Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Wallander - Firewall
(Wallander: Firewall)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Wallander på CDON
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Nyfilmatisering / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 28 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Storbritannien/Tyskland/USA, 2008
Produktionsbolag: BBC, Left Bank Pictures & Yellow Bird Films, i samarbete med ARD/Degeto, Film i Skåne & WGBH Boston
Producent: Simon Moseley & Daniel Ahlqvist
Regi: Niall MacCormick
Manusförfattare: Richard Cottan & Richard McBrien, baserat på en roman av Henning Mankell
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kurt Wallander - Kenneth Branagh Anne-Britt Höglund - Sarah Smart
Lisa Holgersson - Sadie Shimmin Svedberg - Tom Beard
Martinsson - Tom Hiddleston Nyberg - Richard McCabe
Linda Wallander - Jeany Spark Ella - Orla Brady
Sonja - Susannah Fielding Eva - Angela Terence
Jonas Landahl - Christian Roe Marianne Falk - Annabel Mullion
Robert Modin - Luke Allen-Gale Susanna Hökberg - Rebecca Egan

Att spela in brittiska versioner av Henning Mankells böcker om kriminalinspektör Kurt Wallander i Sverige med brittiska skådespelare låter som ett dåligt aprilskämt. Men icke desto mindre är den andra filmen i serien nu här, och den här gången är det romanen Brandvägg från 1998 som varit förebilden. Samma roman filmades även 2006 i Sverige, då i form av en tvådelad miniserie med Rolf Lassgård i huvudrollen. Den här gången får Ystad-polisen utreda ett mord på en taxichaufför, som ser ut att vara väldigt lättlöst. Strax efter mordet hittas två tonårstjejer med mordvapnet i handen. Den ena erkänner genast, och säger att hon gjorde det för att få pengar; trots att bytet bara blev 300 kronor. Den andra tjejen vill inte säga någonting alls. Kurt Wallander blir konfunderad i och med att tjejerna inte verkar minsta lilla ångerfulla och förblir helt oberörda över dådet. Strax därpå dör en man vid torget i Ystad, just efter att han hämtat ut pengar från en bankomat. Officiellt ser det ut som en hjärtinfarkt, men hela teamet tycker det verkar osannolikt då mannen var 47 år gammal och inte hade några som helst hjärtproblem. Frågan är om dessa båda händelser har något samband...? Mysteriet tätnar när det strax därpå blir strömavbrott i hela Ystad, och när strömmen kommer tillbaka har tjejen som erkänt taximordet försvunnit från häktet, samtidigt som liket på den sistnämnda mannen försvunnit från bårhuset.

Jag blev inte alls imponerad över den första brittiska Wallander-filmatiseringen Sidetracked, som kändes som segare än sirap och oengagerande. Mina förväntningar inför Wallander - Firewall var därför dämpade, men dessbättre är det här en betydligt bättre film. Regissören har bytts ut jämfört med den förra filmen, och nu är det den liote mindre erfarne Niall MacCormick som fått den äran. Manusförfattaren Richard Cottan från Sidetracked har också fått sällskap, och den här filmen har två manusförfattare. Kanske är det dessa förändringar som åstadkommit förbättringen. Den utdragna och sega stilen är nästan helt som bortblåst, och likaså den tidigare regissörens irriterande egenhet att stanna upp kameran med utdragna närbilder på i synnerhet Kurt Wallander. Den här filmen har fått ett betydligt högre tempo, och det blir nästan aldrig segt. Periodvis blir det rentav riktigt spännande, och här kan jag åtminstone delvis hålla med om den officiella benämningen thriller. Filmtekniskt har Firewall istället blivit mer likt en traditionell kriminalserie, och även om det inte är originellt så är det ändå det enda rätta vid sådana här filmer. Trots allt finns det ingen anledning att låtsas som att det här skulle vara någon djupare film än det egentligen är. Fortfarande är fotot snyggt och effektfullt, med starka kontraster och ett vettigt bildspråk. Det är inte längre lika makalöst vackert som i Sidetracked, men det fyller utan tvekan sin funktion. Handlingen är lite invecklad och rörig, och det är inte helt enkelt att hålla isär allting. Men det är utan tvekan bättre ställt än i den första filmen, och med viss koncentration så hänger man trots allt med ganska väl. Det bör påpekas att undertecknad varken läst boken eller sett den svenska miniserien, och visst därför ingenting om handlingen innan. Fortfarande är det svårt att komma över språket - att höra svenska rollfigurer spelas av engelska skådespelare och tala engelska låter minst sagt konstlat, i synnerhet som skådespelarna inte ens verkar ha gjort ett försök att uttala alla namnen någorlunda rätt. Att svenska karaktärsnamn uttalas med rent engelskt uttal är rentav skrattretande löjligt, och det är svårt att komma över den ganska stora detaljen. En förändring gentemot Sidetracked är att det nu tydligt är Kurt Wallander som står i centrum, och han är den enda riktigt mångbottnade rollfiguren. De andra poliserna har fått mer undangömda och mer endimensionella roller, och det känns inte som rätt väg att gå. Det är visserligen fullt förståeligt att Wallander ska vara i blickpunkten, men polisutredningar är trots allt ett lagarbete och det passar därför inte att få det att framstå som ett enmansjobb. Däremot har Kurts dotter Linda blivit lite mer mångbottnad än i den förra filmen, och har fått mer utrymme. Det är positivt, och nu fyller hon en funktion, något hon inte gjorde senast.

Tyvärr har själva utredningsarbetet fått för lite utrymme, och alltför ofta får Wallander bara telefonsamtal med nya ledtrådar, utan att vi egentligen får veta varifrån de kommer. Vi får alltså inte se lika mycket av själva utredningarna som vore önskvärt. Men det kanske största problemet med Firewall är att den består av ett flertal logiska luckor och stora trovärdighetsproblem. Mest uppenbart är det med de handlingar som berör datorer och datateknik, och där vem som helst med viss datakunskap inser att de förklaringar som ges i filmen inte håller ihop logiskt. När boken skrevs 1998 var det antagligen inte ett särskilt stort problem. På den tiden var trots allt datateknik inte alls lika långt kommen som idag, och då var det sannolikt inte så många som insåg problemen med handlingen. Men tiderna förändras, och i dagens läge har saker och ting hamnat i ett annat läge. Det är inte längre lika lätt att skrämmas med bristande IT-säkerhet, åtminstone inte på det sättet som den här filmen gör, och att det som händer i filmen skulle kunna hända i verkligheten förefaller osannolikt. Det här är förmodligen inget problem unikt för just den här filmen, utan beror med största säkerhet på den ursprungliga romanen. Det är förstås svårt att göra så mycket åt när man gör film som bygger på en 10 år gammal bok, men när det verkar uppenbart att filmen ska föreställa utspelas i nutid så bör man trots allt göra ett försök att modernisera alla aspekter av handlingen. Skådespelarinsatserna är bra, och Kenneth Branagh är faktiskt riktigt lyckad som Wallander. Det största problemet är att det är svårt att vänja sig vid honom, när man är van vid Krister Henriksson i rollen. Jeany Spark är dessutom riktigt bra som Linda, och kommer upp i ungefär samma klass som Johanna Sällström, även om hon utseendemässigt inte är det minsta lik. Även fast Wallander - Firewall har ett flertal brister, så är det här ändå en ganska lyckad filmatisering. Det är ett stort kliv uppåt gentemot Sidetracked, och här är tempot tillräckligt högt så att risken är liten att någon somnar. Helhetsintrycket dras ner av de logiska luckorna och irritationsmomentet med språket, och fortfarande är det inte någon storslagen film. Men Firewall är åtminstone en ganska bra och fullt sevärd film, och det räcker till en svag sexa i betyg. Medan Sidetracked upplevdes som sämre än de flesta svenska Wallander-filmer, så kommer Firewall åtminstone upp i ungefär samma klass som de bästa filmerna i den svenska serien. Det är glädjande, och jag hoppas att engelsmännen lyckas lika bra (eller varför inte ännu bättre) med den tredje och sista filmen i serien...

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild i formatet 1,78:1, vilket i klartext innebär fullskärm på en Widescreen-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, vilket får ses som ovanligt bra för en TV-film. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på svenska, norska, danska och finska, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av språkvalsmeny. Därefter visas varningstexter, son direkt följs av huvudmenyn som enbart finns på engelska och är enkel och stilren. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är tråkigt. Jag hade gärna velat höra lite av regissörens och filmteamets tankar, och hur de egentligen resonerat kring olika aspekter. Men allt sånt är tyvärr bara att glömma. Dock hittar jag inget som tyder på att någon utländsk DVD-utgåva skulle ha något extramaterial, så vi går i alla fall inte miste om någonting.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 april 2009
Senast uppdaterad: 17 april 2009

Recensionen har lästs 4291 gånger av 2510 personer, sedan den 17 april 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - TVÅA - ÅTTA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern