Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Wallander - Hämnden
(Wallander: Hämnden)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Wallander på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 31 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Tyskland, 2009
Produktionsbolag: Yellow Bird Films, i samarbete med TV4 Sverige, ARD/Degeto, Film i Skåne, Canal+ & TV2 Norge
Producent: Malte Forsell
Regi: Charlotte Brändström
Manusförfattare: Hans Rosenfeldt, baserat på en grundstory av Henning Mankell
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kurt Wallander - Krister Henriksson Katarina Ahlsell - Lena Endre
Isabelle - Nina Zanjani Pontus - Sverrir Gudnason
Svartman - Fredrik Gunnarsson Nyberg - Mats Bergman
Ebba - Marianne Mörck Martinsson - Douglas Johansson
Daniel Fredén - Harald Leander Wester - Lars Väringer
Försvarsministern - Anna Ulrika Ericsson Försvarsministerns dotter - Maja Benckert
Lindström - Jens Hultén Jeanette - Ia Langhammer

De senaste åren har totalt 13 filmer med Krister Henriksson producerats, baserade på Henning Mankells böcker om kriminalinspektör Kurt Wallander. Trots allt Wallander - Hemligheten slutade med att Ola Rapaces rollfigur Stefan dog, och att Johanna Sällström (som spelade Kurts dotter Linda) har dött på riktigt, så har någon trots allt kommit på idén att fortsätta med serien. 13 nya filmer ska det bli under året och nästa år, där den första visats på bio och resterande ska släppas direkt på DVD. Nu har den första, Wallander - Hämnden, släppts på DVD. I likhet med hela den förra filmserien rör det sig om nyskrivna handlingar, som inte bygger på någon roman. Istället har Henning Mankell skrivit grundintriger i novellform, som därefter har skrivits om till filmmanus av olika manusförfattare. Sedan senast har inspektör Kurt Wallander köpt sig ett hus vid vid havet i Ystad, och har även skaffat en hund. Inflyttningsfesten blir dock mer kortvarig än planerat, för i samband med det inträffar en explosion på en transformatorstation. Det resulterar i att hela Ystad blir utan ström. Strax efter det blir en man mördad i sitt eget hem av 17 pistolskott; trots att mannen redan haft polisskydd efter att han arrangerat en kontroversiell Muhammed-utställning. Tydligen har någon lyckats att komma sig in i mannens hus trots polisernas närvaro. När flera bilar efter det börjar sprängas i Ystad med bomber, börjar paniken att sprida sig och snart utbryter panikstämning. Regeringen misstänker terroristattentat, och militära styrkor kallas in. Men Wallander är inte helt övertygad om terroristteorin...

Wallander har aldrig tillhört någon av mina favoriter, fastän jag sett i stort sett samtliga filmer med hyfsat intresse. Men det är svårt att förneka att filmserien har pågått lite för länge, och då den senaste filmen (Hemligheten) dessutom hade ett ganska definitivt slut hade det logiska varit att avsluta serien nu. Men någon tyckte tydligen annorlunda, och Wallander - Hämnden tillhör tyvärr inte någon av de bättre filmerna i serien. Grundstoryn är fullt godkänd, och i grund och botten är det intressant. Periodvis är det en ganska spännande film, som åtminstone bitvis lyckas att förmedla ett engagemang och en påtaglig närvarokänsla. Fotot och scenografin imponerar och har förbättrats gentemot tidigare. Nu ser det också ut som till stor del autentiska miljöer, istället för den stelare studiokänslan som Wallander-filmerna tidigare haft. Det är klart ett steg i rätt riktning, och nu kan man misstänka att mycket spelats in "on location", även om det trots allt fortfarande kan märkas att det rör sig om filmer gjord med "löpande bandet"-principen. Men det är i alla fall inte lika påtagligt som tidigare, och det är trevligt att se att budgeten verkar ha höjts. Specialeffekterna är också bra, och i synnerhet explosionen på kraftstationen i början ser riktigt imponerande och realistisk ut. Den nya regissören Charlotte Brändström imponerar också med sin talang för korsklippning, och redigeringen är effektfull. Även med storyn märks att manusförfattarna vågat ta ut svängarna mer än vad som brukar vara brukligt i svenska filmer, och här är det minsann en omfattande historia av stora proportioner som presenteras. Till stor del är det också just det som är problemet med Wallander - Hämnden. Det har nämligen blivit en ganska rörig och storslagen historia, och det förefaller minst sagt osannolikt att så här mycket skulle kunna hända i lilla Ystad. Att hela Ystad får sin el från en och samma transformatorstation känns heller inte särskilt trovärdigt. Det har blivit lite väl överdrivet, och storyn hade vunnit på att tonas ner en smula. Det mest påtagliga är dock upplösningen, som blivit alldeles för förenklad och det känns allmänt orealistiskt och långsökt. Det gamla trovärdighetsproblemet med att ingen i Ystad - med undantag för små biroller - talar med minsta lilla skånska dialekt finns också kvar. Det gör inte så mycket, men man kan inte förneka att även det påverkar trovärdigheten i viss mån.

Dessutom irriterar jag mig över att vi inte får någon förklaring till Linda Wallanders frånvaro, och det enda vi märker av henne är ett foto på Kurts kontor. Vid en scen lämnas en öppning till en efterlängtad förklaring, men den kommer aldrig. Det känns ärligt talat lite konstigt att ingen av poliserna på polisstationen ens nämner någonting om att en av deras främsta kriminalinspektörer uppenbarligen inte längre jobbar där. Visserligen känner vi ju alla till Johanna Sällströms olyckliga bortgång, och givetvis vore det inte lyckat att ta in någon ny skådis att spela hennes rollfigur. Men likväl måste rollfigurens frånvaro förklaras även i filmen (vad den förklaringen än må vara), och det har manusförfattaren inte gjort något av. Tills nästa film får vi hoppas att de lär sig av detta och förklarar vad som egentligen hänt med Linda, för annars kommer trovärdigheten att sjunka ännu mer. Skådespelarinsatserna är bra, och Krister Henriksson är riktigt bra som Kurt Wallander, även fast det faktiskt är lite svårt att vänja tillbaka sig vid honom efter de tre brittiska filmerna med Kenneth Branagh. Lena Endre spelar också bra i den nya rollen som åklagaren Ahlsell, och även om hon inte får så mycket att arbeta med här, så kan man misstänka att hon kommer att få en mer central roll i fortsättningen. Polisaspiranterna Pontus och Isabelle är ett välkommet tillskott, och rätt använt kan det visa sig vara ett smart drag. I synnerhet Isabelle verkar vara en intressant rollfigur, även om hon i den här filmen inte får någonting att arbeta med och båda två också blivit lite stereotypa. Nina Zanjani är i alla fall en mycket duktig skådis, och passar mycket bra i rollen som Isabelle. Sammanfattningsvis är Wallander - Hämnden en lite väl omfattande och storslagen film, som lider av ett antal trovärdighetsproblem och logiska luckor. Det kompenseras dock delvis av bra skådespelare, en ökad budget och hyfsad spänning. Det här är inte någon av de bättre filmerna i serien, och man borde kunna vänta sig mer av en biovisad film. Men trots allt fungerar filmen skapligt som underhållning för stunden, och har trots allt blivit fullt sevärd. Men jag hoppas att kvaliteten ökar till kommande filmer, för annars känns det lite tveksamt om man orkar med 12 filmer till...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 juni 2009
Senast uppdaterad: 1 juli 2009

Recensionen har lästs 5228 gånger av 3114 personer, sedan den 30 juni 2009

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - NOLLA - NOLLA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern