
Anna - Nanna Schaumburg-Muller Elise - Amalie Drud Abildgaard

Året är 1933, och jazzmusiken börjar sprida sig över Danmark - något många uppskattar, men som inte ses med blida ögon på av myndigheterna. En av de unga är 17-åriga Maren, den äldsta dottern i en fattig familj, som slutat skolan och nu jobbar på fabrik. Hennes trotsiga och frispråkiga stil uppskattas inte av staten, och när hon blir uppsagd från fabriken på grund av för många sjukanmälningar (!) ser de sociala myndigheterna sin chans - hennes mamma blir fråntagen vårdnaden av henne, och på mycket lösa grunder diagnosticeras hon snabbt som mentalt handikappad och omoralisk. Hon skickas till ön Sprogø, där det finns ett kvinnohem där "mentalt svaga" och "antisociala" kvinnor ska lära sig att bete sig såsom damer förväntas bete sig - detta med hjälp av hårt arbete, psykisk tortyr och mer eller mindre uppenbar hjärntvätt. Men Maren vägrar att bete sig som myndigheterna vill, och hennes närvaro på Sprogø börjar sakta förändra Sørine, som varit fast på anstalten i sex år och med åren blivit hjärntvättad till att förlora all slags personlighet.

Jag hade inte ens hört talats om Sprogø innan jag såg filmen, men det är hög tid att den här mörka delen av Danmarks historia tas upp och uppmärksammas - för att det här överhuvudtaget har fått förekomma i verkligheten, och än värre så pass sent som 1961, är inget annat än ren och skär skandal. Unruly är hursomhelst en mycket bra och fängslande film, som man sitter klistrad framför och inte vågar släppa blicken från ens en sekund.

Det är engagerande och välgjort, och rollfigurerna är genomarbetade och intressanta. Fokus ligger helt klart på Maren, men till viss del även Sørine; som båda två känns nyanserade och mångfacetterade. Då kan man åtminstone delvis ha överseende med att en del av de övriga rollfigurerna känns något stereotypa och att de flesta utöver de två blivit tämligen underutvecklade. Det är en oerhört gripande film, och jag grät floder medan jag såg filmen - och det var länge sedan jag såg något så berörande och tragiskt. För oavsett om just de här personerna funnits i verkligheten så är det inget annat än tragiskt och horribelt att det här fått förekomma, och det här är så förfärligt att skräckfilmer bleknar i jämförelse.

Men paradoxalt nog blir det både filmens uppgång och fall, för medan man berörs av alla livsöden och att allt det här fått förekomma blir det helt enkelt för mörkt och dystert. Efter att filmen inledningsvis uppvisat åtminstone en liten ljusglimt, så försvinner den efter ett tag och det blir lite för becksvart. När alla slags ljusglimtar försvinner blir det så deprimerande att man nästan tappar livslusten av att se på filmen, och då har det helt enkelt gått lite för långt - det hade behövts någon liten ljusglimt för att hålla hoppet uppe, istället för att utnyttja varenda tillfälle som finns att uppvisa hur hopplöst det är för alla.

Unruly är en mycket bra och välgjord film, med ett snyggt foto och utmärkta skådespelarprestationer. Det är gripande, hemskt och väldigt engagerande, men efter ett tag går det lite för långt när de sista ljusglimtarna försvinner och det blir så mörkt och dystert att hälften vore nog. Att det var så här i verkligheten är det ingen som ifrågasätter, men på film blir det lite för deprimerande när allt ser becksvart ut utan minsta lilla ljusglimt eller hopp om förbättring. För det här är en väldigt mörk och tragisk historia, som dessutom är så gripande att det är helt omöjligt att inte gråta.

Det är en film man sent kommer att glömma, men samtidigt hade jag som sagt gärna velat se något litet hopp för att inte publiken ska tappa livslusten lika fort som de intagna på Sprogö... Jag hade också gärna sett lite fler nyanser hos några fler rollfigurer än bara de två största, plus att det är tråkigt att personalen och doktor Wildenskov skildrats som stereotypa skurkar helt utan försonande egenskaper - det passar kanske på film, men i verkligheten betvivlar jag att de inblandade verkligen var renodlade skurkar som får de största Marvel-skurkarna att blekna i jämförelse. Men att det är en riktigt bra film råder ingen tvekan, och det är en film som alla snarast bör se; trots att det finns en viss risk att på fullaste allvar utveckla depression av att se den. En svag åtta blir därmed det självklara betyget, och fastän det är väldigt bra hade det kunnat bli ett mästerverk med lite finslipning av manuset.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 1 februari 2023

Recensionen har lästs 687 gånger av 416 personer, sedan den 1 februari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - NOLLA - NIA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern