Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Vanity Fair
(Vanity Fair)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Scanbox Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Vanity Fair på CDON
   ANNONS
Drama / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 19 minuter
Genre: Historiskt kostymdrama
Produktionsland/år: USA/Japan, 2004
Produktionsbolag: Focus Features & Granada Film
Producent: Janette Day, Lydia Dean Pilcher & Donna Gigliotti
Regi: Mira Noir
Manusförfattare: Matthew Faulk, Mark Skeet & Julian Fellowes
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Becky - Reese Witherspoon Amelia - Romola Garai
Lady Crawley - Meg Wynn Owen Rawdon - James Purefoy
George - Jonathan Rhys Meyers

William Thackeray var en känd 1800-talsförfattare i viktorianska England, som skrev ett flertal prisbelönade romaner. Hans mest kända verk fick i Sverige titeln "Fåfängans marknad", och har redan filmatiserats ett flertal gånger - däribland ett par brittiska miniserier. Men det här är den första nyare långfilmsversionen av romanen - ett brittiskt-amerikanskt samarbete regisserad av den indiska filmskaparen Mira Noir, där huvudrollen spelas av den alltid lika duktiga amerikanska skådespelerskan Reese Witherspoon. Filmen tar sin början 1802, där vi lär känna den vackra men fattiga unga flickan Becky Sharp - dotter till en fransk operasångerska och en brittisk konstnär, som vuxit upp på ett barnhem under otrevliga förhållanden. Hennes enda nära vän är barndomskompisen Amelia, när hon några år senare skickas iväg till familjen Pitt för att jobba som guvernant. Becky får mersmak för det mer välbärgade livet, och gör allt hon kan för att klättra socialt - något som inte är särskilt svårt med hennes utseende och utstrålning. Och mycket riktigt faller snart en av sönerna i familjen Pitt för henne...

Jag har aldrig varit speciellt förtjust i historiska filmer, och har alltid föredragit filmer som utspelas mer i nutid. Det här är inget undantag, även om jag inledningsvis blev rätt imponerad av filmen. Men tyvärr föll intrycket, ju mer jag såg av filmen. Det som var bra i början, blir fortsättningsvis alltmer rörigt och osammanhängande, och det saknas någon riktig röd tråd att hålla ihop allting. Vid ett flertal tillfällen hade jag också stora problem att riktigt förstå vad som verkligen händer, och mycket oklarheter framstår fortfarande. Ibland blir det också lite väl tvära kast, och det känns som att ett flertal nyckelscener saknas. Exempelvis gifter sig Becky vid ett tidigt skede, utan att vi får se någon tillstymmelse av det. Samtidigt känns vissa scener lite väl utdragna, och med en speltid på 2 timmar och 15 minuter känns det väldigt långt efter ett tag. De flesta biroller känns också väldigt endimensionella, och det är inte många karaktärer som vi verkligen får lära känna ingående. Reese Witherspoon porträtterar dock Becky på ett alldeles lysande sätt, och hon bevisar än en gång att hon tillhör en av världens bästa skådisar. De andra skådespelarna är visserligen samtliga skapliga, men känns bleka och platta i jämförelse med Reese. Jag har inte själv läst 1800-talsromanen som filmen bygger på, men då boken tydligen är över 400 sidor lång och lär enligt uppgift vara ganska omfattande och komplicerad, skulle jag tro att det det största problemet med filmen. En så lång bok skulle kanske passa bättre i TV-serieform, som redan gjorts vid mer än ett tillfälle. Den här filmen känns i alla fall som en besvikelse, även om den med viss tvekan fortfarande är sevärd.

Det första man slås av med Scanbox DVD-utgåva från slutet av 2005, är att baksidestexten stämmer väldigt dåligt överens med själva filmen. Av distributörens beskrivning att döma får man intrycket att detta rör sig om en nutida lättsam dramakomedi, och det är långt ifrån sanningen. Jag skulle nästan gå så långt som att undra om författaren av baksidesbeskrivningen verkligen sett samma film som vi andra... DVD-utgåvan är i alla fall i anamorfisk Widescreen i formatet 2,35:1, och har ljud på engelska i Dolby Digital 5.1. Textning finns på svenska, norska, danska och finska; men tyvärr inte engelska. Det finns heller ingen textning för hörselskadade. Bild- och ljudkvalitet är bra, men utan att utmärka sig.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 juni 2006
Senast uppdaterad: 8 juni 2006

Recensionen har lästs 3550 gånger av 1946 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - NIA - TVÅA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern