Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Vares - Spelmarkern
(Vares - Uhkapelimerkki)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Vares på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 34 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Finland, 2012
Produktionsbolag: Solar Films, i samarbete med Mainostelevisio (MTV3) & Nordisk Film
Producent: Jukka Helle & Markus Selin
Regi: Lauri Törhönen
Manusförfattare: Mika Karttunen, baserat på en roman av Reijo Mäki
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jussi Vares - Antti Reini Sole Sulavesi - Minna Haapkylä
Timo Petterson - Risto Kaskilahti Susanne Petterson - Sari Puumalainen
Selma Natunen - Kaarina Hazard Von Knorr - Jouko Puolanto
Kommissarie Hautavainio - Ilkka Heiskanen Anna Huttunen - Maria Järvenhelmi
Huggormen - Jasper Pääkkönen Ruuhio - Mikko Leppilampi
Irene - Maarit Peltomaa Maria Rodriques - Tuula Amberla
Topi Penkki - Jarkko Tamminen Geronimo - Tommi Eronen
Stahanov - Jevgeni Haukka Juhani Luusalmi - Eppu Salminen

Den finska författaren Reijo Mäki har etablerat sig som en av Finlands främsta kriminalförfattare. Merparten av de många romaner han skrivit genom åren har handlat om den Åbo-baserade privatdetektiven Jussi Vares, som haft huvudrollen i 22 kriminalromaner till dags dato, utgivna mellan 1986 och 2011. Under 2000-talet gjordes två filmer med Jussi Vares; de i Finland mycket framgångsrika biovisade filmerna Vares från 2004 och V2 - Död ängel från 2007. Ingen av filmerna har vare sig visats på bio eller släppts på VHS/DVD i Sverige, men har däremot visats på Canal+ vid några tillfällen under 2000-talet. Under 2011 - 2012 har en ny serie filmer med Jussi Vares producerats med nya skådespelare. Den första visades på bio i Finland, medan resterande släppts direkt på DVD (där samtliga släpps direkt på DVD i Sverige). Nu har även den femte filmen släppts i Sverige, Vares - Spelmarkern, baserad på Reiko Mäkis artonde bok i serien från 2007 (den hittills nyaste boken som filmatiserats).

Jussi Vares jobbar som privatdetektiv i Åbo i Finland, när han inte super på den lokala puben. En kväll stöter Jussi på en kvinna vid en bankomat, som ser väldigt upprörd men inte säger någonting om varför. Han blir attraherad av den mystiska kvinnan, som heter Sole Sulavesi, och de inleder ett förhållande. Det går snabbt framåt, men lyckan blir också kortvarig. En kort tid därpå hittas Sole död uppe i ett fågelskådningstorn på Runsala. Jussi blir själv misstänkt för mordet, och under tiden blir han ombedd av kvinnans bror att utreda dödsfallet.

Precis som de fyra första filmerna i serien är Vares - Spelmarkern en lågmäld och annorlunda film, som sticker ut från mängden och erbjuder något förhållandevis nytt av kriminalgenren; långt ifrån den lite slätstrukna och övertydliga stil som exempelvis Wallander och Beck vanligtvis har erbjudit. Jag uppskattar ambitionen att producera mer nyskapande kriminaldramer, och upplägget är intressant även om grundidén inte är alltför originell. Jag tycker om Vares som rollfigur, som har blivit ganska mångbottnad och långt ifrån lika slätstruken som i de flesta svenska kriminalare. I den här filmen känns han också mer mänsklig än tidigare, och det uppskattar jag.

Grundpremissen är riktigt lovande, och jag måste medge att jag till en början verkligen tyckte om Vares - Spelmarkern. Det är intressant, berörande och engagerande. Man bryr sig om Vares och vad som ska hända, och under de första 45 minuterna är det en bra och underhållande film. Det är aningen spännande, och framförallt fängslande där intresset hålls vid liv. Genom att Vares (förvisso nyblivna) flickvän är offret blir filmen också mer berörande än vanligt och får en lite annorlunda prägel. Så här fortsätter det hyfsat länge, då filmen är lagom invecklad för att man inte ska tappa intresset, och där tempot också är lagom högt - det är visserligen ganska långsamt, men inte alls segt eller tråkigt.

Men som ni säkert redan anat finns det en baksida. Manusförfattaren verkar tyvärr ha blivit överambitiös, och efter ett tag blir det så många rollfigurer och sidohistorier att man börjar tappa intresset. Det blir rörigt och svårbegripligt, och det är allt annat än lätt at komma ihåg vem respektive person är. Genom filmens lite för lågmälda stil där man till varje pris velat undvika övertydlighet blir det mycket som upplevs kryptiskt och märkligt, och särskilt under den sista halvtimmen blir det så rörigt och invecklat att man hinner glömma bort hur filmen egentligen började. Till sist slutade jag helt bry mig om utgången. Det blir heller inte bättre att upplösningen känns minst sagt långsökt, där trovärdigheten kraftigt sjunker. Mot slutet blir det också lite väl segt med några onödiga scener och inte minst en hel hög rollfigurer som visar sig vara mer eller mindre ovidkommande. Det är heller inte särskilt spännande, trots att filmen på omslaget kategoriseras som en thriller.

I den första filmen störde jag mig mycket på överanvändningen av Vares tankar som berättarröst, som berättade precis allt i tid och otid; men dessbättre har det fungerat bättre i de senare filmerna. Visst är det fortfarande en hel del voice-overs med Vares, men man stör sig inte på det på samma sätt som i Ondskans kyss. Framförallt är det här mer värdefull information som tas upp, och det upplevs inte längre som att berättarrösten tar upp sådant som man hellre velat se i bild. Men jag ställer mig fortfarande tveksam till om det verkligen är nödvändigt med så många berättarröster i kriminaldramer - om det behövs voice-overs i en kriminalare tycker jag att det bör tyda på att filmerna blivit för lågmälda. Man kan heller inte låta bli att känna att en film där man ofta hör vad huvudrollen tänker upplevs en smula för introvert för sitt eget bästa.

Fotot är fullt funktionellt, och innehåller en del vackra vyer över Åbo och ett effektivt men måttligt originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är helt okej och gör det de ska, och fastän jag aldrig varit så jätteförtjust i Antti Reini så är han bättre än väntat här. I den här filmen spelar han mer naturligt och trovärdigt, och gör sin kanske bästa rollprestation på länge. Även i övrigt är det bra skådespelare med många stabila rollprestationer, men inte direkt någon Oscarsklass.

Vares - Spelmarkern är en välgjord och hyfsad film, som underhåller och är intressant men som tyvärr blivit alltför ojämn. Efter en riktigt intressant första halva blir filmen därefter alldeles för rörig och kryptisk tills det börjar upplevas oengagerande. Det är ändå helt okej och visst duger det som underhållning för stunden, men mycket mer än så blir det heller inte. Mitt betyg stannar till sist på en stark femma, och även fast det inte alls är dåligt så är det beklagligt då det hade kunnat bli så mycket bättre om man fortsatt i samma stil som den första halvan hela tiden ut. Jag är också besviken över att ingen av filmerna med Vares varit så bra som de haft potential att vara, och det är också tråkigt att filmerna återigen blivit sämre efter att Aprilflickorna var en ganska lyckad film. Tycker man om kriminalare och är leds på Wallander och Beck är det ändå värt att ta en titt på Vares - Spelmarkern, i synnerhet om man uppskattat de tidigare filmerna i serien, men samtidigt är det ingen större förlust om man hoppar över den.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, medan ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och tvåkanalig stereo. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men utmärker sig inte som något utöver det vanliga. Filmen har vanlig text på svenska, norska, danska och engelska plus finsk text för hörselskadade. Det finns dock ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är stor och lättläst, och det är glädjande att texten är större än vad som brukar vara fallet på DVD. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny och varningstexter. Märkligt nog innehåller språkvalsmenyn bara finska och engelska som val, vilket avgör menyspråket och eventuell förvald textning. För att ha en chans att förstå något måste man följaktligen välja engelska som språk, och därefter gå in i språkinställningsmenyn och välja svenska. Efter språkvalsmenyn kommer man i alla fall direkt till huvudmenyn, och alla menyerna är stillastående men med en ganska långsam ut- och intoning som kan upplevas lite störande. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Det enda extramaterialet som finns är en trailer för den kommande finska filmen Utrensning (baserat på Sofi Oksanens roman) plus en trailer för samma film som man just sett. Det låter inte alltför upphetsande, och ännu värre blir det då trailerna bara återges på finska utan text.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 13 december 2012
Senast uppdaterad: 14 december 2012

Recensionen har lästs 3117 gånger av 1956 personer, sedan den 13 december 2012

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - TREA - ÅTTA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern