Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Walk the Line
(Walk the Line)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till 20th Century Fox Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Walk the Line på CDON
   ANNONS
Drama / Musik / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 10 minuter
Genre: Dramabiografi
Produktionsland/år: USA, 2005
Produktionsbolag: Fox 2000 Pictures & Tree Line Films
Producent: John Carter Cash, Alan C. Blomquist, James Keach & Cathy Konrad
Regi: James Mangold
Manusförfattare: Gill Dennis & James Mangold, baserad på biografier av Johnny Cash
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri & Twentieth Century Fox Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Johnny Cash - Joaquin Phoenix June Carter - Reese Witherspoon
Vivian Cash - Ginnifer Goodwin Ray Cash - Robert Patrick
Waylon Jennings - Shooter Jennings Jerry Lee Lewis - Waylon Payne

De flesta känner säkerligen till den legendariska countrysångaren Johnny Cash, som föddes 1932 och dog i september 2003. Men det här är mig veterligen första gången som han porträtteras på film, i form av en slags dramabiografi. Filmen bygger på två böcker som Johnny skrev om sitt liv (1975 respektive 1997), och både han och hustrun June Carter var inblandade i planeringen av filmen, även om båda två hann avlida innan inspelningarna verkligen började. Filmen inleds 1944, och berättar om hur Johnnys två år äldre bror Jack Carter dog i en olycka, som deras pappa klandrade Johnny för. Därefter hoppar handlingen fram något decennium, och vi får med några "hopp" i handlingen följa hans liv fram tills 1968 - hur Johnny börjar i flygvapnet, och senare som dörrförsäljare, innan han blir upptäckt i en skivstudio som lustigt nog heter Sun Studio (men inte har något samband med det skandinaviska dubbningsbolaget med samma namn) och slog igenom som sångare. Och om hur Johnny vid ett tidigt skede blev kär i sångerskan June Carter, som han brukade lyssna på på radio som barn, trots att han redan var gift och hade barn. Och slutligen hur han drabbas av allt större beroende av narkotika. Men trots att både Johnny Cash och June Carter skulle komma att vara verksamma som artister i 35 år till, så slutar filmen 1968.

Undertecknad känner inte till Johnny Cashs liv särskilt ingående sedan tidigare, så jag kan inte uttala mig om hur nära verkligheten filmen är - men då Johnnys och Junes gemensamma son John Carter Cash varit exekutiv producent för filmen, så kan man gissa att den troligen följer de verkliga händelserna relativt väl. Filmen känns också både verklighetstrogen och intressant, även om den sällan blir särskilt gripande. Visst känns filmen periodvis aningen "Hollywood-iserad", då det märks tydligt att största fokuset på filmen ligger just på relationen mellan Johnny och June, och det innebär säkerligen att en del andra verkliga händelser fått underordnad betydelse - men å andra sidan hade nog filmen blivit lite tråkig annars. Skådespelarna spelar mycket övertygande, och både Joaquin Phoenix och framförallt den alltid lika duktiga Reese Witherspoon (som vann en välförtjänt oscar för bästa kvinnliga huvudroll) spelar lysande, och sjunger även alla sånger själva (med mycket bra sångröster). Utseendemässigt är kanske ingen av dem alltför lik de verkliga förlagorna, men det känns heller inte som särskilt viktigt. Jag är inte riktigt lika imponerad av rolltolkningarna av Jerry Lee Lewis och Elvis Presley, dock... Det jag kan anmärka på är att det ibland blir lite väl tvära kast, då flera år hoppas över helt och hållet. Det blir bättre efter ett tag, men i början hakar man upp sig på de väldigt stora hoppen. Jag ifrågasätter också varför handlingen slutar 1968. Rimligen borde väl någonting intressant eller viktigt ha inträffat i Johnny Carters liv efter det...? Även om den redan långa filmen omöjliggör att gå in i detalj om resten av hans liv, så hade det varit önskvärt att åtminstone få en kort sammanfattning av de resterande 35 åren, exempelvis i form av en epilog. Om man känner till Johnny Cash och hans musik ingående blir filmen säkerligen mer intressant att se på, men även för oss som knappt känner till honom alls är det en mycket välgjord och sevärd film, med bara ett fåtal brister.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 25 juni 2006
Senast uppdaterad: 25 juni 2006

Recensionen har lästs 3638 gånger av 2026 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion (1-disc) * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - SJUA - ETTA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern