Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Utan spår
(Untraceable)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Utan spår på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 37 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: USA, 2008
Produktionsbolag: Lakeshore Entertainment
Producent: Andy Cohen, Hawk Koch, Gary Lucchesi, Steven Pearl & Tom Rosenberg
Regi: Gregory Hoblit
Manusförfattare: Robert Fyvolent, Mark Brinker & Allison Burnett
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jennifer - Diane Lane Eric - Billy Burke
Griffin - Colin Hanks Owen - Joseph Cross
Annie - Perla Haney-Jardine Stella - Mary Beth Hurt
Richard Brooks - Peter Lewis Tim Wilks - Tyrone Giordano

Den amerikanska producenten och regissören Gregory Hoblit har mestadels blivit känd genom avsnitt av diverse TV-serier, såsom Lagens änglar, På spaning i New York och Spanarna på Hill Street. Han har dock också legat bakom ett mindre antal filmer; nu senast Bristande bevis (som tidigare recenserats här). Nu är han tillbaka, och den här gången med en kriminalthriller som handlar om Internet. Här står FBI och deras IT-brottsavdelning i centrum - en avdelning som jobbar med grövre IT-relaterade brott, såsom pedofiler och kreditkortsbedrägerier. På den avdelningen jobbar bl.a. Jennifer Marsh, vars man nyligen dött och som nu ensam tar hand om sin 8-åriga dotter. Hon får en dag tips om en mystisk webbsajt med adressen www.killwithme.com. Som alla som kan engelska börjar ana, är det inte direkt någon trevlig harmlös webbsida man har att göra med. På sajten direktsänds passiv tortyr av en kattunge via streamad video, fast någon människa syns inte till. När katten dör försvinner också sajten. Hennes kollegor tycker att det trots allt är tämligen ofarligt, och inte värt att lägga ner några resurser på. Men hennes instinkt om att mer hemskheter är på gång visade sig vara rätt. När sajten startar upp nästa gång är det nämligen en levande människa som torteras. En kidnappad man har bundits fast på en okänd plats, och mannen torteras utifrån antalet besökare som sajten får - ju fler besökare, desto snabbare dör han. Sajten verkar inte gå att spåra, och antalet besökare ökar stadigt...

Då det redan finns en övermängd av kriminalthrillers i världen, i synnerhet från USA, så börjar det krävas ganska mycket för att man ska bli imponerad. Men jag blev positivt överraskad av Utan spår, som faktiskt är riktigt bra. Efter alltför många andra filmer och serier med fejkade skärmbilder och tveksamma datafakta utan större verklighetskoppling, så blev jag förvånad över att den här filmen faktiskt känns ganska trovärdig. Såvitt jag kunnat bedöma låter all Internet-terminologi riktig och autentisk, och därför blir filmen tyvärr ganska realistisk. Dock förefaller det osannolikt att en enda person skulle kunna göra arrangera allt detta - då det hade krävts datorkunskaper långt utöver det vanliga - och dessutom måste det vara svårt att kunna ordna så att maskiner och redskap kopplas till en dator på så sätt att antalet besökare på en webbsida kan påverka någonting i riktiga livet. Det är osannolikt, men inte helt omöjligt. Det är också skrämmande om så många människor verkligen skulle kunna tänka sig att besöka en webbsida med vetskapen att det kan kosta någon livet, men med så många nyfikna personer i världen, så är det nog tyvärr inte så orealistiskt som man hade önskat. Filmen har i alla fall blivit riktigt spännande, och håller intresset vid liv hela tiden. Rollfigurerna är relativt mångbottnade, och vi får lära känna åtminstone några ganska väl. I synnerhet huvudrollen Jennifer har blivit betydligt mer genomarbetad än brukligt, och det är en trevlig omväxling med en tuff kvinna i centrum för kriminalfilmer. Skådespelarinsatserna är också över förväntan, och Diane Lane gör en utmärkt insats som Jennifer. Hon lyckas på ett skickligt sätt att både framstå som tuff och mänsklig, och spelar starkt och trovärdigt. Dessutom är Colin Hanks, mest känd som Alex i TV-serien Roswell, utmärkt som Griffin. Filmen är ganska välgjord, och fotot är snyggt om än inte alltför originellt. Trots filmens originella tema, så har det dock dykt upp lite för många klichéer och en del av tortyrscenerna verkar ha lånats från bl.a. filmen Saw. Slutet känns också lite för hastigt och tillrättalagt, och det är en nackdel att mördarens identitet avslöjas lite för tidigt - det är mer effektfullt medan vi inte vet någonting om gärningsmannen. Dessutom är storyn ganska invecklad, och även om man är uppmärksam kan det vara svårt att uppfatta alla turer och vändningar. En något enklare mall hade varit att föredra, även fast jag medger att det är en svår balansgång. Utan spår hade absolut kunnat bli bättre, men är definitivt en riktigt bra film; väl värd att se för de allra flesta. Dock är det en fördel med relativt goda kunskaper om datorer och Internet, då det annars finns risk att man inte förstår särskilt mycket. Jag skulle inte vilja se om filmen i första taget, men en svag sjua förtjänar den i alla fall.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 oktober 2008
Senast uppdaterad: 10 oktober 2008

Recensionen har lästs 2858 gånger av 1629 personer, sedan den 10 oktober 2008

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - NIA - FYRA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern