Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Wallander - Fotografen
(Wallander - Fotografen)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Wallander på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Kriminaldrama
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Sydkorea, 2005
Produktionsbolag: Yellow Bird Films, i samarbete med TV4 Sverige, ARD/Degeto, Film i Skåne & TV2 Norge
Producent: Lars Björkman & Ole Søndberg
Regi: Jonas Grimås
Manusförfattare: Ola Saltin, baserad på en grundstory av Henning Mankell
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kurt Wallander - Krister Henriksson Linda Wallander - Johanna Sällström
Stefan Lindman - Ola Rapace Ebba - Marianne Mörck
Nyberg - Mats Bergman Robert Thuresson - Thomas W. Gabrielsson

Dags för ännu en film i filmserien som borde ha slutat för länge sen, om kriminalkommissarien Kurt Wallander. Det här är ytterligare en film som släpps direkt på DVD - inte baserad på någon roman, utan på en nyskriven grundstory av Henning Mankell. Den här gången blir en amerikansk kvinna dödad då hon blir påkörd av en bil i Ystad, och därefter kastad i sjön. Kurt, Linda och de andra upptäcker att hon strax innan hon dog hade varit på ett konstgalleri och bråkat med en framgångsrik fotograf där, och frågan är om fotografen har något att göra med mordet...?

Det märks att fantasin hos producenterna bakom Wallander-serien (och kanske också Mankell...?) börjar tryta - några originella inslag förekommer inte, utan det här är ännu ett helt vanligt och traditionellt kriminaldrama. Visserligen välgjord och med bra skådisar, men speciellt spännande blir det aldrig och heller inte det minsta nyskapande. Periodvis känns den också lite förutsägbar, vilket inte är ett gott tecken vid kriminalfilmer. Som avkoppling en stund framför TV:n duger filmen, men den håller absolut inte att ses mer än en gång och att köpa filmen på DVD vore snudd på vansinne. Fortfarande har vi heller inte fått någon klarhet i varför Ystad-polisen verkar bestå av 90% stockholmare - råder det sådan brist på utbildade poliser i Skåne...? Avslutningsvis kan jag heller inte låta bli att undra varför 70% av alla nyproducerade svenska filmer är kriminaldramer... Är det måhända brist på fantasi bland svenska producenter och regissörer, eller finns det någon annan förklaring? Tyvärr har jag inget svar på frågan; i synnerhet som kriminaldramer inte ens är en genre som någon i Sverige verkar vara riktigt bra på. För även om de här filmerna duger att se, så kvarstår faktum att samtliga australiensiska kriminaldramer jag sett och en stor andel amerikanska, har varit avsevärt bättre än de bästa svenska filmerna i samma genre.

DVD-utgåvan är nästan identisk med de tidigare - bild i Widescreen 1,78:1 och ljud i Dolby Digital 5.1 samt stereo. Textning finns på norska, danska, finska och engelska (vanlig text), samt svensk text för hörselskadade. Utöver det finns även ett ytterligare svenskt textspår där den utländska dialogen (mestadels engelska) har översatts, och det textspåret visas ologiskt nog om man på menyn väljer "Ingen text". Men någon vanlig svensk text för hela filmen finns tyvärr inte. När man stoppar i skivan möts man av SF-vinjett, följt av språkvalsmeny och varningstexter i 5 sekunder. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn - inga påtvingade trailers den här gången. Som extramaterial finns exakt samma bakom kulisserna-program för Wallander-serien som vi sett i nästan varenda DVD-film i serien. Den är alltså generell för hela serien, och innehåller ingenting specifikt för just den här filmen. Halvintressant att se de första gångerna, men helt värdelöst nu... Slutligen finns också exakt samma skriftliga biografier om de tre huvudrollsinnehavarna som vi sett i varenda Wallander-film; samt en trailer för nästa film i serien.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 2 maj 2006
Senast uppdaterad: 2 maj 2006

Recensionen har lästs 3934 gånger av 2120 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - ETTA - SEXA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern