Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer / Icke-dubbade TV-serier

Valemont - Enrolling New Blood
(Valemont)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller serien samt sätta egna betyg.

Tack till Warner Home Video för recensionsexemplaret
Sök efter Valemont på CDON
   ANNONS
Drama / Fantasy / Thriller / Rysare / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm / TV-serie
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 36 minuter
Avsnittsinformation: 35 avsnitt á 3 minuter
Genre: Fantasyrysarthriller
Produktionsland/år: Kanada/USA, 2009
Produktionsbolag: MTV Films & Electric Farm Entertainment
Producent: Brent V. Friedman, Stan Rogow & Jeff Sagansky
Regi: Stefan Scaini
Manusförfattare: Nina G. Bargiel & Christian Taylor
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Sophie - Kristen Hager Poppy - Nikki Blonsky
Gabriel - Tyler Hynes Eric - Eric Balfour
Sebastian - Dillon Casey Beatrice - Jessica Parker Kennedy
Leonardo - Kyle Mac Melissa - Georgina Reilly

2009 visade amerikanska MTV en kanadensisk rysarthrillerserie vid namn Valemont, som bestod av totalt 35 avsnitt på vardera två och en halv minut (!). De första 12 avsnitten visades som utfyllnadsprogram på MTV, medan resten bara kunnat ses på MTVs hemsida. Enligt uppgift ska serien även ha visats på skandinaviska MTV, men om det innefattade alla 35 avsnitt eller om ens alla avsnitt kunnat ses på deras skandinaviska webbplats är för mig okänt (de finns i alla fall inte kvar där i dagsläget). Nu har serien släppts på DVD i Skandinavien, ihopklippt som en sammanhängande långfilm under titeln Valemont - Enrolling New Blood.

Universitetsstudenten Eric Valen hittas mördad, och hans lik är så kraftigt misshandlat att polisen tvingas ta till tandkort för att identifiera honom. Hans syster Sophie, som inte träffat honom på många år, får beskedet. Av polisen får hon också Erics upphittade mobiltelefon, som antyder att något skumt pågår på hans universitet; det prestigefulla Valemont University. Då polisen inte verkar särskilt engagerade i att lösa mordet bestämmer Sophie sig för att utreda saken på egen hand, och hon börjar därför på Erics universitet som ny student. Det dröjer dock inte länge innan hon inser att något mycket skumt pågår på Valemont, och att skolan och dess studenter döljer mörka och blodiga hemligheter...

Grundstoryn bakom Valemont är absolut intressant, och jag hade ganska höga förväntningar inför filmen. Men att försöka släppa en TV-serie som sammanhängande långfilm är allt annat än problemfritt, vilket alla som försöker att se Valemont - Enrolling New Blood snart blir varse. Såvitt jag förstår innehåller filmen trots allt hela TV-serien utan nedklippningar, men de återges inte i sin ursprungliga form utan ihopklippt som en sammanhängande film. Och även om det kanske fungerar i TV-serie-form med knappt tre minuter långa avsnitt dagligen, så fungerar det inte lika bra som långfilm. Sophie är en intressant rollfigur och storyn är fascinerande. Men ack så osammanhängande och fragmentariskt det blir. Bitvis är det riktigt intressant och spännande, och så kan det fortsätta i några minuter. Men plötsligt klipps det till någon ny handling; det blir en ny dag eller ny scen med svag koppling till föregående handlingar.

Åtminstone periodvis känns det väldigt hoppigt, och det blir allt värre ju längre serien pågår. På dessa dryga 90 minuter har nämligen manusförfattarna försökt att hinna med lika mycket som man brukar hinna med i en TV-serie på runt 15 timmar, och när det ska sammanfattas på så kort tid blir det snabbt ganska rörigt och fragmentariskt. Visserligen är det innehållsrikt och det är väldigt mycket som händer under kort tid, men det medför också att allting blir så förenklat och kortfattat så att även dubbelt så lång speltid hade blivit alldeles för kort. Många rollfigurer presenteras, men av de flesta får man inte veta mycket mer än förnamnet. Den enda någorlunda mångbottnade karaktären är just Sophie, medan de flesta andra förblir endimensionella och i en del fall även stereotypa. Tempot är oerhört högt, och det är många rollfigurer och handlingar som ska hinna visas upp på väldigt kort tid. Det fungerar lite sisådär. Bitvis är det riktigt bra och engagerande, och bitvis blir det bara allmänt förvirrande. När sluttexterna börjar rulla känner man sig helt slut, då ens hjärna redan har svämmat över av intryck och personer.

Kanske fungerade Valemont bättre i TV-serie-form, då man bara fick ett knappt tre minuter långt avsnitt varje dag, och kanske bättre kunnat ta in handlingen innan nästa del. Jag vet ärligt talat inte, men vad jag vet är i alla fall att det som långfilm betraktat inte fungerar alltför bra. De videomeddelanden (MMS) från Eric som vi då och då får se från Erics mobil känns också lite egendomliga. Som TV-serie funkade det säkert bra och var en effektiv berättarteknik att inleda avsnitt med, men som film blir det efter ett tag ganska märkligt då Eric avslöjar allt mer om hemligheterna på universitetet. Rimligen måste väl tanken vara att Sophie spelar upp dessa videomeddelanden, då det var hon som hittade Erics mobiltelefon, men i så fall borde det knappast komma som någon chock för henne när alla hemligheter om vad som pågår går upp även för henne. För ingen kan väl ämna till att bara spela upp ett videomeddelande åt gången med någon dags mellanrum, om man hittar åt sin sedan länge försvunna brors mobil och försöker ta reda på vad som hänt honom...? Slutet lämnar också en hel del övrigt att önska, och är så ouppklarat som det bara är möjligt. Det hade varit perfekt som cliffhanger till en ny säsong av en TV-serie, men som film duger det verkligen inte. Och såvitt jag förstår gjordes det inte fler avsnitt än detta, varför denna extrema cliffhanger alltså aldrig fick någon fortsättning på MTV.

Fotot är fullt funktionellt, och bildspråket är effektivt men inte särskilt originellt. Inga överraskningar, men heller inga irrationsmoment vad gäller fotot. Skådespelarinsatserna är ganska bra, men de flesta lär inte vinna någon Oscar i första taget. Det rör sig om relativt okända kanadensiska skådisar, och deras talanger varierar en del även om de allra flesta är helt okej. Kristen Hager är dock riktigt bra i huvudrollen som Sophie, och Nikki Blonski (mest känd från Hairspray) är som vanligt utmärkt. Men jag hade verkligen velat se betydligt mer av hennes rollfigur Poppy, som trots allt är intressant och har stor potential.

Valemont har absolut en intressant grundstory, och att bevittna ett sådant här TV/Internet-fenomen är definitivt fascinerande. Så jag uppskattar att Valemont äntligen släppts på DVD i Skandinavien, två år efter att serien spelats in. Men kanske hade det fungerat bättre om DVD:n kunnat erbjuda de avsnittsindelade ursprungliga avsnitten, istället för att försöka klippa ihop allting till en film. För som långfilm betraktat fungerar det inte alltför väl, medan det kanske kan ha funkat bättre som serie. Men trots de många bristerna och den väldigt osammanhängande känslan är det bitvis riktigt engagerande och intressant, och man bryr sig om Sophie som känns äkta med enkla medel. Bitvis är det hyfsat spännande och det är även underhållande och ibland småroligt. Men att kalla det för rysare är verkligen att överdriva saken rejält, för mer än milt obehagligt och halvspännande blir det aldrig.

Att sätta betyg på något så egendomligt och udda är verkligen svårt, men om man vet om att det är en TV-serie som återges istället för att tro att det är en fristående långfilm (något jag inledningsvis trodde) så får man betydligt större utbyte av Valemont. Därför väljer jag med viss tvekan en femma i betyg, då det trots allt är sevärt. Det är bara tråkigt att samma TV-team inte kunnat göra en ordentlig TV-serie med samma story och samma skådisar, med en ordentlig säsong bestående av halvtimmes- eller entimmeslånga avsnitt och minst ett 20-tal avsnitt. Då hade det kunnat bli riktigt bra, istället för bara intressant. Och varför hade man inte kunnat åtminstone få till ett acceptabelt slut...?

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men det finns ingen engelsk text alls. Någon text för hörselskadade finns heller inte. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra. När man matar in DVD-skivan möts man av engelskspråkiga varningstexter i 10 sekunder, som är uppenbart USA-inriktade (med varningar om FBI och liknande) och inte alls är tillämpbar i Europa. Den går inte att hoppa förbi. Därefter spelas en distributörsjingel, innan man direkt kommer till huvudmenyn. Den är mycket enkel och enbart innehåller möjlighet att spela filmen samt språkinställningar; inte ens scenval finns att tillgå.

Efter filmens slut uppstår också Warners traditionella irritationsmoment, då det visas varningstexter på 40 olika språk, trots att majoriteten av dessa inte ens finns med på skivan och att den här DVD-utgåvan inte säljs i något land där man talar merparten av språken. Dessa visas en i taget med 10 sekunder per språk, vilket alltså innebär att det visas varningstexter i över sex minuter. Varför ska det vara så svårt att följa andra distributörers exempel, och bara visa varningstexter på det språk som man faktiskt valt textning på...? Den här gången går det dock att hoppa förbi varningstexterna genom att antingen spola på bild eller trycka på menyknappen, så då blir det i alla fall inte lika illa som vanligt. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är tråkigt då MTVs amerikanska webbsida släppt en del bonusmaterial till serien såsom alternativa slut, vilket tyvärr inte går att spela upp därifrån utanför USA.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 15 december 2011
Senast uppdaterad: 16 december 2011

Recensionen har lästs 3947 gånger av 2114 personer, sedan den 15 december 2011

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller serien. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - TVÅA - ETTA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern