Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Wall Street
(Wall Street)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till 20th Century Fox Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Wall Street på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 1 minut
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 1987
Produktionsbolag: 20th Century Fox & Amercent Films, i samarbete med American Entertainment Partners L.P.
Producent: Edward R. Pressman
Regi: Oliver Stone
Manusförfattare: Stanley Weiser & Oliver Stone
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri & Twentieth Century Fox Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Bud Fox - Charlie Sheen Gordon Gekko - Michael Douglas
Darien Taylor - Daryl Hannah Carl Fox - Martin Sheen
Lou Mannheim - Hal Holbrook Marvin - John C. McGinley
Lawrence Wildman - Terence Stamp Roger Barnes - James Spader
Kate Gekko - Sean Young Harold Salt - Saul Rubinek
Lynch - James Karen Natalie - Leslie Lyles
Janet - Adelle Lutz Charlie - Frank Adonis

Den amerikanska regissören, manusförfattaren och producenten Oliver Stone var som mest aktiv under 1980- och 1990-talet, och har genom åren vunnit många priser och däribland flera Oscars. Med filmer som Plutonen, JFK och Natural Born Killers samt manus till filmer som Scarface och Conan barbaren har han av många setts som en av de större och viktigare regissörerna genom tiderna. En av hans mest kritikerrosade filmer under 1980-talet var den klassiska och prisbelönade Wall Street, där han behandlade finansvärlden på New York-gatan Wall Street. Filmen blev en stor succé, och nu har även Oliver regisserat en uppföljare. Förmodligen är det en bidragande orsak till att originalfilmen nu släppts som nyutgåva på DVD i Sverige.

Här får vi lära känna den unga och ambitiösa börsmäklaren Bud Fox, som inte vill något hellre än att tjäna storkovan på Wall Street. Därför vill han gärna få möjlighet att träffa den legendariska börshajen Gordon Gekko, och efter många försök lyckas han. Den vältalige Gordon visar intresse för Bud, och vill få honom över till mindre lagliga verksamheter som bl.a. innefattar spioneri - allt för att säkerställa större vinster. Bud går med på det, men inser för sent att det nog inte var en så lyckad idé...

Jag har faktiskt aldrig sett Wall Street förrän nu, så när filmen damp ner i brevlådan visste jag inte vad jag skulle tro. Jag har aldrig varit intresserad av aktier eller finansmarknaden, och finner ärligt talat det mesta om aktier och finanser som rena rama grekiskan. Därför hade jag mina farhågor, som delvis besannades och delvis inte. Wall Street är absolut en intressant och genomarbetad film, som skildrar finansvärlden på ett trovärdigt och övertygande sätt. Det märks att realism varit ett viktigt mål, och i stort sett allt har också blivit realistiskt och ser autentiskt ut. Filmen har också klarat tidens tand relativt väl, och det mesta känns hyfsat aktuellt än idag utan att upplevas som föråldrat.

Bli dock inte lurad av att omslaget kategoriserar filmen som en thriller, för det här är ett renodlat drama utan större spänning. Dialogen är förstklassig, och filmen erbjuder många minnesvärda citat och genomarbetade monologer. Allting låter trovärdigt, och det märks tydligt att dialogen varit en viktig del av manusskrivandet. Problemet är bara det att mycket av det som tas upp är minst sagt svårförståeligt, och det hade nog rentav varit lättare att förstå sig på det om det faktiskt hade varit på grekiska... Det kryllar av facktermer och komplicerat börssnack, som jag ärligt talat knappt förstår ett ord av. Fastän man förstår handlingen i grova drag, så är det därför också mycket man inte förstår sig på, vilket kan bli tröttsamt.

När det blir alltför långdraget och invecklat finansprat blir filmen därför oengagerande, och vid en del tillfällen rentav tråkig. Det är förstås svårt att undvika vid en film som utspelas på Wall Street, men det borde ha varit möjligt att åtminstone sänka tempot lite grand så att man haft en liten chans att åtminstone förstå en del av det invecklade och obegripliga pratet. Särskilt i början förekommer många tröttsamma partier med finansprat i ett ohyggligt tempo, där man är chanslös att förstå ens en bråkdel av vad som sägs.

Men dessbättre blir filmen mer intressant och engagerande under den andra halvan, när Bud ställs inför ett etiskt dilemma och man mycket lättare kan relatera till karaktären. Även då förekommer visserligen en hel del man inte förstår, men då blir i alla fall själva grundproblematiken och konflikten tydlig.

De centrala rollfigurerna förblir tämligen mångbottnade, och framförallt Bud har blivit en nyanserad och äkta personlighet där både goda och dåliga sidor skildras på ett trovärdigt sätt. Bud är den enda som känns 100% äkta, medan Gordon Gekko blivit lite väl endimensionell och stereotyp. Tyvärr gör det att man aldrig kan sympatisera med honom eller relatera till hans beteende, och han har skildrats på ett onödigt ytligt och platt sätt. Trots allt lär han väl också ha goda sidor, men några sådana ser vi inte till.

Men värst ställt är det med flickvännen Darien, som aldrig blir något annat än endimensionell och outvecklad. Trots att hon har en viktig roll, så får hon aldrig något nämnvärt djup och man får inget egentligt grepp om henne. Många frågetecken kvarstår, och det märks tyvärr alltför tydligt att manusförfattarna aldrig prioriterat scenerna med henne. Faktum är att man rentav kan misstänka att filmbolaget tvingat Oliver Stone att ta med en större kvinnlig karaktär, och att han gjort så med minsta tänkbara ansträngning. För det här är en mycket grabbig film, gjord av och för män. Darien är den enda kvinnliga karaktären som fått utrymme, medan alla andra bara skymtar förbi som hastigast som sekreterare eller dylikt. Även med 1980-talets mått mätt, så känns det faktiskt lite onaturligt att det inte verkar finnas en enda kvinnlig börsmäklare eller någon kvinna som något annat än sekreterare inom finansvärlden. Det är tråkigt, och sänker helhetsintrycket på en i övrigt trovärdig och realistisk film.

Wall Street har också blivit ganska förutsägbar, och man behöver inte vara ett geni för att förutspå slutet eller hur det egentligen kommer att utspelas. Men trots de tydliga bristerna förblir filmen intressant och lyckas till stor del att engagera. Storyn och miljön fascinerar, och budskapet är fint.

Fotot är mycket bra, och filmen erbjuder ett effektivt bildspråk och genomarbetade bildkompositioner. Några vackra vyer blir vi inte bortskämda med, men för den här miljön fungerar det riktigt bra. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra, och både Charlie Sheen och Michael Douglas spelar övertygande och starkt, trots att båda två går över gränsen till överspel vid enstaka tillfällen. Jag är tveksam om Michael Douglas verkligen förtjänade Oscarn för bästa manliga huvudroll, då han trots allt inte riktigt lyckas att väcka liv i den ganska stereotypa karaktären, men han gör absolut en minnesvärd och bra insats. Daryl Hannah spelar relativt bra som Darien, men får inte mycket att arbeta med och känns även något mindre engagerad än vanligt. Fastän hon på intet sätt är dålig, så brukar hon agera bättre än så här; något man kan misstänka beror på att den outvecklade karaktären inte blivit särskilt intressant att spela.

Om man är intresserad av finansvärlden eller aktier, har jobbat inom branschen eller åtminstone förstår något av det, så är Wall Street säkerligen en mycket intressant och bra film. För oss vanliga dödliga kan det dock lätt upplevas lite tråkigt och oengagerande, då man helt enkelt inte förstår premisserna och det förekommer för många och utdragna börspratsscener som är bland det tråkigaste som världen skådat. Men samtidigt kan man inte förneka att Oliver Stone gjort en välgjord och minnesvärd film, som känns relativt originell och har klarat tidens tand ganska väl. Det är intressant och de centrala rollfigurerna är genomarbetade. Förmodligen hade filmen vunnit på att kortas ner lite och att det svårförståeliga pratet hade kunnat minskas i omfattning, men samtidigt kan man inte förneka att det är en ganska bra och fullt sevärd film; även för oss som inte alls är intresserad av sådant. Därför kan Wall Street rekommenderas för de flesta, men samtidigt skulle jag inte vilja se om den i första taget. Om det inte vore för den snart bioaktuella uppföljaren hade jag antagligen aldrig sett den här filmen, men jag är samtidigt glad att jag gjorde det och tilldelar filmen en svag sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 23 september 2010
Senast uppdaterad: 24 september 2010

Recensionen har lästs 3021 gånger av 1721 personer, sedan den 23 september 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - FEMMA - NIA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern