Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Vares - Den rättfärdiges väg
(Vares - Kaidan tien kulkijat)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Vares på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 33 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Finland, 2012
Produktionsbolag: Solar Films, i samarbete med Mainostelevisio (MTV3) & Nordisk Film
Producent: Jukka Helle & Markus Selin
Regi: Anders Engström
Manusförfattare: Mika Karttunen, baserat på en roman av Reijo Mäki
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jussi Vares - Antti Reini Pastor Hukkanen - Markku Maalismaa
Taisto Raappana - Peter Franzén Elisabeth Raappana - Merja Larivaara
Sulo Hento - Kari-Pekka Toivonen Juhana Sulander - Jarmo Mäkinen
Skitmanteln - Aake Kalliala Juhani Luusalmi - Eppu Salminen
Konstapel Larva - Petteri Summanen Kalle Riutta - Pekka Huotari
Peitsara - Tomi Salmela Anna-Liisa Vaara - Heini Kanniainen

Den finska författaren Reijo Mäki har etablerat sig som en av Finlands främsta kriminalförfattare. Merparten av de många romaner han skrivit genom åren har handlat om den Åbo-baserade privatdetektiven Jussi Vares, som haft huvudrollen i 22 kriminalromaner till dags dato, utgivna mellan 1986 och 2011. Under 2000-talet gjordes två filmer med Jussi Vares; de i Finland mycket framgångsrika biovisade filmerna Vares från 2004 och V2 - Död ängel från 2007. Ingen av filmerna har vare sig visats på bio eller släppts på VHS/DVD i Sverige, men har däremot visats på Canal+ vid några tillfällen under 2000-talet. Under 2011 - 2012 har en ny serie filmer med Jussi Vares producerats med nya skådespelare. Den första visades på bio i Finland, medan resterande släppts direkt på DVD (där samtliga släpps direkt på DVD i Sverige). Nu har även den fjärde filmen släppts i Sverige, Vares - Den rättfärdiges väg, baserad på Reiko Mäkis sjunde bok i serien från 1992.

Jussi Vares jobbar som privatdetektiv i Åbo i Finland, när han inte super på den lokala puben. I byn Tvåälvslandet i Österbotten har en ung tjej hittats mördad, och polisen har lagt ned utredningen i brist på bevis. Vares blir därför ombedd att resa till byn och själv utreda saken. Men det här är ingen vanlig by - här är alla djupt religiösa, och merparten av staden är medlemmar i en religiös sekt som leds av predikanten och sektledaren Taisto Raappana. Byn verkar också krylla av mer eller mindre udda människor, som alla verkar dölja något. Och det dröjer inte länge innan Vares inser att det kan vara livsfarligt att utreda någonting i den här byn...

Precis som de tre första filmerna i serien är Vares - Den rättfärdiges väg en lågmäld och annorlunda film, som sticker ut från mängden och erbjuder något förhållandevis nytt av kriminalgenren; långt ifrån den lite slätstrukna och övertydliga stil som exempelvis Wallander och Beck vanligtvis har erbjudit. Jag uppskattar ambitionen att producera mer nyskapande kriminaldramer, och upplägget är intressant även om grundidén inte är helt olik norska Varg Veum. Jag tycker om Vares som rollfigur, som har blivit ganska mångbottnad och långt ifrån lika slätstruken som i de flesta svenska kriminalare.

Storyn i den här filmen är ovanligt bra och kanske den bästa hittills, och religiösa sekter är förstås alltid ett intressant ämne att ta upp. Därför blir jag besviken över att filmen som sådan inte alls blivit lika bra som grundpremissen, och inte känns som någon av de starkare filmerna i serien. Det är hyfsat underhållande och intressant, och jag uppskattar att filmen kryddats med en del lågmäld humor. Därför finns onekligen en viss charm, och periodvis är det också hyfsat spännande.

Men det är också en ganska rörig film, med många rollfigurer och sidohistorier, och där det inte alls är så lätt att hålla koll på allting. Genom det stora persongalleriet och den lite för lågmälda stilen där manusförfattarna verkat satsa allt på att undvika övertydlighet, uppstår också en del logiska luckor och märkliga egenheter. Ibland beter sig Vares också mer än lovligt korkat. Bitvis blev det därför ganska oengagerande, då jag började tappa intresset över vem mördaren egentligen var eller ens om Vares själv kommer att överleva.

Det är dessutom ganska segt och utdraget, och tempot är betydligt lägre än i Aprilflickorna. Här går det ganska långsamt framåt, förutom vid några få tillfällen då det istället går orimligt snabbt. Däremot uppskattar jag att det blivit mer spännande än i tidigare filmer, då det är också handlar om farliga situationer för Vares själv. Det är också trevligt med miljöbytet, då den här filmen för en gångs skull inte längre utspelas i Åbo. I och med den korta längden har många rollfigurer blivit tämligen endimensionella, men vi får i alla fall lära känna Vares på ett fint sätt och han känns förvånansvärt äkta; detta trots att han inte direkt utvecklas speciellt mycket för varje film.

I den första filmen störde jag mig mycket på överanvändningen av Vares berättarröst, som berättade precis allt i tid och otid; men dessbättre har det fungerat bättre i de senare filmerna. Visst är det fortfarande en hel del voice-overs med Vares, men man stör sig inte på det på samma sätt som i Ondskans kyss. Framförallt är det här mer värdefull information som tas upp, och det upplevs inte längre som att berättarrösten tar upp sådant som man hellre velat se i bild. Men jag ställer mig fortfarande tveksam till om det verkligen är nödvändigt med så många berättarröster i kriminaldramer - om det behövs voice-overs i en kriminalare tycker jag att det bör tyda på att filmerna blivit för lågmälda.

Fotot är fullt funktionellt, och innehåller en del vackra vyer och ett effektivt men måttligt originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är helt okej och gör det de ska, men ärligt talat blev jag inte så jätteimponerad av Antti Reini. Han spelar lite onaturligt och stelt, och jag upplever hans spel som lite konstlat. Kanske beror det åtminstone delvis på språket, så det är möjligt att det blir bättre när man vänjer sig vid finskan. Då är resten av ensemblen bättre, men det är inte direkt Oscarsklass på någon i den här filmen. Inte minst tycker jag att Peter Franzén spelar över i rollen som sektledaren Taisto.

Vares - Den rättfärdiges väg är en välgjord och hyfsad film, som till viss del underhåller men som tyvärr blivit alldeles för rörig och seg till den grad att det bitvis upplevs ganska oengagerande. Mitt betyg stannar till sist på en femma, och fastän filmen överlag inte direkt är dålig så blir jag besviken då Vares hade haft potential att bli så mycket bättre än filmerna nu har blivit. Efter att Aprilflickorna var en bättre film blir jag också besviken över att Den rättfärdiges väg nu är tillbaka på ungefär samma nivå som den första och tredje filmen igen. Ännu mer blir jag besviken över att man inte fått till det hela bättre, då grundpremissen och storyn i den här filmen ärligt talat är den bästa hittills för Vares. Tycker man om kriminalare och är leds på Wallander och Beck är det ändå värt att ta en titt på Vares - Den rättfärdiges väg, i synnerhet om man är pigg och utvilad, men samtidigt är det ingen större förlust om man hoppar över den.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, medan ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och tvåkanalig stereo. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men utmärker sig inte som något utöver det vanliga. Filmen har vanlig text på svenska, norska, danska och engelska plus finsk text för hörselskadade. Det finns dock ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är stor och lättläst, och det är glädjande att texten är ovanligt stor. Däremot förekommer några grammatikfel, och en del märkliga detaljer i texten som får mig att undra om det är felöversatt (något jag inte kan bedöma, då mina kunskaper i det finska språket är obefintliga). När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny och varningstexter. Märkligt nog innehåller språkvalsmenyn bara finska och engelska som val, vilket avgör menyspråket och eventuell förvald textning. För att ha en chans att förstå något måste man följaktligen välja engelska som språk, och därefter gå in i språkinställningsmenyn och välja svenska. Efter språkvalsmenyn kommer man i alla fall direkt till huvudmenyn, och alla menyerna är stillastående men med en ganska långsam ut- och intoning som kan upplevas lite störande. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Det enda extramaterialet som finns är en trailer för samma film som man just sett. Det låter inte alltför upphetsande, och ännu värre blir det då trailern bara återges på finska utan text.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 november 2012
Senast uppdaterad: 17 november 2012

Recensionen har lästs 3334 gånger av 2143 personer, sedan den 16 november 2012

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - FYRA - TREA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern