Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Vares - Svart tango
(Vares - Pimeyden tango)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Vares på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 28 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Finland, 2012
Produktionsbolag: Solar Films, Mainostelevisio (MTV3) & Nordisk Film
Producent: Jukka Helle & Markus Selin
Regi: Lauri Törhönen
Manusförfattare: Mika Karttunen, baserat på en roman av Reijo Mäki
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jussi Vares - Antti Reini Anna Huttunen - Maria Järvenhelmi
Donna - Lola Wallinkoski Micke Pinola - Andrei Alen
Erkki Vehmanen - Antti Virmavirta Kaarina Vehmanen - Sari Havas
Olga - Anna-Leena Härkönen Anette Tala - Ria Kataja
Kommissarie Hautavainio - Ilkka Heiskanen Taisto Mononen - Jarkko Pajunen
Huggormen - Jasper Pääkkönen Ruuhio - Mikko Leppilampi
Veikko Hopea - Jussi Lampi Pastor Alanen - Matti Onnismaa

Den finska författaren Reijo Mäki har etablerat sig som en av Finlands främsta kriminalförfattare. Merparten av de många romaner han skrivit genom åren har handlat om den Åbo-baserade privatdetektiven Jussi Vares, som haft huvudrollen i 22 kriminalromaner till dags dato, utgivna mellan 1986 och 2011. Under 2000-talet gjordes två filmer med Jussi Vares; de i Finland mycket framgångsrika biovisade filmerna Vares från 2004 och V2 - Död ängel från 2007. Ingen av filmerna har vare sig visats på bio eller släppts på VHS/DVD i Sverige, men har däremot visats på Canal+ vid några tillfällen under 2000-talet. Under 2011 - 2012 har en ny serie filmer med Jussi Vares producerats med nya skådespelare. Den första visades på bio i Finland, medan resterande släppts direkt på DVD (där samtliga släpps direkt på DVD i Sverige). Nu har även den sjätte och sista filmen släppts i Sverige, Vares - Svart tango, baserad på Reiko Mäkis nionde bok i serien från 1997.

Jussi Vares jobbar som privatdetektiv i Åbo i Finland, när han inte super på den lokala puben. Merparten av hans uppdrag är inte mer glamourösa än att utreda eventuell otrohet på uppdrag av makar, något Jussi blivit ganska leds på. Sex år tidigare mördades den framgångsrika dansbandssångaren Harry Koivikko, och en stor landssorg utbröt. Trots en omfattande polisutredning lyckades man aldrig få fast mördaren, och utredningen lades ner. Men nu hör journalisten Ruuhio av sig till Vares, och säger sig ha värdefull information om mordet. Problemet är bara det att Ruuhio hinner försvinna spårlöst innan Vares hinner träffa honom...

Precis som de fem första filmerna i serien är Vares - Svart tango ett lågmäld och annorlunda kriminaldrama, som sticker ut från mängden och erbjuder något förhållandevis nytt av kriminalgenren; långt ifrån den lite slätstrukna och övertydliga stil som exempelvis Wallander och Beck vanligtvis har erbjudit. Jag uppskattar ambitionen att producera mer nyskapande kriminaldramer, och upplägget är intressant även om grundidén inte är alltför originell. Jag tycker om Vares som rollfigur, som har blivit ganska mångbottnad och långt ifrån lika slätstruken som i de flesta svenska kriminalare. Här känns han dock lite mer opersonlig, efter att vi fick lära känna honom ovanligt bra i den förra filmen.

Grundpremissen är lovande, och det är en intressant historia med fler bottnar än vad det först verkar som. Tempot är ganska långsamt, men utan att någonsin bli segt. Men tyvärr är det en ovanligt rörig och svårbegriplig film, med mängder av rollfigurer som vi inte får veta mycket mer än namnet på. Det är invecklat, kryptiskt och rörigt, och det är allt annat än lätt att komma ihåg vem som egentligen är vem. Genom filmens lite för lågmälda stil, där man till varje pris velat undvika övertydlighet, blir det mycket som upplevs kryptiskt och svårbegripligt och jag misstänker att det inte varit meningen. Men om man är uppmärksam och står ut med det enormt stora persongalleriet, så blir filmen bättre efter ett tag och den sista halvtimmen är rätt bra. Det är underhållande och engagerande, men alltför spännande blir det sällan - trots kategoriseringen som thriller är det bara vid några få scener som det faktiskt är någorlunda spännande. Slutet är dock riktigt smart, och det finns en del intelligenta drag som gör att filmen sticker ut från mängden.

I den första filmen störde jag mig mycket på överanvändningen av Vares tankar som berättarröst, som berättade precis allt i tid och otid; men dessbättre har det fungerat bättre i de senare filmerna. Visst är det fortfarande en hel del voice-overs med Vares, men man stör sig inte på det på samma sätt som i Ondskans kyss. Framförallt är det här mer värdefull information som tas upp, och det upplevs inte längre som att berättarrösten tar upp sådant som man hellre velat se i bild. Men jag ställer mig fortfarande tveksam till om det verkligen är nödvändigt med så mycket berättarröster i kriminaldramer - om det behövs voice-overs i en kriminalare tycker jag att det bör tyda på att filmerna blivit för lågmälda. Man kan heller inte låta bli att känna att en film där man ofta hör vad huvudrollen tänker upplevs en smula för introvert för sitt eget bästa.

Fotot är fullt funktionellt, och innehåller en del vackra vyer över Åbo och ett effektivt men måttligt originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är helt okej och gör det de ska, och fastän jag aldrig varit så jätteförtjust i Antti Reini så är han bättre än väntat här. Precis som i den förra filmen spelar han lite mer naturligt och trovärdigt än tidigare, och gör en ovanligt bra rollprestation. Även i övrigt är det ganska bra skådespelare med många stabila rollprestationer, men inte direkt någon Oscarsklass.

Vares - Svart tango är en välgjord och helt okej film, som underhåller och är intressant men som tyvärr blivit alltför rörig och kryptisk med de oerhört många rollfigurerna och en lite märklig logik i vissa fall. Visst duger det som underhållning för stunden, men mycket mer än så blir det heller inte. Mitt betyg stannar till sist på en svag femma, och även fast det inte alls är dåligt så är det beklagligt då det hade kunnat bli så mycket bättre. Jag är också besviken över att ingen av filmerna med Vares varit så bra som de haft potential att vara, och det är också tråkigt att filmerna återigen blivit sämre efter att Aprilflickorna var en ganska lyckad film. Tycker man om kriminalare och är leds på Wallander och Beck är det ändå värt att ta en titt på Vares - Svart tango, i synnerhet om man uppskattat de tidigare filmerna i serien, men samtidigt är det ingen större förlust om man hoppar över den. Men trots de många bristerna kan jag inte låta bli att känna att det är trevligt med någonting nytt till kriminalgenren istället för de lite väl slätstrukna Wallander-filmerna, som man ärligt talat tröttnat på för länge sen.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 1,78:1, medan ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och tvåkanalig stereo. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men utmärker sig inte som något utöver det vanliga. Filmen har vanlig text på svenska, norska, danska och engelska plus finsk text för hörselskadade. Det finns dock ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är stor och lättläst, och det är glädjande att texten är större än vad som brukar vara fallet på DVD. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny och varningstexter. Märkligt nog innehåller språkvalsmenyn bara finska och engelska som val, vilket avgör menyspråket och eventuell förvald textning. För att ha en chans att förstå något måste man följaktligen välja engelska som språk, och därefter gå in i språkinställningsmenyn och välja svenska. Efter språkvalsmenyn kommer man i alla fall direkt till huvudmenyn, och alla menyerna är stillastående men med en ganska långsam ut- och intoning som kan upplevas lite störande. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Det enda extramaterialet som finns är en trailer för samma film som man just sett - det låter inte särskilt upphetsande, och ännu värre blir det då trailern bara återges på finska utan text.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 7 februari 2013
Senast uppdaterad: 8 februari 2013

Recensionen har lästs 2498 gånger av 1473 personer, sedan den 7 februari 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - FYRA - NOLLA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern