Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Wallander - Dödsängeln
(Wallander - Dödsängeln)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Wallander på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Tyskland, 2009
Produktionsbolag: Yellow Bird Films, i samarbete med TV4 Sverige, ARD/Degeto, Film i Skåne, Canal+ & TV2 Norge
Producent: Malte Forsell & Ole Søndberg
Regi: Agneta Fagerström-Olsson
Manusförfattare: Pernilla Oljelund, baserat på en grundstory av Henning Mankell
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kurt Wallander - Krister Henriksson Katarina Ahlsell - Lena Endre
Isabelle - Nina Zanjani Pontus - Sverrir Gudnason
Svartman - Fredrik Gunnarsson Nyberg - Mats Bergman
Ebba - Marianne Mörck Martinsson - Douglas Johansson
Lina - Sofia Pekkari Miranda - Nour El-Refai
Bodil Jensen - Lia Boysen Thomas Hammar - Mats Blomgren
Bea Lindberg - Grete Havnesköld Johan Rasmusson - Martin Wallström
Mirandas mamma - Susan Taslimi Mirandas pappa - Miran Kamala
Mirandas sångröst - Jessica Persson

En av de mest långvariga svenska filmserierna har varit den om kriminalkommissarien Kurt Wallander, som i nuvarande serie först producerades i 13 avsnitt under en säsong och nu sakta börjar närma sig slutet på den andra säsongen. Wallander - Skytten är den nionde filmen i den här säsongen (22:a räknat från början), och precis som de flesta tidigare har den släppts direkt på DVD. I likhet med alla andra filmer i den här omgången bygger filmen inte på någon roman, utan baseras istället på en grundstory som Henning Mankell skrivit i form av ett kort manusutkast speciellt för filmen, som därefter skrivits komplett manus av manusförfattaren Pernilla Oljelund.

Den här gången kretsar historien kring en skolkör, där en grupp tonåringar sjunger och underhåller på olika håll. Den här gången har de stannat vid en kyrka i Ystad, och där ska tjejerna sjunga. Men en av tjejerna, invandrartjejen Miranda, försvinner snart spårlöst. Polisen vill först inte bry sig om det, då det mesta verkar tyda på att hon försvunnit självmant. Men något står inte rätt till, och Wallander misstänker oråd när Mirandas jacka fortfarande verkar finnas kvar i kyrkan fastän allting annat tagits med. Wallanders första tanke är att det ligger någon form av hedersbrott bakom, i och med Mirandas förhållande med en svensk man, men polisaspiranten Isabelle är inte alls lika säker.

I de flesta Wallander-filmer har man blivit förbryllad över att en så pass liten stad som Ystad verkar ha ovanligt hög kriminalitet, med såväl seriemördare som krypskyttar och bombattentat till höger och vänster. Därför är det en trevlig omväxling att Wallander - Dödsängeln har en ovanligt nedtonad historia; en mer vardaglig miljö och en betydligt mer trovärdig intrig. Trots allt vet vi ju alla att tonåringar kan försvinna överallt, och det känns betydligt troligare än att krypskyttar och bombare ska terrorisera en mindre stad. Här har man fokuserat på storyn hellre än att så många som möjligt ska dö, och det är en uppskattad omväxling. Den här storyn är faktiskt riktigt intressant, och det gör det här till en av de bättre Wallander-filmerna på senare tid. Det är inte alls originellt, men det är i alla fall en engagerande och intressant story som håller ihop någorlunda väl.

Det är hyfsat spännande, och jag lyckades att relatera till rollfigurerna och händelseförloppen på ett bättre sätt än i de flesta Wallander-filmer. Till skillnad från tidigare är den här heller inte alls rörig, utan det är inga problem att hänga med i vad som händer och vilka alla är. Men tyvärr lider filmen istället av andra brister, och framförallt förekommer ett flertal logiska luckor som sänker trovärdigheten i en i övrigt ganska realistisk film. Här förekommer också en del lite för uppenbara och övertydliga villospår, där bl.a. vissa rollfigurer förändras i karaktär en hel del mellan olika scener i ett övertydligt försök att få alla att framstå som misstänkta. Det är tråkigt och onödigt klantigt, vid en film som i övrigt känns realistisk. Historien är också relativt förutsägbar, och faktum är att min första tanke visade sig vara den rätta.

De flesta rollfigurer känns mångbottnade och nyanserade, och det är roligt. Här är det framförallt polisaspiranten Isabelle som fått ovanligt stort utrymme, och hon känns både trovärdig och intressant. Fokus ligger på hennes relation till Wallander, och det känns ovanligt dynamiskt och levande. Istället har dock Pontus blivit nästan helt osynlig i den här filmen, och är mycket endimensionell. Men efter att han fick så mycket utrymme i den förra filmen, så känns det ändå helt rätt att han får en mer bakåtlutad roll så att Isabelle istället fått tid att utvecklas - trots allt räcker inte 90 minuter till för att hinna utveckla alltför många rollfigurer. Åklagaren Katarina har fått mer utrymme än senast och känns här lite mer trovärdig, men har å andra sidan inte fått något nämnvärt djup.

Filmen lider också av en del allt annat än trovärdig dialog, och det är tråkigt att det inte verkar vara möjligt att skapa kriminalare i Sverige där dialogen känns autentisk och realistisk. Som vanligt kan man också ifrågasätta hur det kan vara möjligt att varenda Ystad-bo talar stockholmska - finns det verkligen en sådan extrem brist på utbildade poliser i Skåne, så att de måste rekrytera varenda person från Stockholm...?

Wallander är fortfarande en massproducerad filmserie enligt löpande bandet-metod, men man märker trots allt en märkbart högre budget än den förra säsongen. Det rör sig mer om autentiska miljöer och utomhusscener, och antalet studioinspelningar har minskat. Regi och klippning är fullt godkänt, även om regissören Agneta Fagerström-Olsson håller sig till ett traditionellt bildspråk utan att sticka ut. Skådespelarinsatserna är återigen bra. Krister Henriksson är mycket lyckad som Wallander, och Nina Zanjani övertygar också som Isabelle. Sverrir Gudnason verkar bli bättre och bättre som Pontus, och har nu börjat spela helt okej. Gästrollerna i den här filmen är förvånansvärt duktiga, och framförallt blev jag imponerad över Nour El-Refai som Miranda och Sofia Pekkari som Lina.

Sammanfattningsvis är Wallander - Dödsängeln en av de bättre filmerna hittills i denna andra säsong av Wallander, och har en intressant om än ooriginell story. Det är trevligt med en mer vardaglig och nedtonad berättelse, där fokus inte legat på så många dödsfall som möjligt utan på en realistisk intrig som man verkligen känner något för. Helhetsintrycket sänks dock av ett flertal logiska luckor och trovärdighetsproblem, och de lite väl övertydliga villospåren. Precis som alla tidigare Wallander-filmer duger den absolut som lättsam underhållning för stunden, men lämnar inget bestående intryck och är inget man tänker på särskilt lång tid i efterhand. Betygsmässigt når filmen upp till en sexa, och den är fullt sevärd för de flesta. Exakt vari logiken ligger med titeln är jag dock osäker på...

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,78:1, vilket innebär fullskärm på en Widescreen-TV. Ljudet finns i Dolby Digital 5.1 och DTS 6.1, även fast undertecknad inte haft möjlighet att spela upp det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men utan att utmärka sig. Filmen är textad på norska, danska, finska och engelska samt svenska för hörselskadade. Den svenska texten för hörselskadade innehåller den här gången enbart dialogen, och vare sig ljudförklaringar eller vem som säger vad. Det bör rimligen ställa till med en del problem för hörselskadade, men är positivt för oss med fullgod hörsel som behöver ha på texten för att förstå allt som sägs. Filmen lider nämligen av samma problem som de flesta svenska filmer, då ljudet lämnar en del övrigt att önska och det ofta är svårt att uppfatta vad som sägs.

När man matar in DVD-utgåvan visas distributörsjingel, innan en språkvalsmeny dyker upp. Därefter visas varningstexter på valt språk, som följs av en trailer för nästa Wallander-film Skytten. Vi kommer därefter till huvudmenyn, som är svenskspråkig och stillastående. Som extramaterial hittar vi i vanlig ordning en lång rad trailers - samtliga 13 filmer från den första Wallander-säsongen, de sju tidigare filmerna den här säsongen, en trailer för den här filmen och nästa film i serien (Vålnaden). Där tar det roliga slut, och extramaterialet är inte mycket att hurra för den här gången...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 21 juli 2010
Senast uppdaterad: 22 juli 2010

Recensionen har lästs 4434 gånger av 2817 personer, sedan den 21 juli 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - TREA - ÅTTA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern